Moni huokaisee helpotuksesta, kun edunvalvontavaltuutus on tehty
Edunvalvontavaltuutuksen teko onnistuu helposti ja luotettavasti oman pankin asiantuntijoiden avulla. Moni huokaisee tyytyväisenä helpotuksesta, kun asiakirja on pitkän aikomisen jälkeen valmis ja allekirjoitettu.
Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa läheisen hoitamaan omia asioita, jos vaikkapa sairauden tai tapaturman vuoksi ei siihen itse kykene.
”Valtakirjan hyvä puoli on, että henkilö voi itse määrittää, kenet haluaa valtuuttaa hoitamaan omia asioitaan”, Pohjolan OP:n juristi Minna Ollila kiteyttää.
Edunvalvontavaltuutus on holhoustoimilain mukaista edunvalvontaa huomattavasti kevyempi ratkaisu. Holhoustoimilain mukaisessa edunvalvonnassa päätösvalta siirtyy Digi- ja väestötietovirastolle ja sen määräämälle edunvalvojalle.
”Asiakkaamme valitsevat mieluummin läheisilleen kevyemmän edunvalvontavaltuutuksen raskaan viranomaismenettelyn sijaan”, kertoo Pohjolan OP:n juristi Johanna Heikkinen.
Asiantuntijat auttavat sinut alkuun
Pohjolan OP:n Lakipalvelut tarjoaa asiantuntevan avun esimerkiksi testamentin, edunvalvontavaltakirjan, avioehtosopimuksen, kauppa- tai lahjakirjan, osituksen, perunkirjoituksen ja perinnönjaon hoitamiseen. Pankin lakipalveluissa ei voida hoitaa riitaisia asioita eikä rikosasioita.
Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen alkaa ajanvarauksella juristin tapaamiseen Pohjolan OP:n Lakipalveluiden asiakaspalvelusta. Tapaamisella pitää olla mukana passi, ajokortti tai henkilökortti sekä tiedot valtuutetuista, heidän henkilötunnuksensa ja osoitetietonsa.
Valtuutettu pitää huolta edunvalvontavaltuutuksen ottajan oikeuksista ja hoitaa asioita hänen parhaakseen, kun tämä ei itse pysty.
”Ennen varattua aikaa on hyvä miettiä, kenet haluaa nimetä itselleen valtuutetuksi sekä mahdolliset varavaltuutetut ja toissijaiset valtuutetut. Yleensä valtuutetuksi nimetään oma puoliso, lapsi tai lapsenlapsi. Heidän ei tarvitse olla tapaamisessa mukana. Riittää, että valtuuttaja on sopinut asiasta heidän kanssaan”, kertoo Ollila.
Edunvalvontavaltuutuksella voi nimetä valtuutetuksi myös perheen ulkopuolisen henkilön. Se on harvinaista, mutta hyvä vaihtoehto esimerkiksi yksinäisille vanhuksille.
Perheen ulkopuolisen henkilön valitseminen valtuutetuksi on viisasta tilanteessa, jossa perheenjäsenet tulevat esteelliseksi. Näin käy esimerkiksi silloin, kun valtuuttaja ja valtuutetut ovat osakkaina samassa jakamattomassa kuolinpesässä.
Päätä valtuutuksen laajuus
Tapaamisessa Pohjolan OP:n juristi laatii asiakkaan kanssa hänen tahtonsa mukaisen edunvalvontavaltakirjan.
Edunvalvontavaltuutus voi koskea vain tiettyä asiaa tai se voi olla yleisluontoisempi niin, että se kattaa taloudelliset ja henkilökohtaiset asiat. Valtuuttaja päättää edunvalvontavaltuutuksen laajuuden.
”Jokainen päättää itse, kuinka laajan valtuutuksen haluaa antaa. Kyse on siitä, miten valtuuttaja haluaa asioitaan ja omaisuuttaan hoidettavan”, Heikkinen selvittää.
Jotta asioiden hoitaminen olisi mahdollisimman vaivatonta, suositellaan laajan valtuutuksen antamista. Esimerkiksi kiinteistön myynti ja panttaus vaativat valtakirjaan erillisen maininnan.
Omaisuuden lahjoittaminen ei kuulu automaattisesti valtakirjaan. Jos valtuuttaja haluaa antaa valtuuden omaisuutensa lahjoittamiseen, valtakirjassa on yksilöitävä missä tilanteessa, mitä omaisuutta ja kenelle hän antaa.
”Edunvalvontavaltuutuksen aktivoiminen ei tarkoita sitä, että valtuuttaja menettäisi oikeustoimikelpoisuutensa. Valtuuttajalla ja valtuutetulla on rinnakkainen toimivalta”, Ollila kertoo.
Kun tapaamisessa laadittu edunvalvontavaltakirja on valmis, valtuuttaja allekirjoittaa sen. Todistajat löytyvät pankin puolesta.
Asiakirja varmaan talteen
Edunvalvontavaltakirjan alkuperäistä kappaletta on hyvä säilyttää paikassa, jossa se on valtuutetun saatavilla.
”Alkuperäistä asiakirjaa kannattaa säilyttää turvallisessa paikassa, kuten pankin tallelokerossa, ja huolehtia siitä, että valtuutetulla on pääsy sinne. On nimittäin käynyt niin, että kotona säilytetty alkuperäinen asiakirja on tuhoutunut tulipalossa ja valtuuttajan toimintakyky on ehtinyt mennä niin huonoksi, että uutta edunvalvontavaltuutusta ei ole pystytty tekemään”, Ollila huomauttaa.
Alkuperäinen paperinen asiakirja on tärkeä siksi, että vain se kelpaa Digi- ja väestövirastolle edunvalvontavaltuutuksen saattamiseksi voimaan. Virasto ei kelpuuta tähän digitaalisia eikä paperisia kopioita.
Vältä yleisimmät sudenkuopat
Internetistä löytyy valmiita edunvalvontavaltuutuksen pohjia, mutta maallikko ei voi olla varma, mihin hän sellaisella valtuutuksella sitoutuu. Valtuutuksen teko Pohjolan OP:n juristin kanssa on turvallisinta ja viisainta. Silloin voi olla varma, että se on juuri oman tahdon mukainen.
”On kaikkien edun mukaista, että edunvalvontavaltuutus on laadittu huolellisesti ja asiantuntemuksella. Puutteellisesti laadittua edunvalvontavaltakirjaa ei välttämättä pystytäkään tarpeen vaatiessa vahvistamaan”, Ollila muistuttaa.
”Edunvalvontavaltakirja rinnastuu testamentin laadintaan. Se kannattaa laadituttaa asiantuntijalla, jotta se on pätevä ja vastaa sisällöltään valtuuttajan toiveita ja tarpeita”, Ollila neuvoo.
Edunvalvontavaltuutus tuo turvaa omaan elämään
- Edunvalvontavaltakirja kannattaa laadituttaa Pohjolan OP:n asiantuntijalla, jotta se on pätevä ja vastaa sisällöltään valtuuttajan toiveita ja tarpeita. OP-bonuksia voidaan käyttää lakipalveluiden palkkioihin.
- Edunvalvontavaltuutus ei koske vain ikääntyviä ihmisiä. Jokaisen 18 vuotta täyttäneen oikeustoimikelpoisen henkilön kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus turvaamaan omaa tulevaisuuttaan.
- Edunvalvontavaltuutus voidaan tehdä valmiiksi, mutta se astuu voimaan vasta Digi- ja väestöviraston päätöksellä. Päätös vaatii lääkärin lausunnon, että valtuuttaja ei itse pysty hoitamaan asioitaan esimerkiksi onnettomuuden takia tai sairauden ajaksi. Jos toimintakyky palautuu, edunvalvontavaltuutuksen voi peruuttaa.
- Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä, kun on itse hyvissä voimissa. Jos sairaus on vienyt toimintakyvyn, se ei enää onnistu.
Apunasi Pohjolan OP:n laajat lakipalvelut
Pohjolan OP tarjoaa yksityishenkilön varallisuudenhoitoon liittyviä riidattomia lakipalveluja, kuten perhe- ja perintöoikeudelliset sekä omaisuuden luovutukseen liittyvät toimeksiannot sekä toimeksiantoihin liittyvää veroneuvontaa. OP-bonuksia voidaan käyttää lakipalveluiden palkkioihin.
Pohjolan OP:n Lakipalveluiden juristit palvelevat ainoastaan ajanvarauksella. Ajanvarausnumero vastaa maanantaista perjantaihin kello 10–15. Oulun alueen ajanvarausnumero on 010 2535 030 ja Lapin alueen ajanvarausnumero on 010 2539 396. Yhteydenottopyynnön lakipalveluihin voi lähettää myös verkkoviestinä op.fi-palvelun kautta.
Onko pankki- tai vakuutusasiaa? Soita meille!
Kun asiasi vaatii keskustelua asiantuntijan kanssa, soita meille suoraan. Löydät asiantuntijoidemme suorat puhelinnumerot osoitteesta op.fi/pohjolan/soitasuoraan.