Keltaiset pyöräkuormaajat vilistävät pudasjärveläisen Kontiotuotteen pihamaalla hallista toiseen kirkkaassa kevätauringossa. Työntekijät siirtyvät paikasta toiseen pyörillä ja polkukelkoilla, jäisiä lammikoita väistellen. Liikkumisen apuvälineitä tarvitaan, sillä Kontiotuotteen tehdasalue on kymmenen hehtaarin kokoinen, kilometrin päästä päähän.

­– Näistä jokaisesta tulee hirsirakennus, toimitusjohtaja Mika Rytky kertoo esitellessään pihalla kuljetusta odottavia hirsikekoja.

Kontiotuote valmistaa noin 1 500 hirsirakennusta vuosittain: omakotitaloja ja vapaa-ajan asuntoja, mutta myös kerrostaloja ja julkisia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja. Kontiotuotteella Suomen hirsipääkaupungissa tohinaa riittää, vaikka rakennusala on ajautunut historiallisen suureen taantumaan, ja satoja alan yrityksiä on kaatunut lopullisesti. Noin 240 henkilöä työllistävä Kontiotuote ei sekään ole välttynyt lomautuksilta eikä irtisanomisilta.

Usko tulevaan on kuitenkin kova, ja hirsirakentamisen vastuullisuuteen panostaminen asia, jonka Rytky uskoo auttavan yli 50-vuotiasta Kontiotuotetta pärjäämään niin tämänhetkisessä laskevassa markkinassa kuin tulevaisuuden noususuhdanteessa.

– Vastuullisuus tulee nousemaan tilinpäätöstäkin tärkeämmäksi liiketoiminnan mittariksi, Rytky sanoo.

Moniulotteinen vastuullisuus

Ympäristö on kenties ensimmäisenä mieleen nouseva ulottuvuus vastuullisuudesta puhuttaessa. Eikä ihme: betonirakentamisessa käytettävän sementin valmistus aiheuttaa globaalisti arviolta kahdeksan prosentin hiilidioksidipäästöt – neljä kertaa enemmän kuin lentoliikenne. Kaupungistuminen on megatrendi, joten rakentaminen ei ole ainakaan vähenemässä.

– Hirsi on ekologinen ja uusiutuva materiaali, joka varastoi hiiltä. Yksi 150 neliön hirsiomakotitalo sitoo hiiltä yli 30 000 kg, mikä vastaa 14 000 kilometriä vuodessa kulkevan henkilöauton päästöjä 15 vuoden ajan.

Hirsitaloja varten kaadetaan metsää, mutta tilalle kasvavat uudet puut toimivat hiilinieluna, eli ne poistavat hiiltä ilmakehästä, Rytky muistuttaa.

– Metsä on hiilinielu vain alle 150-vuotiaana. Jos hakkuut lopetettaisiin kokonaan, hiilinielu romahtaisi 20 vuoden kuluttua, kun iso osa metsistä ohittaisi parhaan kasvun.

Miten tahansa kaadettuja puita Kontiotuote ei hyväksy. Sen käyttämät hirret ovat noin sadan kilometrin säteeltä PEFC-sertifioidusta eli kestävästi hoidetuista talousmetsistä.

Kontiotuotteen hirsitalojen ekologisuutta lisää se, että ne rakennetaan kestämään vähintään sata vuotta. Ne ovat paloturvallisia, siirrettäviä ja muokattavia, sekä ihmiselle terveellisiä muun muassa hyvän sisäilman laadun takia.

Vastuullisuutta on myös toiminnan tehokkuus. Vuonna 2020 Kontiotuotteella aloittanut Rytky toimi 16 vuotta autoteollisuudessa, jossa hukan karsimisella on pitkät perinteet. Sieltä olisi paljon opittavaa puuteollisuudessa, hän sanoo. Esimerkkinä työkalujen valinta: vannesaha vaatii enemmän terähuoltoa, mutta sillä sahatessa tulee vähemmän hukkaa kuin pyörösahalla. 

– Kun puu käytetään mahdollisimman tehokkaasti, saadaan säästöjä, mikä on vastuullisuutta. Pienistä puroista kasvaa iso joki.

Ekologisessa rakentamisessa vientipotentiaalia

Sosiaalinen ja yhteiskunnallinen vastuullisuus ovat myös tärkeitä osia kokonaisuudessa. Se tarkoittaa muun muassa palkkatasa-arvoa ja syrjimättömyyttä.

Kontiotuote oli ensimmäinen yritys, joka vetäytyi Venäjältä sen hyökättyä Ukrainaan.

– Hyvä viestintä, läpinäkyvä, laaja raportointi ja ylipäätään hyvä hallinto on tärkeä osa vastuullisuutta.

Vastuullisuustyön kokonaisuus luo brändiarvoa ja vaikuttaa kustannusrakenteeseen, Mika Rytky sanoo. Eikä kysymys ole vain omasta valinnasta. Yrityksiltä vaaditaan tulevaisuudessa aina vain vahvempaa vastuullisuutta.

Mutta eikö se tule kalliiksi? Miten käy kannattavuuden?

– On paljon kalliimpaa toimia vastuuttomasti. Jos Kontiotuote olisi vaikka pilaamassa pohjavesiä, yritykseltä menisi maine myös paikallisten silmissä, emmekä saisi enää hyvää henkilökuntaa. Se hankaloittaisi kaikkea.

Lisäksi vastuullisessa rakentamisessa on vientipotentiaalia. Suomella ei ole tällä hetkellä rakennusalan vientiä juuri lainkaan, Rytky harmittelee.

– Hirsi on yksi Suomen suurimpia vientiartikkeleja, noin 40 miljoonaa euroa vuodessa. Se voisi olla paljon enemmän. Sahatavarasta saadaan viennissä hieman yli 200 euroa kuutio, mutta monipuolista ammattiosaamista vaativista hirsielementeistä taas noin 1200 euroa kuutio.

Kontiotuotteen liikevaihdosta kymmenen prosenttia tulee tällä hetkellä viennistä, mutta Mika Rytky tähtää osuuden kasvuun.

– Ekologinen, kaunis ja ihmisen hyvinvointia tukeva hirsirakentaminen kiinnostaa myös modernissa kaupunkirakentamisessa ympäri maailman.

Kontiotuote Oy

  • Suomalainen, Kontio-merkkisiä hirsitaloja- ja huviloita valmistava yritys.
  • Tunnetaan myös hirsikouluista ja muista julkisista hirsirakennuksista.
  • Timo Tiirola perusti 1973 Pudasjärvellä Yhtymä Sahatuotteen nimellä.
  • Yrityksen nimi Kontiotuotteeksi 1981.
  • Omistajavaihdosten jälkeen osaksi PRT-Forest-konsernia, josta irtautui 2022.
  • Liikevaihto 54 miljoonaa euroa (2023).
  • Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät valitsivat yksimielisesti joulukuussa 2023 Vuoden yritykseksi.

Muistathan, että voit aina soittaa suoraan Pohjolan OP:n asiantuntijalle! 

Suorat puhelinnumeromme löydät osoitteesta op.fi/pohjolan/soitasuoraan