Mari ja Jouko Lappalaisella on juhlavuosi. Pariskunnan yhteinen taival alkoi kolmekymmentä vuotta sitten ja nykyään Nellim Wilderness Hotels & Safaris -nimellä tunnetun yrityksen perustamisesta tulee elokuussa kaksikymmentä vuotta.

– Kun tapasimme, opiskelin vielä kemian laborantiksi ja Jouko oli matkailualan töissä Saariselällä ja Ivalossa. Menimme naimisiin kahden vuoden seurustelun jälkeen. Ajattelin ensin pitää välivuoden, mutta sitten innostuttiin yrittäjyydestä ja perustettiin vaatekauppa Ivaloon, Mari muistelee.

Vuoden kuluttua perheeseen syntyi esikoinen, ja Jouko tuurasi Maria kaupalla muiden töidensä ohessa.

– Muotikaupan pitäminen Ivalossa oli mukavaa yrittäjäksi oppimista. Huomattiin kuitenkin, että Ivalon markkinat ovat liian pienet ja päätettiin suuntautua matkailuun, Jouko jatkaa.

Ensin syntyi erähotelli vanhasta kyläkoulusta ja vähitellen kokonainen hotelliperhe

Kaikki loksahti kuin vahingossa kohdalleen, kun Inarin kunta haki hankkeen avulla yrittäjiä kehittämään uutta toimintaa Nellimin lakkautetun koulun tilalle.

– Lopulta teimme siitä ostotarjouksen, joka hyväksyttiin ja kiinteistö siirtyi 1.8.2004 meidän omistukseen, Jouko kertoo.

– Remontoimme pienellä rahalla niitä huoneita ja ajattelimme, että voimme kilpailla Saariselän ja isompien keskusten kanssa vain sillä, että meillä on tosi hyvää palvelua, Mari muistaa.

– Mutta vielä ratkaisevampaa onnistumiselle oli se, että me hankittiin heti alussa kansainvälisiä asiakkaita. Kehittämishankkeisiin osallistumalla päästiin pienellä panoksella mukaan messuille – eihän meillä olisi itsellä ollut rahaa lähteä. Lontoosta ja Amsterdamista saatiin heti asiakkaita, jotka tuovat meille kävijöitä edelleen, Jouko täydentää.

Perheeseen oli yrityksen aloittaessa syntynyt jo toinen lapsi ja vuonna 2005 katras kasvoi vielä kaksosilla, mitä Mari muistelee hieman päätään puistellen.

– En minä voinut tehdä siinä mitään muuta kuin hoitaa niitä lapsia ja samaan aikaan yritystoiminta kasvoi. Nostan kyllä meille hattua. Me asuttiin kaikki nuo vuodet 30 kilometrin päässä Nellimistä ja toiseen suuntaan kolmetoista kilometriä Ivalon kylältä. Töiden jälkeen piti ensin lapset hakea päiväkodista Ivalosta, palata kotiin syömään ja ajaa takaisin Ivaloon jäähallille.

Marin mielestä yrittäjä jaksaa pitämällä itsestään huolta. Lappalaiset ovat itse kulkeneet vuosien ajan töiden jälkeen jäähallilla lastensa kanssa, eivätkä ainoastaan kuskin ominaisuudessa. 

Nykyään hotelliperheeseen kuuluu viisi hotellia eri puolilla Inarin kuntaa, ja yhtä niistä johtaa yrittäjäperheen esikoistytär.

– Lapset ovat saaneet osallistua toimintaan kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan. He ovat nähneet kaikki vastoinkäymisetkin, eivätkä koe yrittäjyyttä negatiivisena asiana, Mari sanoo.

Joukon mielestä vastoinkäymisiä ei oikeastaan ole ollut.

– Haasteet on koko ajan olleet positiivisia, ne on liittyneet kehittämiseen. Ei ole tapahtunut mitään peruuttamatonta tai tullut vastaan mitään sellaista, että olisi markkinat sulaneet alta, hän toteaa.

Kasvukäyrällä pysyminen haastaa yrittäjän kehittymään ja kehittämään

Matkailualan yrittäjillä on ongelmia ratkottavanaan päivittäin, joten jatkuvan kehittämisen ote on Joukon mielestä aivan olennainen asia.

– Kaikki tehdään aina sillä tiedolla, mikä kulloinkin on käytettävissä. Jos joku jää harmittamaan, korjataan se tai tehdään seuraavalla kerralla eri tavalla.

Koronavuodet Mari hyödynsi opiskelemalla ratkaisukeskeistä valmentamista ja johtamista. Yrittäjän tehtävänä on Lappalaisten mukaan viedä yritystä eteenpäin – katsella tulevaisuuden mahdollisuuksia ja varautua uhkiin.

– Yrityksen kasvaessa on opittava delegoimaan asioita. Kaikkea ei tarvitse tietää, eikä kaikkeen puuttua. Pitää jättää kysymättä, kuka ja miksi, ja keskittyä mieluummin kysymään miten tai aloittamaan lauseensa jos-sanalla, Jouko sanoo.

Yrittäjät kokevat, että ovat saaneet pidettyä oman pakettinsa hyvin kasassa. Yritys on kasvanut vuosien varrella koronavuotta lukuun ottamatta ja toiminta on ollut kannattavaa. Yritys työllistää ympärivuotisesti reilut 50 henkilöä ja talvikaudella 250 henkilöä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Wilderness Hotel Nangu on Pohjois-Lapin ensimmäinen vain aikuisille tarkoitettu kohde. Tämän kevään sesonki jatkui pääsiäiseen saakka.
Wilderness Hotel Nangu on Pohjois-Lapin ensimmäinen vain aikuisille tarkoitettu kohde. Tämän kevään sesonki jatkui pääsiäiseen saakka.

Matkailualan maakuntasarjainen on kasvanut vähintään kansalliselle tasolle

Pohjoisen matkailu- ja ravintola-alan tulevaisuus näyttää Lappalaisten mielestä edelleen lupaavalta. Saavutettavuus talvikaudella on valtavasti parantunut ja nyt kasvua odotetaan kesän ja syksyn osalta.

– Keski-Euroopassa alkaa olla niin kuuma, että pohjoinen nähdään yhä houkuttelevampana kesälomakohteena, Jouko näkee.

Yrityksen lähivuosien suunnitelmissa on keskittyä kehittämään omia olemassa olevia kohteita. 

– Viides hotellimme avattiin remontin jälkeen vuodenvaihteessa. Saariselällä meillä on tontti, jota alamme kehittämään.

Erilaisille yrityksille on Lapissa edelleen tilaa, ja Lappalaiset tekevätkin mielellään yhteistyötä uusien kumppaneiden kanssa.

– Me tarvitaan aina isoilla volyymeilla tavaraa, oli se sitten kalajalosteita tai käsitöitä. Erilaisia luonnontuotteita voisi alueella jalostaa vielä enemmän ja monipuolisemmin. Tarvitaan klusteriajattelua, jossa tuetaan eri alojen välistä synteesiä.

Vaikka Lappi on edelleen täynnä mahdollisuuksia, Lappalaiset pitävät tärkeänä, että uudetkin yrittäjät uskaltavat myös kyseenalaistaa liikeideansa.

– Jos olet itse jostain asiasta kiinnostunut, niin tarkoittaako se sitä, että riittävän moni olisi valmis maksamaan siitä tuotteesta tai palvelusta? Eihän kukaan tee töitä pelkästään omaksi ilokseen, toiminnan pitää olla kannattavaa, Jouko muistuttaa.

Lappalaiset haluavat yrityksensä tuottavan niin hyvää laatua, että se kelpaisi heille itselleenkin, mutta eivät halua sitoa yritystään liikaa itseensä.

– Me puhutaan paljon vieraista ja heidän odotuksistaan, ei niinkään meidän omista mieltymyksistä, Mari korostaa.

Yrityksen oma wilderness-tyyli näkyy esimerkiksi Nangu-hotellin keloravintolassa.

– Haluamme rakentaa luonnonmateriaaleista ja paikallisuus näkyy sisustuksessa ja tyylissä.

Jääkiekkoa Tunturi-Kiekon harrastejoukkueessa pelaava Jouko puhuu yrittäjyydestä mielellään urheiluvertauksin.

– Yrittäminen on joukkuepeli, missä kokoat joukkueen ja valmennat sitä. Kehittymällä voit edetä sarjassa ja siirtyä tasolta toiselle. Toimintaa pitää kehittää koko ajan ja markkinat toimivat tuomarina. 

Jokainen voi Lappalaisten mukaan kehittää oman strategiansa ja tapansa pelata, ja pärjätä voi monella tyylillä. 

– Me ollaan tässä samalla raivattu muillekin matkailualan yrittäjille sellaista latua, jota on helpompi hiihtää – ja niitä muita on pojat tullut! Sitä kehitystä on ollut mukava seurata.

Lappalaiset ovat omistaneet yrityksensä alusta saakka tasaosuuksin. ”Sitä ei kai suositella, mutta kumpi meistä olisi ollut se 49”, Mari kysyy. ”Mehän saadaan nopeasti tehtyä päätöksiä, kun hallitus on koolla koko ajan”, Jouko kuittaa.