Pankinjohtajalla on meneillään tärkeä tehtävä, sillä hän on juuri maksamassa tabletilla työntekijöiden palkkoja. Pöydällä odottavat myös vastuullisuusaiheinen asiakirja sekä palaveri rautakaupan yritysmyynnin kanssa.

Ollaan Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylässä, jossa kuudesluokkalaiset pääsevät tutustumaan eräänlaiseen miniyhteiskuntaan: päivän aikana tehdään ”töitä” eri ammateissa, ollaan työssä ja vapaalla. Valtakunnallisen, voittoa tavoittelemattoman NYT-järjestön Yrityskylä-konsepti on maailman parhaana koulutusinnovaationakin palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus.

– Meillä käyvät tutustumassa käytännössä kaikki Pohjois-Pohjanmaan alueen kuudeluokkalaiset, ja lisäksi mukana on myös muutamia kuntia Ylä-Kainuusta ja Lapista. Kymmenen vuoden aikana meillä on vieraillut 85 000 lasta ja nuorta. Yrityskylä on paikka, josta kuhistaan kouluissa ja jonne pääsyä odotetaan, kertoo Yrityskylän kumppanuuspäällikkö Sanna Fingerroos.

Lapset viettävät Yrityskylässä yhden koulupäivän. Päivää vetävät viisi ohjaajaa, mutta käytännössä oppilaat suorittavat tehtäviä omatoimisesti, yhden yhteisen mutta silti jokaiselle ammatille erillisen tehtäväkäsikirjoituksen mukaisesti.

Säästäisinkö vai kuluttaisinko heti?

Pohjolan OP:n asiakaspalvelutiskille alkaa muodostua jonoa. Vapaavuorolle päässeet oppilaat jonottavat pankkikorttejaan, joille on ladattu palkka. Pankkikortilla voi ostaa oikeita tuotteita Yrityskylän kaupoista: päivittäistavarakaupoista vaikkapa keksipaketin tai hammastahnaa tai rautakaupasta esimerkiksi naulakon tai ovenkahvan.

– Yrityskyläkokonaisuuteen kuuluu yhdeksän tunnin oppimiskokonaisuus jo ennen tänne saapumista. Oppilaat ovat hakeneet tiettyjä työpaikkoja ja heidän on pitänyt perustella, miksi olisivat sopivia juuri tähän työtehtävään. Meillä on kaikkiaan 98 ammattia täällä, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva. 

Ensimmäinen palkka on maksettu oppilaan tilille jo ennen Yrityskylään saapumista. Toinen palkka maksetaan Yrityskyläpäivän aikana. 

– Tässä kohtaa oppilas voi punnita, hankkiiko ensimmäisellä palkalla jo jotain pienempää vai säästääkö, jolloin on iltapäivällä isompi potti käytettävissä, Fingerroos huomauttaa.

Pankin tiskillä asioituaan oppilas pääsee tarkastelemaan palkkakuittiaan tabletilta. Maksetusta palkasta on pidätetty verot ja kiinteät kulut, kuten kuvitteelliset puhelinlasku ja bussikortti. Soraääniä on kuultavissa oppilaiden suista, kun tämä konkretisoituu palkkakuitista.

Yhteiskunta- ja taloustaitojen oppiminen on elämässä ensiarvoisen tärkeää, ja juuri näitä taitoja Yrityskylävierailu vahvistaa.

– Kaikki oppilaat eivät saa kotoa vaikkapa työssä käymisen ja viisaan rahankäytön mallia. Me osallistumme useisiin tutkimuksiin, ja muun muassa vuonna 2022 julkaistussa Nuorten tulevaisuus -raportissa näkyy ihan selvä yhteys siinä, että Yrityskylä-vierailulla käyneet lapset ovat muun muassa innokkaampia hakemaan kesätöitä, Fingerroos kertoo.

Tietoturva ja vastuullisuus tämän päivän teemoja

Pankki on Fingerroosin mukaan Yrityskylän keskeisin toimija.

– Niinhän se on oikeassakin elämässä. Yhteiskunnassa on mahdotonta toimia ilman pankin asiakkuutta.

Pankki on myös Yrityskylän yrityksistä paikka, jossa kaikki oppilaat vierailevat. Näin ollen pankissa työskentelevä oppilas saa myös kokemuksen siitä, miltä tuntuu asioida itselle vieraiden oppilaiden kanssa.

– Tämäkin on tärkeä taito työelämässä. Ylipäätään Yrityskylävierailu auttaa oppilasta näkemään niitä omia vahvuuksiaan. Joku on sosiaalinen ja tykkää asiakaspalvelusta, toinen ratkoo mieluummin matemaattisia pulmia itsekseen. Kaikille löytyy kyllä paikkansa tässä yhteiskunnassa, Fingerroos muistuttaa.

Yrityskylä toimii kolmen vuoden sykleissä. Samalla, kun sopimukset yhteistyökumppaneiden kanssa uusitaan, heidän kanssaan käydään keskustelu siitä, mikä toiminnassa on ajankohtaista.

Tyttö ja pankkikortti Yrityskylässä.
Oppilaiden pankkikorteissa on PIN-koodi kuten oikeissakin korteissa. Sitä ei kannata jakaa ulkopulolisille.

– Pankki on hyvä esimerkki siitä, että toiminta muuttuu koko ajan. Kehitämme toimintaamme sen mukaan, miten oikeakin yhteiskunta muuttuu. Tämän hetken tärkeä aihe on vaikkapa tietoturva. Oppilaiden pankkikorteissa on PIN-koodi kuten oikeissakin korteissa. Sitä ei kannata jakaa ulkopulolisille.

Myös pankinjohtajan pöydällä näkyvä keskustelurunko vastuullisuusteemoista puhuu tämän päivän tärkeistä teemoista.

Volat kaakkoon, kulttuuripääkaupunki!

Pohjolan OP:n seinän takaa kuuluu basson jytkettä. Yksi Yrityskylän uusista kumppaneista on Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihanke. Tapahtumateknikko on vääntänyt volat kaakkoon.

– Vaikka Yrityskyliä on useita ympäri Suomen, pyrimme aina ilmentämään alueen omaa elinkeinoelämää. Kulttuuripääkaupunkihanke on siitä yksi hyvä esimerkki.

Kymmenen vuotta Oulussa toiminut Yrityskylä saa rahoituksensa monelta taholta: muun muassa kunnilta, valtiolta, hankerahoituksena, kannatusjäseniltä, säätiöiltä ja yhteistyökumppaneilta.

– Kaikki kumppanimme kokevat, että on tärkeä yhteiskuntavastuutehtävä opettaa lapsille näitä täällä opittavia taitoja. Samalla yritysmaailman toimijat tulevat lapsille tutuiksi. 

Kun Pohjolan OP seuraavan kerran osuu lapsen silmiin Isollakadulla, se on tavallaan jo tuttu paikka.

Tälläkin viikolla opetamme alueemme koululaisille fiksua rahankäyttöä. Samalla rakennamme yhdessä kestävää huomista ja toiveikkaampaa tulevaisuutta pohjoiseen. Tutustu Pohjolan OP:n vastuullisuusohjelmaan ja vastuulliseen toimintaan.