Kevytyrittäjyys on suosittu tapa aloittaa yrittäjyys ja se kiinnostaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Jo yli 50 000 toiminimiyrittäjää on aloittanut yrittäjyystaipaleensa OP Kevytyrittäjänä vuodesta 2017 alkaen.
Kaikki ihmiset omaavat taitoja, joista he voivat laskuttaa, kunhan löytävät potentiaalisia asiakkaita ja hinnoittelevat palvelunsa oikein. Yrittäjyys tuntuu silti pelottavan monia ja se saatetaan kokea vaikeaksi. Alkuun pääseminen sekä velvoitteisiin liittyvä vaivannäkö tuovat turhaa negatiivista kaikua yrittäjyydestä kiinnostuneelle ja ensimmäisen askeleen ottaminen saattaa tuntua isommalta, mitä se todellisuudessa onkaan
Onneksi yrittäjyyden voi aloittaa kevytyrittäjänä, eikä heti tarvitse hypätä yrittäjyyden syvään päätyyn. Kevytyrittäjyyden perimmäinen tavoite on ollut luoda helppo ja nopea tapa laskuttaa omasta osaamisestaan, ilman paperisotaa. Perinteinen yrittäjyys pirstaloituu monen tahon kesken ja yrittäjyys voi alkuun tuntua monimutkaiselta. Kevytyrittäjyys tarjoaa pehmeämmän alustan aloittavalle yrittäjälle ja sitä kautta on luonnollista lähteä kasvattamaan yritystään, jos niikseen haluaa.
Eläketurvakeskuksen tutkimuksen (04/2024) mukaan kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuksia työllistyä ja lisätä ansiotuloja. Tutkimuksen mukaan myös työllisyys kasvoi kevytyrittäjyyden jälkeen. Omien havaintojemmekin mukaan kevytyrittäjyys on oiva ponnahduslauta työelämään ja yrittäjyyteen, toki Y-tunnuksellinen kevytyrittäjyys sopii myös täysipäiväisille toiminimiyrittäjille eikä vain aloittaville.
Vapaus, mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin ja ylipäänsä omaan työpanokseen ovat asioita, jotka nousevat usein esiin kysyessämme, mikä houkuttaa yrittäjyydessä. Kevytyrittäjyys ja etenkin Y-tunnukseton kevytyrittäjyys tarjoaa aikaisempaakin matalamman kynnyksen lähteä laskuttamaan ja kokeilemaan omia siipiään ilman omaa Y-tunnusta. Y-tunnuksellista palvelua voivat käyttää sekä päätoimiset että sivutoimiset toiminimiyrittäjät.
Ole tarkkana ensimmäistä sopimusta laatiessasi
Omaa liiketoimintaa käynnistäessä on hyvin tärkeää ymmärtää, mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa oikeuksien ja velvoitteiden osalta. Lähtökohtaisesti kevytyrittäjillä on oikeus ja vapaus päättää oman työn tekemisestä: kenelle, miten, missä ja mihin hintaan työ tehdään.
Viime aikoina olemme valitettavasti saaneet lukea julkisuudesta tapauksista, joissa solmittu sopimus on kääntynyt kevytyrittäjän etuja vastaan. Tapauksissa on nähtävästi osittain ollut kyse siitä, että oikeudet ja velvoitteet ovat olleet epäselvät. Sopimusta allekirjoittaessa tulee olla tarkkana siinä, onko kyse kahden yrityksen välisestä toimeksiantosopimuksesta vai onko kyseessä työntekijän ja yrityksen välinen työsopimus.
Y-tunnuksellinen kevytyrittäjä on toiminimiyrittäjä. Hän on siis yrittäjä, joka käyttää yrityksensä laskuttamiseen ja taloudenhallintaan kevytyrittäjäpalvelua, kuten OP Kevytyrittäjää. Häneen pätee kaikki yrittäjän oikeudet ja velvollisuudet.
Y-tunnukseton kevytyrittäjä ei ole virallisesti yrittäjä, eikä hänellä ole omaa y-tunnusta. Hän tekee töitä yrittäjämäisesti käyttäen kevytyrittäjäpalvelua. Hän on YEL-velvollinen, mikäli kevytyrittäjätulot ylittävät 9010,28 € vuonna 2024. Y-tunnukseton kevytyrittäjä ei nauti y-tunnuksen tuomista eduista/oikeuksista
Jo yli 50 000 OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta perustettua Y-tunnusta
Mikä tekee OP Kevytyrittäjä -palvelusta erityisen, että niin moni aloittaa sen kautta? Läpi palvelun elinkaaren olemme saaneet kiitosta palvelun helppoudesta ja käyttökokemuksen selkeydestä. Meille ensisijaisen tärkeää on olla yrittäjän puolella, auttaa arkisissa haasteissa esimerkiksi yrittäjän eläkeasioista verotuksen kiemuroihin ja kirjanpidon ymmärtämiseen. Pyrimme tarjoamaan avaimet käteen periaatteella palveluamme niin, että yrittäjä saa yhden palvelun kautta kaiken tarvittavan. Nämä ovat asioita, joiden kehitykseen olemme keskittyneet kehitystyössämme.
Entäpä keitä ovat OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjät? He ovat it-konsulteista mehiläistenhoitajiin rakennusalan ihmisistä valokuvaajiin, työntekijöitä, opiskelijoita, vanhempainvapaalla olevia, eläkeläisiä, jotka toimivat pää- tai sivutoimisina yrittäjinä. Suosituimpiin toimialoihin lukeutuu liikkeenjohdon konsultit, kauneudenhoitopalvelut sekä taiteellinen luominen.
Suoraviivainen, nopea ja helppo rekisteröityminen palvelun käyttäjäksi houkuttelee monia OP Kevytyrittäjiksi ja palvelu onkin turvallinen alusta aloittaa yrittäjyys. OP Kevytyrittäjä -palvelu hoitaa paperityöt, veroilmoitukset ja maksut käyttäjän puolesta, jotta palvelun käyttäjä voi keskittyä omaan osaamiseensa ja tuottavaan työhön. Yrittäjyys on meille sydämen asia ja haluamme kannustaa ihmisiä kulkemaan kohti omia unelmiaan.
OP Kevytyrittäjä -palvelusta vastaava Markus Sarja toimii OP:n pk-yritysten taloudenhallinnasta vastaavana johtajana