Laskutuspalvelua käyttävää kevytyrittäjää ja Y-tunnuksella toimivaa yrittäjää ei voi verrata keskenään, sillä laskutuspalvelua käyttävä toimii verokortilla.

Teksti Markus Sarja, OP:n pk-yritysten taloudenhallinnasta vastaava johtaja
Julkaistu 10.9.2021

Yle uutisoi syyskuun alussa julkaistussa artikkelissaan Itsensä työllistäjä vai väliinputoaja? kevytyrittäjyydestä. Huolella toimitetussa artikkelissa kevytyrittäjä nähtiin väliinputoajana, joka ei ole yrittäjä mutta ei varsinaisesti työntekijäkään. On hyvä, että artikkeli on synnyttänyt keskustelua, ja sitä tulisikin käydä laajasti helpottamaan yrittäjien työtä ja asemaa. On yhä yleisempää, että tulot kertyvät useammasta lähteestä. Freelance-tyyppinen työnteko on koko ajan suositumpaa.

Artikkelissa mainittu kevytyrittäjä on itsensä työllistäjä, joka työskentelee yrittäjämäisesti ilman yritys- ja yhteisötunnusta (Y-tunnus). Laskutuspalveluita käyttävä kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta voi aiheuttaa yrittäjälle pattitilanteen. Laskutuspalvelun käyttäjä ei varsinaisesti ole yrittäjä eikä näin ollen saa Y-tunnukseen liittyviä hyötyjä. Silti hänet voidaan tulkita yrittäjäksi esimerkiksi etuuksien osalta.

Laskutuspalvelujen suosio on kasvanut viime vuosina niiden helppouden vuoksi, sillä aiemmin yritystoiminnan aloittaminen on koettu vaikeaksi. Juuri tähän tarpeeseen OP on perustanut OP Kevytyrittäjä -palvelun. Halusimme edistää yrittäjyyttä ja tarjota yrittäjille palkansaajan helppouden, mutta yrittäjän edut. Kuten Ylen artikkelissakin mainittiin, OP Kevytyrittäjä -palvelussa käyttäjälle perustetaan Y-tunnus (artikkelissa puhutaan toiminimestä). Juuri Y-tunnuksen ansiosta OP Kevytyrittäjä on oikea yrittäjä, joka hyötyy sen tuomista eduista mutta säilyttää kevytyrittäjyyden helppouden.

OP Kevytyrittäjä -palvelu on yrittäjän sähköinen tilitoimisto, jonka avulla voi lähettää laskuja ja lisätä menoja. Palvelu hoitaa yrittäjän puolesta paperityöt, kuten alv-ilmoituksen tekemisen ja elinkeinonharjoittajan veroilmoituksen.

Toisin kuin laskutuspalvelun käyttäjä, OP Kevytyrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä. Palveluamme käyttämällä ei menetä veroetuja eikä Ylen artikkelissa mainittuja sudenkuoppia synny.

Y-tunnuksen ansiosta OP Kevytyrittäjällä on useita etuja, joista perinteisen laskutuspalveluja käyttävä yrittäjä ei hyödy:

  • Y-tunnuksella toimivan kevytyrittäjän on mahdollista saada arvonlisäveron alarajahuojennus, jos yritystoiminnan liikevaihto on alle 30 000 euroa vuodessa. ALV-hyöty on usein merkittävin Y-tunnuksen yrittäjälle tuoma etuus, ja sen rahallinen hyöty voi olla toista tuhatta euroa.
  • Y-tunnuksella toimiva kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessa liiketoimintaan liittyviä hankintoja, kuten esimerkiksi työvälineet, tietokoneen ja puhelimen.
  • Yrittäjän kirjanpidossa ilmoittamien kulujen lisäksi verottaja vähentää automaattisesti vuoden tuloksesta yrittäjävähennyksen, joka on 5 prosenttia.
  • Lisäksi Y-tunnuksella toimivan kevytyrittäjän juridinen asema on selkeä ja herättää uskottavuutta asiakkaiden silmissä.

Kevytyrittäjäpalveluissa kevytyrittäjälle suoritettavasta osuudesta pidätetään ennakonpidätys veroprosentin mukaan.

OP Kevytyrittäjä huolehtii itse yrittäjäeläkevakuutusmaksusta (YEL), kun yrityksen tulot ylittävät vuotuisen alarajan (8 063,57 euroa vuonna 2021) – palvelu kuitenkin muistuttaa maksusta rajan lähestyessä. Tämä velvollisuus koskee niin verokortilla toimivia kevytyrittäjiä kuin yksityisiä elinkeinonharjoittajia.

OP Kevytyrittäjälle laskuttaminen on helppoa, ja palvelu veloittaa myynnistä 5 % palvelumaksun aina 30 000 euroon asti. Sen jälkeen loppuvuosi on ilmaista.

Kehitimme OP Kevytyrittäjä -palvelun, koska mielestämme kevytyrittäjyys ilman Y-tunnusta on sama, kuin yrittäjä ilman veroetuja. Yrittäjämyönteisyyttä tulisi yhteiskunnassamme lisätä ja yrittäjyyteen liittyviä etuuksia monipuolistaa. Siksi on hyvä, että keskustelua aiheen ympärillä käydään jatkossakin aktiivisesti.

 

Lue lisää OP Kevytyrittäjä -palvelusta:

Mitä Y-tunnus mahdollistaa kevytyrittäjälle

Heini yhdisti opiskelun ja kevytyrittäjyyden: ”Kevytyrittäjyys on mielekäs harrastus, josta saa rahaa”

Ryhdy OP Kevytyrittäjäksi

OP Kevytyrittäjä -palvelusta vastaava Markus Sarja toimii OP:n pk-yritysten taloudenhallinnasta vastaavana johtajana