Sijoittamista on kuvattu turhaan eliitin tekemiseksi ja suurta tietotaitoa vaativaksi. Valtaosa säästäjistä ja sijoittajista on tavallisia ihmisiä, jotka ovat päättäneet vaurastua.

Teksti Katja Taponen, säästämisen ja sijoittamisen johtaja OP Ryhmässä. @KatjaTaponen
Julkaistu 14.11.2023

Lehdissä ja keskustelupalstoilla puhutaan tuulipukusijoittajista. Tätä termiä käytetään, kun halutaan ylemmyyttä tuntien ja naureskellen kuvata säännöllisiä ansioitaan sijoittavaa henkilöä, joka ei käytä merkittävästi aikaa sijoituspäätösten tekemiseen, yksittäisten pörssiyritysten tunnuslukuihin perehtymiseen tai sijoitusmarkkinoiden seuraamiseen. 

Toivon, että puhe tuulipukusijoittajista on tullut tiensä päähän. On erinomaista ja ihailtavaa, että tavallinen palkansaajaa, yrittäjä tai eläkeläinen hallitsee talouttaan hyvin ja tavoittelee varallisuusasemansa parantamista. Tätä suomalaisten kasvavaa intoa sijoittamiseen ei kannata tappaa verotusta kiristämällä, sijoittajien leimaamisella eliitin edustajiksi tai perusteettomilla uhkakuvien maalaamisella. 

Valtaosa säästäjistä ja sijoittajista on tavallisia ihmisiä, jotka ovat päättäneet vaurastua. He keräävät varallisuutta tulevaisuuden turvaa, eläkepäiviä, jälkikasvun tarpeita tai omia unelmiaan varten. He ovat tehneet sijoittamisesta fiksun rutiinin, jonka seurauksena palkka- tai eläkepäivänä siirtyy ennalta määrätty summa esimerkiksi vakuutussäästämiseen tai suoriin osakesijoituksiin rahojen kuluttamisen sijaan. Tälle enemmistölle sijoittaminen on pitkäjänteisen tylsää rutiinia, jossa ei kiinnitetä huomiota markkinan jatkuvaan heilumiseen ja klikkejä keräävään mediakohinaan. 

Mitä voimme tehdä sijoittamisinnon lisäämiseksi?

Vaurastuminen lähtee taloudenhallinnan perusteista. Tämä on edellytyksenä raha-asioiden tasapainolle sekä säännölliselle varojen sijoittamiselle. Siksi taloustaitojen opetukseen tulee käyttää nykyistä enemmän aikaa peruskoulussa ja keskiasteen opetuksessa. Taloustaitojen vahvistamiselle on paikkansa oppiaineena siinä missä esimerkiksi maantiedolle, kuvataiteelle tai matematiikallekin. Maksuhäiriömerkintä on valitettavasti kirjattu jo noin 350 000 suomalaiselle. Merkintöjä aiheuttavat mm. näyttävästi markkinoidut ja korkeakorkoiset kulutusluotot sekä maksamattomat verkkokaupan ostokset. Kun opetamme nuoret säästämään kiperiä tilanteita ja tulevia hankintoja varten sekä hyödyntämään korkoa korolle ilmiötä, osaavat he ratkoa paremmin talouteensa liittyviä haasteita fiksusti ja voivat taloudellisesti nykyistä paremmin. 

Siirtymä tilisäästämisestä pitkällä aikavälillä tuottoisampaan sijoittamiseen on monelle vielä yllättävän suuri. Sijoittamista on kuvattu turhaan eliitin tekemiseksi ja aikaa vievää perehtymistä vaativaksi. Käytännössä sijoittamisen suosion lisääntymisessä on tiedon tarjoamisen lisäksi kyse luotettavista, kohtuuhintaisista palveluntarjoajista ja vaivattomuuden kokemuksesta. On valitettavaa, että uhkapelaaminen ja sijoittaminen sekoitetaan julkisuudessa ja kahvipöytäkeskusteluissa keskenään. Selvyyden vuoksi: lottovoiton mahdollisuus yhdellä lottorivillä on noin yksi kahdestakymmenestä miljoonasta, mutta sijoittamalla 200 euroa kuukaudessa maailmanlaajuisesti hajauttaen esimerkiksi vakuutussäästämisen kautta keräisi reilun kuuden prosentin keskimääräisellä vuotuisella tuotolla liki 200 000 euron potin 30 vuodessa.

Sijoittamisen aloittaminen on nykyään helppoa ja edullista. Finanssialan toimijat parantavat sovellustensa ja tuotteidensa käytettävyyttä sekä ymmärrettävyyttä. Kilpailu alentaa sijoittamisen kustannuksia. Samaan aikaan lisääntyvä sääntely ja sen valvonta varmistaa asiakkaan edun entistä paremman toteutumisen. Suurin osa arjen säästämisestä tapahtuu tällä hetkellä digitaalisesti laskien sijoittajan kustannuksia. Kasvavia sijoitustrendejä ovat mm. vakuutussäästämisen uusi tuleminen, osakesäästötilille sijoittaminen ja vastuullisen sijoittamisen suosion lisääntyminen.  

On koko Suomen etu, että mahdollisimman moni vaurastuu ja voi taloudellisesti hyvin. Vaurastuneet kansalaiset jakavat varoja läheisilleen ja kuluttavat mm. palveluita kasvaneen varallisuutensa ansiosta. Kansankapitalismi on myös merkityksellistä suomalaiselle yritystoiminnalle. Tätä kehitystä me haluamme edistää ja pitää aloittamisen kynnyksen matalana. Meillä pääset vakuutussäästämisessä alkuun jo 50 eurolla. Voit halutessasi säästää sen rinnalla esimeriksi osakesäästötilille ja yhdistää näin molempien sijoitusmuotojen parhaat puolet. Tervetuloa säästäjäksi ja sijoittajaksi!  

Tutustu OP Sijoittajakouluun!

Kirjoitus on julkaistu 28.8.2018 ja sitä on päivitetty 14.11.2023.

Kirjoittaja Katja Taponen on säästämisen ja sijoittamisen johtaja OP Ryhmässä.