Vuosi 2008 oli Heidi Ekholm-Talakselle, 45, ja Jonni Talakselle, 43 käänteentekevä. Heidän ystävänsä sairastui parantumattomaan syöpään, ja Ekholm-Talaksen tuolloin 58-vuotias isä sai infarktin. Tapahtuneet vahvistivat ajatusta, että kannattaa elää nyt, ei vasta eläkeiässä.

– Tuli olo, että jos jostain unelmoi, on se toteutettava heti. Emme tosin olleet haaveilleet kakkoskodista ulkomailla, vaan hetken mielijohteesta päädyimme Koti ulkomailla -tapahtumaan ja asuntoja Rivieralta välittävän suomalaisyrityksen osastolle. Jo muutaman kuukauden kuluttua seisoimme Ranskassa rakennusmontun laidalla fiilistelemässä uudiskohteen työmaata, Äiti yrittää -blogia kirjoittava Ekholm-Talas naurahtaa.

Talakset myivät autonsa, ja saivat käsirahan asuntoon. Pankki suhtautui laina-ajatukseen suopeasti, ja antoi 150 000 euron lainan. Avaimet kakkoskotiinsa Cannesissa he saivat seuraavan vuoden heinäkuussa. Asuntoon ja sen sisustamiseen kului 220 000 euroa, sillä Ranskassa asunnot myydään ilman keittiötä.

– Vaikka emme puhu ranskaa, asiat hoituivat vaivattomasti. Asunnon välittänyt yritys auttoi myös käytännön asioissa, kuten netin ja pankkitilin avaamisessa sekä sähkösopimuksen teossa.

Ensimmäinen yö patjoilla uutuuttaan hohtavan 35-neliöisen, luonnonpuiston kupeessa sijaitsevan autotallilla varustetun Ranskan-kaksion lattialla kahden silloisen koiran kanssa tuntui mahtavalta.

– Ihastuimme kompaktiin Cannesiin, sen uimarantaan ja kerrostalokotiimme, jossa oli oma piha ja uima-allas. Cannesin ökymaine on turha, vaikka toki rantabulevardin kahviloissa on kallista. Moni kuvittelee virheellisesti, että Cannes on vain rikkaille.

Eurokriisi romautti asuntohinnat

Reissut Ranskaan kestivät kerrallaan korkeintaan pari viikkoa. Pariskunta pyöritti tuolloin tapahtumatoimistoa, mikä vaati säännöllistä läsnäoloa Suomessa. Asuntoa käyttivät myös sukulaiset ja tuttavat. Talakset iloitsevat, että moni on saanut heidän kakkoskodistaan ihania muistoja.

Sitten perheeseen syntyi Miko, nyt 7. Yhden lapsen kanssa pienessä kaksiossa asuminen vielä sujui, mutta kun Mio, 4, ja Taika, 1, syntyivät, alkoi Cannesin-kodista tulla enemmän stressiä kuin iloa.

– Mikon kanssa kävimme kakkoskodissamme vielä monta kertaa. Asunto ei kuitenkaan toiminut enää, kun perheemme kasvoi lisää. Lisäksi kivilattiat ja kävelemään opettelevat taaperot olivat huono yhdistelmä.

Sitten eurokriisi romahdutti asuntojen hinnat ja myös Cannesin-kodin arvo aleni. Lisäksi viimeiset vuodet kakkoskoti oli ollut vähällä käytöllä.

– Itselläni kesti useampi vuosi hyväksyä se, että emme saa asunnosta samaa hintaa, mitä siitä maksoimme. Emme myöskään halunneet alkaa vuokrata asuntoa, sillä siitä olisi ollut enemmän vaivaa kuin hyötyä.

Kakkoskodista koitui koko ajan kuluja, vaikka käyminen siellä oli enää satunnaista. Yhtiövastike oli noin 1 600 euroa vuodessa. Pihakivetyksen ja uima-altaan remontista tuli lisäkuluja. Sähkölasku oli vuodessa noin 600 euroa, netti ja televisio liki saman. Vuosittain piti maksaa lisäksi asumis- ja kiinteistöveroa yhteensä 1 600 euroa.

– Rahallisesti olisi ollut kannattavampaa majoittua hotellissa. Mutta jos ostamaansa asuntoa jaksaa vuokrata aktiivisesti, voi sellainen olla hyvä sijoitus. Mietimme sitäkin, että asunto olisi lapsille tulevaisuudessa veroton perintö, sillä Ranskassa henkilö saa periä 100 000 euron arvosta verotta.

Myymisestä koitui tappiota

Lopulta Ekholm-Talas taipui asunnon myymiseen, ja ostaja löytyi Ekholm-Talaksen blogin kautta. Yrittäjinä pariskunta oli tottunut säätämään hallinnollisia asioita, mutta asunnon myyntiprosessi ostajan löydyttyä on sujunut tuskastuttavan hitaasti.

– Notaareilla on Ranskassa iso rooli asuntomyynnissä. Papereita on saanut lähetellä ees taas. Cannesin kaupungilla oli etuoikeus lunastaa asunto, ja päätöstä siitä piti odotella kaksi kuukautta. Prosessissa on kestänyt kokonaisuudessaan lähes puoli vuotta.

Talakset myivät kakkoskotinsa suomalaisperheelle hieman alle 180 000 euron hintaan.

– Tästäkin opittiin. Jos olisimme jääneet lapsettomaksi pariksi, asunnolla olisi ollut enemmän käyttöä. Eikä näitä rahoja olisi tallella ilman Cannesin investointia.

Jatkossa Talakset aikovat tehdä hankintoja vain kotimaassa, missä he ovat hankkineet sijoitusasuntoja velkavivulla. Lisäksi he ovat yrityksensä kautta osakkaina yrityksessä, joka hankkii satoja sijoitusasuntoja omistukseensa. Ulkomaanreissuja ajatellen viiden hengen perhettä houkuttelee eniten All Inclusive -loma.

– Haluamme matkustella maailmalla emmekä aina mennä samaan paikkaan. Arki on arkea Cannesissakin, vaikka ympäristö on eri kuin kotona. Kun keittiön putki vuotaa, on tilattava putkimies ja itse saa kotinsa siivota. Juuri nyt en halua lomalta sellaista, vaan lasten kanssa on ihana istua valmiiseen pöytään.

Lue seuraavaksi:

Loma-asunto ulkomailta, mistä aloitan?