Käy läpi oma tilanne

Mieti, onko ostaminen oikeasti järkevää, eli käytätkö loma-asuntoa tarpeeksi paljon. Jos et, niin vuokraaminen saattaisi tulla halvemmaksi.

– Olen usein nähnyt tilanteita, joissa loma-asunto myydään aika nopeasti ostamisen jälkeen, kun ihmiset ovat huomanneet, että siitä on liikaa vaivaa, eivätkä he käytä asuntoa tarpeeksi, sanoo Turun Seudun OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Satu Astala.

Toisaalta hän tietää myös ihmisiä, jotka nauttivat suuresti kakkoskodissa olemisesta, jolloin ostaminen on ollut fiksu päätös. Kannattaa myös miettiä, voisiko asunnon ostaa yhdessä vaikkapa sisaruksen tai ystäväperheen kanssa. Näin pystyy jakamaan sekä kuluja että vastuuta asunnosta.

Etsi luotettava paikallinen

Kun päätös ostaa loma-asunto on tehty, on ensisijaisen tärkeää löytää sellainen luotettava ihminen paikan päältä, joka ymmärtää maan asuntokauppaa. Asuntoa ostaessa moni asia saattaa erota: Espanjassa myydään esimerkiksi usein kiinteistöjä, kun taas Suomessa osakkeita. Myös maan verotusasioista kannattaa ottaa tarkkaan selvää: onko maassa omaisuusvero, kiinteistövero tai luovutusvero, mikäli asunnon myy?

Eri maissa täytyy merkitä asunto erilaisiin rekistereihin, ja tässä luotettava välittäjä on kullan arvoinen.

– Amerikassa omistaminen on jo tosi työlästä, siellä on niin paljon eri rekistereitä verrattuna Suomeen. Maa on byrokraattisempi ja vanhanaikaisempi kuin Suomi, Astala sanoo.

Suomessa harva asuntovälittäjätoimisto tekee kansainvälistä asuntokauppaa, mutta esimerkiksi Remaxin kautta voi kokeilla. Astala vinkkaa myös ottamaan Suomessakin toimivaan maailmanlaajuiseen asiantuntijaverkosto KPMG:hen yhteyttä, myös sitä kautta voi löytyä luotettavia paikallisia.

– Ihan jo kieliasia täytyy ottaa huomioon. Monissa paikoissa englannilla ei pysty toimimaan, vaan julkisten rekisterien ja oikeiden sanamuotojen läpi käymiseen tarvitaan paikallista tulkkia.

Astala varoittaa, ettei kaupoissa käy niin, että käytetään samaa termiä mutta tarkoitetaan eri asiaa.

Tutustu alueeseen ja hintatasoon

Tällä hetkellä suomalaiset ostavat eniten kakkosasuntoja Virosta, Turkista ja Espanjasta. Voi olla fiksua asua kohdemaassa ensin vuokralla, ja sitten vasta ostaa asunto. Näin huomaa, mikä seutu viehättää eniten ja tutustuu paikalliseen kulttuuriin.

Kuten Suomessakin, eri kaupunkien sisällä saattaa olla mieluisia alueita ja vähemmän mieluisia. Tutustu myös paikallisten asuntoilmoitussivujen kautta hintatasoon, tämä auttaa varmistamaan, ettei maksa ylihintaa.

Neuvottele laina kuntoon

Jos kakkosasuntoa varten tarvitaan lainaa, kannattaa kysyä neuvoa asiasta omasta pankista, siellä osataan hahmotella paras ratkaisu. Jotkut ottavat koko asuntoa varten tarvittavan lainan suomalaisesta pankista, mutta tällöin ulkomainen kohde ei toimi lainan vakuutena. Vakuutta täytyy toisin sanoen olla koko lainasumman edestä muusta omaisuudesta, kuten Suomen kodista.

Sen sijaan, jos ostaa vaikka Espanjasta asunnon ja hankkii myös lainan sieltä, asunto toimii vakuutena. Tosin tällöinkin asunto toimii yleensä vain 70 prosenttia lainasta. Tällöin lainaa voi ottaa vaikka sekä Suomesta että kohdemaasta.

– Eräs asiakas otti 70 prosenttia asunnon lainasta espanjalaisesta pankista ja loput 30 prosenttia meiltä Suomesta. Suomalaiseen lainaan hän käytti Suomessa sijaitsevia vakuuksia, kertoo OP Turun Seudun luottojohtaja Leena Reuter.

Joskus ulkomaiset pankit saattavat vaatia suosituskirjettä suomalaiselta pankilta, sillä ihan ketä tahansa ei suostuta ottamaan asiakkaaksi.

– Olen kuitenkin huomannut, että esimerkiksi Espanjassa suomalaisilla on luotettava maine, Reuter sanoo.

Rahat kannattaa siirtää pankin kautta, mitään käteissalkkuja ei pidä kuljettaa pitkin Eurooppaa: pankit tarkastavat rahan alkuperän, jotta ollaan varmoja siitä, ettei ostaja harrasta rahanpesua.

Soluttaudu paikalliseen elämään

Jotta loma-asunnolla viihtyisi paremmin, kannattaa tutustua paikallisiin ihmisiin. Voi vaikka yrittää löytää paikallisen apurin, joka pitää talosta huolta silloin, kun on itse muualla.

– Loma-asunto ulkomailta voi olla huippuhauska juttu. Se antaa uudet mahdollisuudet harrastaa ja nauttia vaikkapa lämpimästä säästä talvella, Satu Astala sanoo.

Lues myös

Unelmien kesämökki ei ole ennallaan - tällaisen mökin suomalaiset nyt haluavat