Vaikka marraskuu näyttää säiden osalta synkimmät puolensa, on Syvänniemen kyläyhdistyksen varapuheenjohtajalla ja kylän aktiivisella puuhamiehellä Pekka Kääriäisellä hymy herkässä.

Vuosia kestänyt odottelu on päättynyt ja uusi 0–2-luokkalaisten alakoulu on valmis avaamaan ovensa. Saman katon alle sijoittuu myös päiväkoti.

– Onhan tämä mahtava juttu, sillä tällä kylällä on ollut parhaimmillaan kolme koulua. Nyt oli lähellä, että olisi menetetty se viimeinenkin. Päiväkoti ja koulu ovat kuitenkin elävän kyläyhteisön sydän, Kääriäinen muistuttaa.

Syvänniemen kylä sijaitsee Karttulassa noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta länteen, Kuttajärven rantamilla. Kylällä on komea historia lankarullatehtaineen ja kirkkoineen. Kolmen koulun lisäksi siellä on ollut parhaimmillaan viisi kauppaa.

Talkoohenkeä ja tulevaisuudenuskoa

Herman Saastamoisen lankarullatehdas lopetti toimintansa jo 1930-luvulla ja kylän väkimäärä hiipui aina 1980 luvun taitteeseen saakka. Tuolloin Karttulan kunta osti tehtaan vanhoja maita ja alkoi kaavoittaa asuntotontteja.

Siitä lähtien alueen väkiluku on ollut hienoisessa kasvussa. Kuntaliitosten myötä maakunnan kouluverkkoa on kuitenkin karsittu ja tämän luupin alla oltiin pitkään myös Syvänniemellä.

Aktiivinen 650 asukkaan yhteisö onkin tehnyt kaikkensa sen eteen, että kylällä säilyisi edes kaikkein pienimpien koululaisten opinahjo.

– Kuntapäättäjien kontaktoinnin lisäksi käärittiin myös omat hihat. Olemme parantaneet talkoilla liikunta- ja ulkoilureittejä sekä ranta-alueen palveluja. Kylältä löytyy myös leikkipuisto, luistelukaukalo, skeittirampit ja hyvät hiihtoladut. Koulun ja päiväkodin lisäksi tulevaisuudenuskoa lisää kasvava tonttitarjonta. Eli kyllä tässä haetaan tosissaan käännettä parempaan, Kääriäinen listailee.

Moduulirakentamisen taidonnäyte

Rakennuksen valmistuttua päiväkotiin tulee noin 40 lasta. Ensi syksynä uuden lukuvuoden alkaessa kouluun odotetaan noin kahtakymmentä eka- ja tokaluokkalaista.

Uusi tehdasvalmisteisista moduuleista rakennettu koulu ja päiväkoti avaavat ovensa tammikuussa.

Koulurakennus ja sen toiseen siipeen sijoittuva päiväkoti toimitettiin perille Teijo-Talojen tehtaalta Tuuloksesta valmiina moduuleina betonilattioita ja sokkeleita myöten. Työmaalla moduulit kytkettiin toisiinsa, viimeisteltiin valmiiksi ja liitettiin vesi- ja sähköverkkoon. A-energialuokan rakennus lämmitetään nykyaikaisesti ilmavesilämpöpumpuilla.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 3,5 miljoonaa euroa ja kohteen rakennuttajana ja vuokranantajana on OP-Palvelukiinteistöt-erikoissijoitusrahasto. Kuopion kaupunki jää tiloihin vuokralaiseksi pitkäaikaisella sopimuksella.

Koulu on rahaston ensimmäinen Teijo-Talojen kanssa toteutettu hanke ja ensimmäinen siirrettävistä moduuleista rakentuva kohde.  Moduulirakentamisen etuna on vaivattomuus sekä tilojen muuntojoustavuus, joka oli myös yksi Kuopion kaupungin tilapalveluiden taannoisen hankintakilpailun lähtökohdista.

OP-Kiinteistösijoituksen rakennuttajapäällikkö Kari Kangasmaan mukaan yhteistyömalli on osoittautunut toimivaksi.

– Nyt syvänniemeläisten tilantarve on tämä, mutta tulevaisuudessa se voi olla jotain muuta. Sitten vain lisätään tai vähennetään moduuleita, rakennuttajapäällikkö tiivistää.

Esimerkki yhteistyöstä ja vastuullisesta sijoittamisesta

Syvänniemen koulu on OP-Palvelukiinteistöt-erikoisrahaston ensimmäinen opetustilahanke. Samalla se on esimerkki rahaston vastuullisen ja kestävän sijoittamisen periaatteista.

– Tämä on ympäristöystävällistä ja vähähiilistä puurakentamista. Lisäksi koulu ja päiväkoti ovat pitkäaikainen sijoitus koko paikkakunnan ja sen elinvoiman hyväksi, Kangasmaa toteaa.

Samaa mieltä on myös Pekka Kääriäinen.

– Tämä on hieno näyte hyvästä yhteistyöstä ja kylän aktiivisuudesta. Ilman niitä koulu olisi todennäköisesti jäänyt rakentamatta ja se olisi tuntunut kuoliniskulta koko kylälle, hän toteaa.

OP-Palvelukiinteistöt-rahastolla pääset mukaan uusiin ja kasvaviin kiinteistösijoituksiin: hoivakoteihin, palveluasuntoihin, sairaaloihin ja päiväkoteihin Suomen kasvukeskuksissa. Tutustu rahastoon

Lue lisää: 

Energiatehokas ja ympäristöystävällinen hirsipäiväkoti nousee Espoon Haukilahteen

Kiinteistöihin, metsään ja sähkönjakeluun voi sijoittaa myös pörssiyhtiöiden kautta