Tommy Hellsten ei ajatellut rakentavansa taloa eikä edes asuvansa enää omakotitalossa, mutta mieli muuttui, kun hän näki Tuusulan Asuntomessuilla atriumtalon. Kyseessä oli Finnlogin Hetena.

Se on CLT-puusta eli ristiin liimatuista lautakerroksista koostuvasta puusta rakennettu, moderni hirsitalo.

Hellsten kuvailee talon herättämää tunnetta kummalliseksi. Sisällä tuntui kuin talo olisi valinnut hänet.

– Kokemus oli niin vahva, että se jäi sisälleni.

Terapeuttina ja kirjailijana työskentelevä Hellsten alkoi selvittää tarkemmin, mistä Asuntomessuissa on kyse ja mitä atriumtalon rakentaminen messualueelle vaatisi. Kävi ilmi, että vuoden 2023 Asuntomessut järjestettäisiin Loviisassa eli kaupungissa, josta Hellsten on kotoisin.

Musta talo kallion päällä.
Loviisan asuntomessualueella sijaitsevan Wisdom Housen terassi avautuu Loviisanlahdelle.

Hän osallistui Asuntomessujen järjestämään infotilaisuuteen ja päätti hakea tiettyä merenrantatonttia messualueelta. Koko prosessin ajan hän ajatteli, että tekisi mitä vaaditaan mutta ei puristaisi mailaa liian kovaa.

Kirjailija päätti, että jos kaikki menee hyvin ja hän saa haluamansa tontin, Finnlogin Hetenasta rakennetaan sinne hänen toiveidensa mukaan hieman muunneltu versio.

Atriumtalossa on tilaa läsnäololle

Asiat etenivät suotuisasti, ja Loviisanlahden rannalla seisoo nyt atriumtalo nimeltään Wisdom House.

Hellsten vietti lapsuutensa ja nuoruutensa merenlahden toisella puolella. Hän aloitti terapoimisen jo silloin. Poika kuunteli alkoholismia sairastavien vanhempiensa murheita omakotitalon alakerran pannuhuoneessa.

– Koen, että pannuhuoneterapeutti palaa sinne, mistä kaikki sai alkunsa.

Hellsten aikoo pitää kodissaan yksityisvastaanottoa, ja lisäksi suunnitelmissa on järjestää johtamiseen ja vaikuttamiseen liittyviä valmennuksia. Puoliksi katettu atriumpiha ulkotakkoineen tarjoaa loistavat puitteet kokoontumisille.

Kuvassa näkyy merenrantatalon betonilattiaa ja ikkunoita merelle.
Tommy Hellsten on työskennellyt terapeuttina ja mentorina yli 40 vuotta sekä kirjoittanut yli 30 kirjaa. Hän on tyytyväinen uuden talonsa rauhalliseen tunnelmaan.

Talo ilmentää Hellstenin mukaan fyysisesti sellaista läsnäoloa, josta hän on vuosien ajan puhunut.

– Kun olet läsnä tässä ja nyt, olet paikassa, joka avautuu mystisesti ylöspäin.

Hellsten muistuttaa, että stressi syntyy usein yrityksestä hallita jotain, mitä ei voi hallita. Hallinnantarve taas tulee pelosta.

Juuri näin avautuu atriumtalon keskellä oleva piha taivasta kohden. Kirjailijan sanoin, siellä ollaan suuren ja selittämättömän äärellä.

U-kirjaimen mallisessa talossa on vastaanottohuoneen lisäksi kolme makuuhuonetta, olohuone ja avokeittiö. Asuinpinta-alaa on reilut 160 neliömetriä. Meri kiiltää talon eri ilmansuuntiin avautuvissa ikkunoissa.

– Tuntuu siltä kuin meri kimmeltäisi talossa sisälläkin, Hellsten sanoo.

Talon rakentamista ei voi kontrolloida

Monelle talon rakentaminen on yksi stressaavimmista asioista elämässä. Hellsten on osannut suhtautua prosessiin rauhallisesti, vaikka budjetti ei ole pitänyt. Se ei kuitenkaan ole ollut täysi yllätys vallitsevassa maailmantilanteessa, eikä asialle ole voinut mitään.

– Rakennusprosessia ei voi kontrolloida.

Hellsten muistuttaa, että stressi syntyy usein yrityksestä hallita jotain, mitä ei voi hallita. Hallinnantarve taas tulee pelosta. Jos rakentaminen stressaa, hän kannustaa pysähtymään ja tutkimaan syvemmin näitä pelkoja. Mistä ne kumpuavat?

Kirjailija koskettelee atriumpihalla kasvavan puun lehtiä.
Hellsten aavistelee uuden kodin tuovan hänen elämäänsä jonkinlaisen muutoksen.

Tilannetta helpottaa käytännössä se, että arvostaa ja luottaa rakennusalan ammattilaisiin. Rakennustyömaalla on hyvä käydä katsomassa, miten projekti edistyy. Alan ammattilaisia pitää kuitenkin kunnioittaa, ja heille pitää antaa työrauha. Lopputuloskin on silloin usein parempi.

– Omista visioistaan kodin suhteen ei pidä luopua, mutta samalla pitää osata taipua rakennusalan ammattilaisten suosituksiin tilanteen vaatiessa.

Sisustus soi samaa sinfoniaa

Hellstenistä on ollut helppoa asettua rakennusprojektissa sivustakatsojaksi, sillä kaikki rakentamisessa mukana olleet ammattilaiset ovat erittäin ammattitaitoisia. Hellsten kiittelee hyvästä yhteistyöstä Finnlogin työntekijöitä sekä sisustussuunnittelija Heli Virtasta.

Virtanen on koordinoinut hankintoja ja tavaratoimituksia sekä ollut yhteydessä rakentajiin. Tämä on helpottanut Hellstenin elämää. Hän on lisäksi tyytyväinen talon sisustukseen.

Sisustuksessa on harmoniaa, jonka voi aistia talossa rauhana.

– Olemme käyneet sisustussuunnittelijan kanssa paljon keskusteluja toiveistani liittyen kodin tunnelmaan ja sävymaailmaan.

Keskustelujen perusteella Virtanen on tehnyt Hellstenille ehdotuksia materiaaleista: esimerkiksi siitä, millaiset kaakelit ilmentäisivät terapeutin toiveita pelkistetystä ja levollisesta sisustuksesta.

Tommy Hellsten istuu nojatuolissa uuden talonsa olohuoneessa.
Ikkunoista näkyy Loviisanlahden vastaranta, josta Hellsten on kotoisin.

Materiaaleissa ei ole käytetty lainkaan muovia, vaan miltei kaikki on tehty puusta. Eri huoneissa on erilaisia värisävyjä mutta myös yhdistäviä elementtejä, kuten betonilattia ja factory-tyyliä.

Asukkaasta tuntuu siltä kuin sisustus soisi samana sinfoniana koko talossa.

– Sisustuksessa on harmoniaa, jonka voi aistia talossa rauhana.

Hellsten odottaa jo pääsevänsä muuttamaan uuteen atriumkotiinsa. Hän aistii, että se tuo jonkinlaisen muutoksen hänen elämäänsä. Nähtäväksi jää, mikä se muutos on.

Haaveiletko omasta talosta? Asuntolainalaskuri auttaa sinua suunnittelemaan asuntolainalle sopivan laina-ajan ja kuukausittaisen maksuerän. Kokeile laskuria.

Lue myös:

Oma ranta hurmasi messu­rakentajat

Kokolattiamatto on taas ihana! Nämä viisi trendiä nousevat esiin Lohjan asuntomessuilla

Mitkä ovat Helsingin, Tampereen ja Turun seuraavat hittiasuinalueet?

OP on mukana Loviisan Asuntomessuilla 7.7.-6.8.2023. OP Uusimaan ja OP Länsi-Kymin asiantuntijat ovat tavattavissa messuilla ulkonäyttelypisteellä.