Helsinki, Turku ja Tampere ovat suosittuja asuinalueita, mutta mitkä alueet ovat nyt nousussa? Kolme asuntomarkkinoiden asiantuntijaa OP Kodista vastasi kysymykseen.

Helsingin alue

1. Laajasalo ja Kruunuvuorenranta

Laajasaloon ja Kruunuvuorenrantaan on noussut valtavasti uusia taloja viime vuosina. Saarella on vanha puoli ja uusi Kruunuvuorenrannan alue kerros- ja pientaloineen. Suuret remontit on suurimmaksi osaksi tehty palveluja lähellä sijaitsevissa 1970-luvun kerrostaloissa, ja niiden asunnot ovat haluttuja.

Kun Kruunuvuoren silta valmistuu, matkaa keskustaan on vain viisi kilometriä. Ympäröivä meri ja ihanat ulkoilureitit tuovat lisäarvoa alueelle.

2. Herttoniemen alue

Vanhassa Herttoniemessä talojen julkisivu- ja putkiremontit on jo tehty, ja alue on yksi Helsingin halutuimmista muun muassa hyvien kulkuyhteyksiensä ansiosta.

Raide-Jokeri nostaa varmasti asuntojen suosiota kaupunginosissa, joiden läheltä se kulkee, kuten Munkkivuoressa.

Sijainti Vanhankaupunginlahden ja Herttoniemenrannan välissä takaa osalle asunnoista upean merimaiseman ja kaikille asukkaille todella upean lähiluonnon ulkoilumaastoineen ja pyöräilyreitteineen.

3. Puotila

Puotilan venesataman kohdalle meren läheisyyteen rakennetaan asuntoja noin kolmelle tuhannelle ihnmiselle, mikä kohottaa alueen ilmettä. Kun Puotilan vanhan puolen kaava valmistuu ja rakentaminen alkaa, nousee näidenkin asuntojen arvo.

Ilmakuva Helsingin Töölöstä.
Helsingissä katse kannattaa kääntää itään, sillä keskustan suosikkien lisäksi siellä on paljon nousevia alueita.

4. Munkkivuori

Raide-Jokeri nostaa varmasti asuntojen suosiota kaupunginosissa, joiden läheltä se kulkee, kuten Munkkivuoressa. Alueen sisäisessä hintavertailussa kannattaa kiinnittää huomioita erityisesti siihen, sijaitseeko yhtiö omalla vai vuokratontilla.

5. Etu-Töölö

Töölö on ikiykkönen Helsingissä. Hietaniemen ranta, meri ja keskusta ovat kävelymatkan päässä. Kukapa ei haluaisi asua esimerkiksi Väinämöisenkadulla.

Kuvassa Tampereen juna-asema lintuperspektiivistä.
Kehittyvän keskustan lisäksi Tampereella kiinnostavia alueita ovat Tesoma, Alasjärvi ja Näsijärven uusi tekosaari Näsisaari.

Tampereen alue

1. Viinikanlahti

Koko keskusta-aluetta kehitetään edelleen kovaa vauhtia. Lähivuosina on vuorossa Viinikanlahden alue Pyhäjärven rannalla. Vanha jäteasema puretaan, ja sen tilalle tulee uusi, noin 3 300 asukkaan rantakaupunginosa.

2. Asemakeskus

Myös Asemakeskus eli areenan seutu ja rautatieaseman edusta kehittyvät. Sinne rakennetaan edelleen julkisia tiloja sekä runsaasti neliöitä työpaikoille, kaupalle, palveluille, vapaa-ajan tapahtumille ja asumiselle. Raitiovaunu takaa erinomaiset kulkuyhteydet eri puolille Tamperetta.

Raitiovaunu alkaa kulkea keskustasta Näsisaaren lähelle Santalahteen jo elokuussa, joten Tampere kehittyy länteen.

3. Hiedanranta

Näsijärveen rakennetaan tekosaari, Näsisaari, jonka kautta raitiovaunu kulkee jatkossa Hiedanrannan alueelle. Sinne nousee uusi aluekeskus. Näsisaareen rakennetaan erilaisia talotyyppejä erilaisilla hallintomuodoilla, myös kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Raitiovaunu alkaa kulkea keskustasta Näsisaaren lähelle Santalahteen jo elokuussa, joten Tampere kehittyy länteen.

4. Tesoma ja Raholan alue

Junat alkoivat pysähtyä toissa vuonna Tesoman asemalla, minkä jälkeen alue on kehittynyt voimakkaasti. Sinne on tullut paljon uudisrakentamista. Junaradan varteen Raholaan rakennetaan muutaman vuoden kuluttua noin 2 500 asukkaan asuinalue, joka rajoittuu Tesoman valtatiehen.

5. Alasjärven alue

Messukylän golfkenttä poistuu käytöstä ja siirretään Nurmi-Sorilaan. Sen paikalle on kaavoitettu uusi merkittävän kokoinen asuinalue ja kaupunginosapuisto. Tampere kehittyy myös itään.

Turun alue

1. Turun ja Raision rajaseutu

Kauppakeskus Länsikeskuksen ja kauppakeskus Myllyn taakse nousee runsaasti uudistuotantoa, ja siellä on myös asuinalueita, joissa suuret remontit on tehty. Alue uudistuu vauhdilla.

2. Pukkila

Pukkilan alue on ihan keskustan tuntumassa, mutta siellä voi asua omassa rauhassa. Siellä on hyvät lenkkeilymaastot, ja palvelut ovat kunnossa.

Kestosuosikki Aurajokiranta on laajentunut Telakkarantaan, jossa viimeiset asunnot ovat valmistumaisillaan.

3. Kupittaa

Kupittaan seudulle ja myös sen tuntumaan Samppalinnaan on tullut paljon uudistuotantoa. Kulkuyhteydet ovat kunnossa. Kupittaalta pääsee esimerkiksi Helsinkiin nopeasti junalla.

4. Aurajoki

Aurajokiranta on kestosuosikki. Se on laajentunut Telakkarantaan, jossa viimeiset asunnot ovat valmistumaisillaan.

5. Ratapiha

Ratapiha on tulevaisuuden alue, kunhan kaava vahvistuu ja rakentaminen alkaa. Toteutuessaan Ratapiha nostaa myös Pohjolan ja läntisen keskustan asuntojen kiinnostavuutta ja hintaa.

Kuvassa näkyvät Turun Aurajoki ja satama-alue.
Aurajokirannan ja Pukkilan lisäksi nousevia alueita Turussa ovat Ratapihan uusi asuinalue ja hyvien yhteyksien Kupittaa.

Mitkä asiat nostavat asuinalueen arvoa?

• Aluksi kannattaa tutustua kaupungin kaavoituskatsaukseen. Jos asuinalue on hyvin esillä katsauksessa ja sen kehittämiseksi on suunnitelmia, on alue nousussa.

• Puskaradio on tehokas tietolähde asuinalueista, joissa ihmiset viihtyvät, ja se on nykyään entistä tehokkaampi, sillä se toimii myös somessa.

Veden läheisyys nostaa alueen arvoa: Helsingissä meri, Tampereella järvet ja Turussa joki sekä meri.

• Palveluiden pitää olla kunnossa: olennaisia ovat esimerkiksi lähikauppa ja lapsiperheille tärkeät päiväkoti ja koulu.

• Lähiluonto ja virkistysmahdollisuudet ovat tärkeitä monille ja nostavat alueen arvoa.

• Alueen arvo nousee, kun esimerkiksi julkisivu- ja putkiremontit on tehty. Maalämpö lisää taloyhtiön kiinnostavuutta.

• Veden läheisyys nostaa alueen arvoa: Helsingissä meri, Tampereella järvet ja Turussa joki ja meri.

Mitkä seikat saattavat laskea asuinalueen kiinnostavuutta?

• Jos aluetta ei oikein mainita kaavoituskatsauksessa, eikä suunnitelmia sen kehittämiseksi juurikaan ole, saattaa asuinaluetta odottaa taantuma.

• Kiinnostavuutta laskee, jos alueelle on suunnitteilla remontteja, esimerkiksi julkisivu- tai putkiremontteja. Jos taloyhtiöt ovat lisäksi pieniä ja sijaitsevat vuokratontilla, nousevat asumiskustannukset remonttien myötä korkeiksi, mikä vähentää kauppaa.

Teollisuusalueita lähellä sijaitsevat pientaloalueet eivät ole kaikkein houkuttelevimpia alueita.

• Kaukolämmön puute voi vaikuttaa pientalojen asumiskustannuksiin.

• Teollisuusalueita lähellä sijaitsevat pientaloalueet eivät ole kaikkein houkuttelevimpia alueita.

• Alueella saattaa vain jostain syystä olla huono maine, kuten Helsingin Kalliolla aikoinaan, ennen kuin se nousi sijoittajien suosioon.

Asiantuntijat: Kiinteistönvälittäjä Sanna-Leena Peltonen OP Koti Uusimaalta, kiinteistönvälittäjä Eeva Kakko OP Koti Pirkanmaalta ja myyntipäällikkö Pia Willberg OP Koti Turun Seudulta.

Kiinnostavatko tulevaisuuden hittialueet? Katso OP Kodin myynnissä olevat kohteet täältä

Lue myös: 

Mikä on asuntoni arvo juuri nyt? Katso hinta-arvio laskurista

Tiedätkö, mitä eroa on asunto-osakkeen ja omakotitalon ostamisessa? Vältä ainakin kaikkein yleisin ostajan virhe

Yhtiövastike, rahoitusvastike ja hoitovastike - Huomaa vastikkeiden erot