Asunnon hinta-arviolaskurin avulla voi saada nopeasti käsityksen myytävän tai ostettavan kodin arvosta. Siihen tarvitsee syöttää vain neljä tietoa: asunnon lähiosoite, asuinpinta-ala, talotyyppi ja rakennusvuosi.

 – Näiden tietojen perusteella laskuri antaa keskimääräisen hinta-arvion sekä hintahaarukan, sanoo OP Kodin liiketoiminnan kehityspäällikkö Heidi Ruippo.

Hintahaarukan leveyteen tai kapeuteen vaikuttaa se, kuinka paljon alueella on tehty vertailukelpoisia kauppoja. Jos alueella on tehty paljon asuntokauppoja, hinta-arvio on tarkempi, ja toisinpäin.

OP Kodin hintalaskurilla saat alustavan hinta-arvion siitä mille välillä velaton hinta todennäköisesti asettuu. Katso arvio kotisi hinnasta.

Myyntihinta ja toteutunut hinta ovat eri asioita

Ruipon mukaan asunnon myymistä tai ostamista suunnittelevat OP:n asiakkaat ovat varsin hyvin perillä niistä hinnoista, joilla asuntoja kulloisellakin alueella on myynnissä.

– Sitä, millä hinnalla kauppa sitten toteutuu, ei välttämättä tiedetä yhtä tarkasti. Myyntihinta ja toteutunut kauppahinta ovat kaksi aivan eri asiaa.

Jos olet myymässä asuntoa, kannattaa Ruipon mukaan muistaa, että laskurin kertoma arvio ei siis tarkoita sitä hintaa, jolla asuntoa kannattaa lähteä myymään.

Lisäksi asunnon arvoon vaikuttavat monet muutkin asiat kuin vain ne neljä laskuriin syötettävää. Joten seuraava askel myyntiprosessissa onkin ottaa yhteys kiinteistönvälittäjään.

Kiinteistönvälittäjä ymmärtää yksityiskohtia

Hinta-arviolaskuriin voi neljän perustiedon lisäksi syöttää lisätiedot asunnon huoneiden lukumäärästä, kunnosta, tontin omistuksesta sekä yhtiövastikkeen suuruudesta. 

– Laskuri ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko asunto esimerkiksi meren tai järven rannalla, kuin iso piha-alue siinä on tai onko taloyhtiössä tehty isoja remontteja vai ovatko ne vasta tulossa. Kaikki nämä kuitenkin määrittävät asunnon arvoa ja niiden arvioinnissa välittäjä osaa auttaa parhaiten, Ruippo sanoo.

Laskurin käytön yhteydessä tarjotaan mahdollisuus pyytää OP Kodin välittäjältä tarkennettu arvio. Hinta-arviolaskuria voi kuitenkin kokeilla aivan rauhassa, sanoo Ruippo. Kiinteistönvälittäjä ei automaattisesti soita perään.

Muita tärkeitä asunnon hintaan vaikuttavia asioita ovat muun muassa asunnon pohjaratkaisu ja varustelutaso, ilmansuunnat, missä kerroksessa se sijaitsee samoin kuin taloyhtiön vakavaraisuus ja miten yhtiötä on hoidettu.

Ja vielä eräs asia, jonka kiinteistöalan ammattilainen taitaa.

– Välittäjä tietää parhaiten kyseisen asuinalueen markkinatilanteen juuri sillä hetkellä. Hän osaa myyntihinnan ja todennäköisen toteutuvan kauppahinnan lisäksi antaa arvion myös myyntiajasta. Se on tärkeä tieto eli puhutaanko päivistä, viikoista vai kuukausista.

Mikä asunnon hinta-arviolaskuri?

OP Kodin hinta-arviolaskurin ensimmäinen versio otettiin käyttöön vuonna 2017. Silloin tarkoitus oli, että asunnon myymistä suunnittelevat ihmiset pääsisivät ottamaan ensimmäisen askeleen. Nykyään hinta-arviolaskurissa hyödynnetään samaa data-analytiikkaa kuin Osuuspankin vakuusarvioinnissa, ja arvioiden tarkkuutta on hiottu koko ajan, sanoo Ruippo.

Arvio perustuu asunnosta annettuihin tietoihin ja alueen hintaseurantatietoihin eli Kiinteistönvälitysalan keskusliiton KVKL Hintaseurantapalveluun, johon on koottu suomalaisten kiinteistönvälittäjien tekemät kaupat vuodesta 1999 lähtien. 

Laaja data mahdollistaa arvion, joka todennäköisemmin vastaa toteutuvaa velatonta kauppahintaa.

OP Kodin hintalaskurilla saat alustavan hinta-arvion siitä mille välillä velaton hinta todennäköisesti asettuu. Katso arvio kotisi hinnasta.

Lue myös:

Uusi koti kiikarissa? Tarkasta nämä seikat asuntonäytöllä

Vältä myyntikrapula, myy asuntosi oikein

Asuntolainan vakuudet - tiedätkö eri vaihtoehdot?