OP Koti Uusimaan kiinteistövälittäjä LKV Nina Uusitalo vinkkaa, mihin asioihin asunnon ostajan kannattaa kiinnittää huomiota ennen näyttöä ja näytön aikana. Hän kertoo myös, miten oman kodin myyntiä voi vauhdittaa.

1. Ostaja, selvitä budjettisi ja tutustu alueeseen

Vaikka uusi koti jo polttelisi, ennen asuntonäytölle menoa on tärkeää laskea, millaiseen asuntoon omassa budjetissa on varaa. Uusitalo opastaa, että asuntolaina kannattaa kilpailuttaa ja varmistaa lainalupaus jo ennen kodin hakua. On tärkeää tietää, kestääkö budjetti mahdollisen korkojen nousun ja onko siinä varaa uuden kodin remonttiin.

− Lainalupauksen saatua voikin alkaa kartoittaa asuntotarjontaa. Kun houkutteleva kohde löytyy, on hyvä tutustua jo ennen asuntonäyttöä asuinalueeseen, sen palveluihin ja yleisilmeeseen. Selvitä myös työmatka sekä alueen harrastusmahdollisuudet. Koulujen ja päiväkotien sijainti ovat tärkeitä lapsiperheelle, Uusitalo toteaa.  

2. Luota näytöllä ensitunteeseen

Uusitalon mukaan useimmille tulee asuntonäytöllä vahva ensifiilis heti, kun he astuvat ovesta sisään. Tunteeseen kannattaa luottaa, vetääpä se sitten puoleensa tai työntää pois. Jos tunne on vahvasti myönteinen, myös järkeä tarvitaan. On fiksua tutustua muun muassa huoneistossa ja taloyhtiössä tai omakotitalossa tehtyihin remontteihin ja tuleviin remonttitarpeisiin. Selvitä myös, sisältyykö huoneiston kauppahintaan ostajalle siirtyvää yhtiölainaa.

− Kiinteistövälittäjältä voi pyytää kohteen esitteen ennakkoon. Siitä selviää usein kodin ja taloyhtiön remonttihistoria, joista voi sitten kysyä lisätietoja näytöllä.

3. Haistele sisäilmaa, tarkkaile vaurioita

Uusitalon mukaan kaikista asunnon hajuista, kuten homeen hajusta, kannattaa huolestua. Myös vesivahinkojäljet ja homepilkut pitää aina selvittää. 

− Ainoastaan märkätilojen silikoneissa olevat homepilkut eivät yleensä ole huolenaihe, sillä silikonit on joka tapauksessa vaihdettava noin viiden vuoden välein. Vaikka asunto-osakeyhtiöissä märkätilojen korjaus on taloyhtiön vastuulla, on ostajan hyvä muistaa, että taloyhtiön omistavat asukkaat. He maksavat esimerkiksi vesivahinkojen korjaukset vastikkeissa silloin, jos vakuutus ei korvaa vahinkoja.  

4. Rajaa kodin hakua selvittämällä tilan tarve ja kodin muunneltavuus

Mieti, miten ison kodin tarvitset. Jos etsit uutta kotia lapsiperheellesi, tarkista näytöllä, onko koti muunneltavissa lapsiluvun kasvaessa tai myöhemmin lasten lennettyä pesästä.

Jos haussa on remppakohde, pintoja voi aina helposti maalata ja tapetteja vaihtaa. Niitä tärkeämpää on miettiä, onko huoneratkaisu järkevä, pihapiiri toimiva ja minkä ikäisiä ovat kodinkoneet.

Entä sisältyykö huoneiston kauppahintaan ostajalle siirtyvää yhtiölainaa?

− Vanhassa omakotitalossa on oleellista selvittää, millainen on lämmitysmuoto, ja kauanko sillä on vielä käyttöikää jäljellä. Vanhan peruskuntoisen talon tai huoneiston hinnassa on otettava huomioon ostajan maksettavaksi tulevat remontit.  

Aina kannattaa teetättää märkätilatarkastus tilojen kunnon selvittämiseksi. 

5. Myyjä, siisteys myy − panosta siis stailaukseen

Aluksi pitää päättää, myykö kotia itse vai välittäjän kautta. Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet, mutta stailaus vauhdittaa myyntiä. Halutuimpia ovat hyvin huolletut kodit, joihin voi muuttaa ilman remonttia.

− Yleensä niissä on siisti ilme ja neutraalit pinnat sekä materiaalit. Ne miellyttävät suurinta osaa ostajista. Siksi myyjä voisi poistaa isokuvioiset tapetit ja maalata voimakkaan väriset seinät hillitymmiksi, ennen kuin koti laitetaan myyntiin.   

Harva osaa stailata. Panosta ammattilaisen apuun, sillä ulkopuolinen näkee kodin eri näkökulmasta kuin asukas. Stailaaja poistaa kodista henkilökohtaiset tavarat ja usein myös osan huonekaluista, jotta asunto näyttää avarammalta.  

6. Huoltohistoria ja kuntokartoitus nopeuttavat myyntiä

Asunnon huoltohistoria on hyvää tietoa ostajalle. Omakotitalon myyjän kannattaa teetättää kuntokartoitus valmiiksi. Ilmalämpöpumppu on omakotitaloissa valttia. Myyjän kannattaa kertoa kiinteistövälittäjälle myös esimerkiksi alueen palveluista ja työmatkaliikenteestä, jotka ovat tärkeitä seikkoja ostajalle.

Etsitkö uutta kotia? Katso OP Kodin myynnissä olevat asunnot täältä

 Lue myös:

Heidi viihtyy vähissä neliöissä: ”Pienessä kodissa ei ole tilaa turhalle”

Mitkä ovat Helsingin, Tampereen ja Turun seuraavat hittiasuinalueet?

Onko asuntomarkkinoilla menossa poikkeuksellisen huonot ajat?