Heidi viihtyy vähissä neliöissä: ”Pienessä kodissa ei ole tilaa turhalle”
Lisää aiheesta
Kun Heidi Härkönen muutti puolisonsa kanssa pieneen kaksioon, rakkaista tavaroista luopuminen tuotti tuskaa. Kivulias karsimisprosessi johti lopulta elämäntapaan, jossa on helpompi keskittyä olennaiseen.
Kun neliöt ympärillä vähenevät, alkaa luonnostaan keskittyä siihen, mikä on tärkeää.
Niin ajattelee Heidi Härkönen, 58, joka asuu Jari-puolisonsa kanssa 46-neliöisessä kaksiossa Helsingin keskustan kupeessa. Hänelle muutto pienempään kotiin on tarkoittanut ennen kaikkea isoa elämänmuutosta.
– Olen kauneutta rakastava esteetikko, joten tavarasta luopuminen on ollut osin tuskaisaa, Heidi Härkönen myöntää.
Samalla on kuitenkin ollut pakko miettiä sitä, mitä arjessa oikeasti tarvitsee ja mikä tuo nautintoa. Kaikki turha on karsiutunut pois.
– Se on vapauttanut tilaa ja tehnyt asioista selkeämpiä – sekä kotona että omassa päässäni.
Loftista palatsiin
Härköset asuivat vielä vuonna 2014 Tampereella kaksikerroksisessa rivitalossa. Neliöitä oli reippaasti yli sata, yläkerrassa iso parveke ja takapihalla oma puutarha.
Koti oli palvellut hyvin vuosia, mutta lasten pesästä lentämisen jälkeen se oli alkanut tuntua turhan suurelta kahdelle ihmiselle. Kun vielä lapset muuttivat oman jälkikasvunsa kanssa Helsinkiin, tarve muutokselle alkoi tuntua pakottavalta.
– Pohdimme elämämme suuntaa ja päädyimme siihen, että hyppäämme rohkeasti kohti tuntematonta. Myimme asunnon ja muutimme Helsinkiin vuokralle.
Samassa rytäkässä pari päätyi myös irtisanoutumaan vakitöistään ja perustamaan yhteisen, terapiaa ja työnohjausta tarjoavan yrityksensä.
– Kaikki kerralla uusiksi, sekopäitä kun ollaan!
Helsingissä pari asui muutamassa vuokra-asunnossa, mutta niistä mikään ei tuntunut kodilta. He asettuivat kunnolla aloilleen vasta, kun Ullanlinnasta löytyi kauniisti remontoitu 60-neliöinen kaksio. Kaikki muu asunnossa oli uutta ja modernia, mutta kaunis kakluuni ja valkoiseksi maalattu puulattia muistuttivat 1900-luvun alussa rakennetun talon historiasta.
– Aloin kutsua sitä palatsiksi. Se oli ihana koti, jossa asuimme kahdeksan vuotta.
Koti, joka hurmasi heti
Vuosien kuluessa Härkösistä alkoi tuntua, että asumisen kului edelleen turhan suuri summa. Elämä palatsissa tuntui pröystäilyltä.
– Aloimme jutella Jarin kanssa siitä, voisiko elämässä päästä helpommalla. Ei tarvitsisi tehdä niin paljon töitä, jos asuisimme edullisemmin.
Rouvan ensimmäinen ajatus oli, että neliöistä hän ei tinkisi senttiäkään. Parin tavarat mahtuivat juuri ja juuri palatsin nurkkiin. Jo musiikkia harrastavan puolison soittimet veivät valtavasti tilaa.
– Mietin, joutuisinko luopumaan kaikesta minulle tärkeästä.
Kun Facebook-ryhmässä tuli vastaan ilmoitus vapaasta kaksiosta Kruununhaassa, hän kiinnostui heti. Asunnossa oli 50-luvun tunnelmaa, josta hän tiesi miehensä pitävän. Neliöitä oli alle 50, mutta pari päätti pitää mielensä avoimena ja mennä katsomaan huoneistoa paikan päälle.
– Kun astuimme sisään, tiesimme heti, että tämä on meidän kotimme. Sitä ei voi selittää järjellä, sen vain tunsi.
Kärsivällisyyttä ja senttipeliä
Pienen pohdinnan jälkeen pari päätti seurata rohkeasti intuitiotaan. Uusi koti nimettiin Pelkojen kesyttäjän pesäksi. Nimi syntyi, kun Härkönen istui uuden kodin sohvalla ja mietti, mitä oli taas tehnyt. Hän oivalsi, että he miehensä kanssa toimivat työssään pelkojen kesyttäjinä ja tarvitsivat siksi oman pesän, jossa latautua.
Ennen muuttoa Härkönen kävi tarkasti läpi pariskunnan omaisuutta. Hän mietti jokaisen tavaran kohdalla sen tarpeellisuutta ja käyttöastetta. Sohva, ruokapöytä ja rakas korulipasto menivät myyntiin, samoin osa vaatteista.
Kipeimmältä tuntui luopua asioista, joihin liittyi muistoja. Esimerkiksi lapsuudesta asti mukana kulkenut arkkupöytä ei mahtunut millään uuteen kotiin.
– Piti mennä järki edellä. Prosessin aikana huomasin, että se teki hyvää, vaikka olikin vaikeaa.
Uuden kodin sisustamisessa on tarvittu kärsivällisyyttä ja mittanauhaa. Härkönen halusi löytää tarvittavat huonekalut käytettyinä ja käytti runsaasti aikaa metsästäessään niitä sosiaalisen median kirppariryhmistä.
Kriteerit olivat selkeät: huonekalujen tulisi olla tismalleen oikean kokoisia, monikäyttöisiä ja persoonallisia. Todellinen löytö oli esimerkiksi levitettävä punainen sohva 50-luvulta. Se sopi asunnon luonteeseen ja oli juuri oikean kokoinen kompaktiin olohuoneeseen. Suuri plussa on se, että sohva palvelee lisävuoteena.
– Teini-ikäiset lapsenlapsemme yöpyvät täällä välillä, ja meille on tärkeää, että he voivat nukkua mukavasti. Toinen nukkuu sohvalla ja toiselle haetaan kellarista levitettävä sänky.
Makuuhuoneeseen mahtui sängyn lisäksi levitettävä klaffipöytä, joka toimii rouvan työpisteenä. Aiemmassa kodissa molemmat työskentelivät etätöitä tehdessään ruokapöydän ääressä, mutta nyt rouva pystyy vetäytymään suljetun oven taakse omaan rauhaan. Se on hänen tilansa, jonne puolisolla ei ole asiaa.
– Makuuhuoneessa on sermi, jota käytän esimerkiksi silloin, kun olen videopalaverissa. Pystyn rajaamaan sängyn pois näkyvistä.
Pikkukodista pakettiautoon
Härkösestä tuntuu, että arki pienissä neliöissä on entistä leppoisampaa.
Esimerkiksi siivoamiseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa, kun kaikelle on oma paikkansa. Ne esineet, jotka ovat esillä, tuottavat aidosti hyvää mieltä ja muistuttavat siitä, mikä on tärkeää. Kaikki ympärillä on esteetikon silmää miellyttävää ja tarkasti harkittua.
– Esimerkiksi tämä lasipurkki, jossa on simpukoita ja avain. Keräsimme simpukat Tanskassa poikien kanssa ja ostimme avaimen, jonka nimesimme hyvän elämän avaimeksi.
Rahaa säästyy paitsi vuokrassa, myös hankinnoissa. Mitään ei voi ostaa hetken mielijohteesta, sillä tilaa ei yksinkertaisesti ole.
– Ekologisuus on ollut minulle aina tärkeää, mutta tässä kodissa se on korostunut entisestään.
Parasta hänen mielestään on se, että elämä pienissä neliöissä on lisännyt hänen kykyään keskittyä olennaiseen. Kotona olo on ennen kaikkea rauhallinen.
Kun lapsenlapset kasvavat, Härköset saattavat muuttaa vielä pienempiin neliöihin. Tavarasta luopuminen on osoittanut heille, kuinka vähällä ihminen lopulta pärjää. Tulevaisuuden haaveissa siintää myös pitkä reissu pakettiautolla maailmaa kierrellen.
– Olen viimeistään nyt tajunnut, että elämä on ainutkertainen seikkailu. Haluan käyttää rajallisen aikani siihen, millä on oikeasti väliä.
Etsitkö uutta kotia? Katso OP Kodin myynnissä olevat asunnot täältä |
Lue myös:
Yksiö on toiminut kotina jo 14 vuotta