Huomasitko sinäkin, että kevään ja kesän aikana moni hehkutti somessa erilaisia remonttejaan?

Etätöiden myötä suomalaiset ovat viettäneet tavallista enemmän aikaa kotona, ja samaan aikaan ulkomaanmatkoja ja muita menoja on peruuntunut. Monille on jäänyt käteen ylimääräistä rahaa, jota on käytetty erilaisiin kodin kunnostustöihin.

– Suomi on selvinnyt korona-ajasta hyvin, sillä pyörät pidettiin pyörimässä eikä aivan kaikkia paikkoja pistetty kiinni. Tämä näkyi erityisesti remontointi-innon nousuna. Varsinkin rautakaupoissa on käynyt kova kuhina, kuvailee OP-Asuntoluottopankin toimitusjohtaja Sanna Eriksson.

Remontoidussa kodissa usein viihtyy paremmin, mutta toinenkin hyöty kunnostustöistä on.

– Remontointi ja kotiin tehdyt panostukset yleensä kasvattavat tai ainakin ylläpitävät asunnon arvoa. Koska koti on useimman ihmisen elämän kallein sijoitus, investoimalla omaan asumismukavuuteen myös omaisuutesi arvo voi nousta, Eriksson sanoo.

Asunnon arvon nousu nostaa myös vakuusarvoa

Usein ajatellaan, että asunnon arvon noususta pääsee nauttimaan vasta siinä vaiheessa, kun asunto myydään. Näin toki onkin, mutta asunnon arvon nousua voi hyödyntää jo aikaisemmin.

– Asuntolainaa vastaan vakuutena on usein itse asunto. OP Ryhmässä asunnon vakuusarvo on 70 prosenttia kauppahinnasta. Kun asunnon arvo nousee, vakuusarvokin nousee, Sanna Eriksson sanoo.

Mitä asunnon vakuusarvolla voi sitten tehdä?

– Voit käyttää sen mihin haluat. Voit nostaa esimerkiksi lisää lainaa, jolla voit ostaa tarvitsemiasi tuotteita tai palveluita, tai kun myyt asunnon, saat siitä enemmän rahaa vaihdossa seuraavaan ja tarvitset vähemmän lainaa siinä vaiheessa.

Näin arvioitat asunnon hinnan

Asunnon hinta-arviota voi tutkia hintalaskureilla. Esimerkiksi OP Kodin hintalaskuri antaa asunnon tietojen perusteella alustavan arvion siitä, mille välille asunnon käypä hinta todennäköisesti asettuu.

Kiinteistönvälittäjältä voi tilata maksullisen kirjallisen hinta-arvion, jossa asiantuntija ottaa huomioon sekä paikallisen markkinatilanteen että asunnon tai taloyhtiön remonttien vaikutukset asunnon arvoon.

Kirjallisen uuden hinta-arvion asunnosta voit toimittaa pankkiin mahdollisen uuden vakuusarvon määrittämistä varten.

Juttuun on haastateltu myös OP Kodin liiketoiminnan kehityspäällikköä Heidi Ruippoa.

Lue myös:

Kaipaako kylpyhuone päivitystä? Näin rahoitat remontin

Tee remonttisuunnitelmistasi totta. Hae lainaa remonttiin kätevästi verkossa.