Black Friday eli musta perjantai starttaa jouluostosten kauden. Yhdysvaltain kiitospäivän jälkeinen päivä on massiivinen alennuspäivä, jolloin tavaratalot, liikkeet ja nettikaupat ympäri maailman myyvät miljardien eurojen arvosta tuotteita tarjouksin. Viime vuosina päivä on rantautunut myös suomalaisiin liikkeisiin – mutta parhaat alennusmyynnit käydään silti verkkokaupoissa.

Näin saat tarjouspäivästä kaiken irti netissä.

Tiedä, mitä ostat

Black Friday on perinteisesti paras ostopäivä elektroniikalle, mutta alennusta saa lähes kaikesta: kuntosalijäsenyyksistä, lennoista, koulutuksista, hotelleista ja ohjelmistoista. Ota etukäteen selvää, mitä ne yleensä maksavat, niin tiedät, millaiseen alennukseen kannattaa tarttua. Tee ostoslista ja budjetti, jottet tekisi hätiköityjä ostopäätöksiä.

Valmistaudu tilaamalla uutiskirje

Onko sinulla lempikauppoja tai -brändejä, joiden tuotteita ostaisit normaalihintaisinakin? Tilaa niiden uutiskirjeet sähköpostiisi ja ala seurata niiden sometilejä hyvissä ajoin ennen alennusmyyntejä. Tuotevalikoiman selausmahdollisuus muita aiemmin tai early bird -alennukset VIP-asiakkaille jaetaan usein somessa tai meilitse. Kun valitset itsellesi tärkeät kaupat ja tuotteet etukäteen, vältyt turhilta heräteostoksilta.

Pro tip: ohjaa uutiskirjeet roskapostikansioon, jossa voit käydä kurkkimassa niitä silloin, kun tarvitset jotain. Näin ne eivät ole sähköpostisi saapuneissa luomassa houkutuksia.

Selvitä tärkeät mitat etukäteen

Mittaa tv-tason leveys, mekon rinnanympärys ja farkkujen lahkeen pituus jo ennen kuin olet ostamassa uutta telkkaria tai vaatteita verkkokaupassa. Kokeile kiikarissa olevan merkin muita tuotteita selvittääksesi oman kokosi tai osta tuotteita, joita ei tarvitse sovittaa.

Lue arvosteluja ja blogikirjoituksia netistä, jotta tiedät, onko merkin koko tavallista isompi tai pienempi tai miltä väri näyttää todellisuudessa. Luota merkkeihin, joihin olet aiemminkin ollut tyytyväinen. Liikkeisiin voi myös soittaa etukäteen ja kysyä, millaisia koot, materiaalit, ominaisuudet tai värit ovat.

Säästä aikaa kirjautumalla etukäteen

Black Fridayn parhaat tarjoukset napatakseen pitää olla nopea, ja ostoksen tarpeellisuus kannattaa harkita jo etukäteen. Jos olet varma, että haluat ostaa jonkin tietyn tuotteen, tee ennakkovalmisteluja.

Rekisteröidy sinua kiinnostaviin nettikauppoihin etukäteen ja kirjaudu saiteille ennen alennuksien alkamista, jottei sinulla mene naputteluun turhaa aikaa h-hetkellä. Kirjainmerkkaa haluamasi tuotteet etukäteen, jotta voit mennä suoraan tuotteen sivulle katsomaan, onko se alennuksessa sen sijaan, että kävisit kaikki aletuotteet läpi silloin, kun tarjoukset alkavat.

Yhdysvalloissa alkunsa saaneen Black Fridayn nimi tulee kiitospäivän paluuliikenteestä, jolloin tiet ja kadut ovat autoista ja ihmisistä mustanaan. Verkkokaupoissa on alepäivänä ruuhka.

Ole hereillä oikeaan aikaan

Huomioi mahdollinen aikaero: esimerkiksi jos ostat aasialaisista verkkokaupoista, niiden alennukset saattavat alkaa aikaeron vuoksi jo Black Fridayta edeltävänä iltana. Jos tiedät, että haluamasi tuote tulee nettisivuille myyntiin tiettynä kellonaikana, ajasta puhelimeesi herätys muistutukseksi.

Tee varasuunnitelma

Kauppojen nettisivut saattavat kaatua, kun niihin tulee kerralla paljon liikennettä. Avaa pari eri selainta valmiiksi ja pidä sivu auki myös puhelimessasi. Ole kärsivällinen ja varaa shoppailuun riittävästi aikaa: et välttämättä saa tärkeintä ostostasi tehtyä muutamassa minuutissa niin, että ehtisit aikaiseen aamupalaveriin.

Osta tutuista kaupoista

Käytä nettikauppoja, jotka tunnet ja joihin luotat, jotta vältyt huijauksilta. Osta luottokortilla, jotta saat rahasi takaisin, jos jokin tuotteen toimituksessa menee pieleen. Vilkasliikenteisen sivun kaatumisen varalta ota kuvakaappaukset ostoksistasi ja säästä tilausvahvistukset sähköpostiin. Voit tarvita niitä, jos tilaamasi tuotteet eivät koskaan saavu perille.

Lue asiantuntijan vinkit verkkokaupan turvallisuuden varmistamiseen

Muista tullit ja verot

Ulkomaisista verkkokaupoista ostaminen tuntuu joskus edullisemmalta kuin onkaan. Tilaa EU-alueelta tai ota selville, lisätäänkö tilaamiisi tuotteisiin tulli- tai veromaksut.

Selvitä palautusoikeus

Tutki, millaiset vaihto- ja palautusoikeudet tuotteilla on. Ostamasi tuote saattaa olla todella edullinen, mutta jos et haluakaan pitää sitä, hankalan palauttamisen vaiva saattaa vetää sinut miinuksen puolelle.

Epäile liian hyviä alennuksia

Jos jokin alennus vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se on sitä. Alennus voi tuntua paremmalta kuin onkaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että alkuperäisessä hinnassa on liikaa ilmaa. Pieniin alennuksiin kannattaa tarttua silloin, kun tarjous on tuotteesta, joka myydään yleensä aina täyteen hintaan. Jos vaikkapa harvoin tarjouksessa olevista suomalaisista designtuotteista, kuten Hiort af Ornäsin nojatuoleista, saa 15 prosenttia alennusta, alennukseen kannattaa tarttua.

Osta sitä mitä tarvitset

Black Friday on hyvä ajankohta tehdä vuoden kallein hankita. Kulutushysterian sijaan osta jotakin, jonka tarvitset. Televisio, tietokone, laukku, laadukas talvitakki tai vaikka kokonainen sänky tulee jo pienelläkin alella paljon tavallista halvemmaksi – ja hyvällä tuurilla saat sen pilkkahintaan.

Black Friday on tänä vuonna perjantaina 24.11.

Artikkelia on päivitetty 13.11.2023.