Halpaa kasvisruokaa – 9 pikkumuutoksella vegempi ja edullisempi ruokakassi
Lisää aiheesta
Kokosimme sekasyöjälle 9 vinkkiä kohti halpaa kasvisruokaa. Lisäämällä kasviksia voi hieman keventää lautasmallia ja myös ruokakauppalaskua.
Miten saada pienillä muutoksilla aikaan vegempi ja edullisempi arkiruokakassi? Vinkit rahtusen kevyempään arkiruokailuun antavat Oulunsuun Marttojen aktiivit Mirja Petäjäaho ja Kaisa Salmu.
1. Vaihda leivänpäälliset
Esimerkiksi syksyllä kurpitsat ovat sesongissa eli halpaa kasvisruokaa. Tee kurpitsahummus paahtamalla kurpitsanpalat uunissa, soseuta yhdessä tahinin kanssa ja mausta.
Paahdettua ja soseutettua kurpitsaa voi samalla pakastaa sosekeittoa varten. Hifistelijä paahtaa myös siemenet keittoon tai vaikka jogurttiin.
Leivän päällä voi käyttää mielikuvitusta. Moni on kokeillut omenaa leikkeleen tilalle ja vaihtanut siihen pysyvästi.
Uusia ideoita leivän päälle:
- kurpitsatahna
- omenaviipaleet
- valmishummus
- raejuusto
- porkkanaraaste tai -suikaleet
2. Pidä lättykestit
Porkkana- ja pinaattilätyt ovat lasten suosikkeja. Lisukeproteiinina toimii vaikka vanha kunnon raejuusto.
3. Väistä hävikki
Hävikki on kaikkein kalleinta ruokaa, joten pyri ehkäisemään sitä kaikin keinoin. Ota avuksi Martat-äppi, joka antaa vinkkejä vaikkapa tomaattikastikkeen jämän tai juustokannikan hyötykäyttöön.
4. Pavut ja linssit kunniaan!
Korvaa lihaproteiinit kahdessa tavallisessa lempiruuassa:
- tomaattisen jauhelihapastan liha linsseillä
- tortillojen täyte papumössöllä
5. Klassikko: korvaa jauheliha soijarouheella
Soijarouhe on todella edullinen eväs ja hyvin maustettuna toimii mainiosti esimerkiksi makaroniruuissa. Soijarouhepaketin ja jauhelihapaketin hinta voi olla sama, mutta soijarouheesta teet ainakin kymmenen kertaa halpaa kasvisruokaa.
6. Suosi halpaa ja simppeliä
Kasviksiinkin saa uppoamaan tolkuttomasti rahaa, jos suosii erikoisia reseptejä erikoisine tahnoineen ja eksoottisine kasviksineen. Tavallinen kotiruoka on halpaa kasvisruokaa.
7. Wokkaa kauden vihanneksia
Wokki on helppo ja nopea eväs, joka syntyy myös itse pilkkomalla kotimaisista juureksista, sipulista, paprikasta ja lehtikaalista. Maistuu wokatun riisin tai nuudelien kanssa.
Vaihtelua kaipaava kokeilee kotimaista herneproteiinia, Hernistä, wokkiin. Se näyttää ja maistuu maustettuna vähän kanalta. Rapean pinnan saa paistamalla erillään kasviksista.
8. Piilota porkkana
Kasviksista edullisimpia ovat aina satokauden kasvikset, esimerkiksi syksyllä kotimaiset juurekset. Porkkanaraaste on hyvä lisä vaikkapa moneen tuttuun jauheliharuokaan:
- makaronilaatikkoon
- lasagneen
- jauhelihakastikkeeseen
Toimii ja täyttää vatsaa myös lisukkeena!
9. Twistaa suosikkimättö vegeversioksi
Kebab, makkaraperunat tai nakkisämpylät on helppo kääntää uunissa paahdetuksi Vöneriksi, vegemakkaraperunoiksi tai kasvishodareiksi.
Tällaiset vegejalosteet eivät ole edullisimpia vaihtoehtoja. Kuitenkin etenkin lapsiperheessä voi alkuun olla helpompaa mennä tutun näköisillä ja makuisillakin ruuilla, kun pyritään lisäämään kasviksia.