Hinnat ja lainojen korot nousevat ja se tuntuu monen kukkarossa. Mitä tilanteessa voi tehdä?

Oman talouden sopeuttamista on helpointa lähteä arvioimaan suurimmista menolähteistä. Koska suurin osa kuukausittaisista menoista kuluu asumiseen, syömiseen ja liikkumiseen, selvitimme niihin liittyvää hintojen nousua.

Artikkelissa käytetyt tiedot hintojen noususta perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksiin elokuulta 2023. Indeksissä hintoja verrataan edellisen vuoden joulukuuhun. 

Pankista saa neuvoja oman talouden tueksi. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, miten kussakin menoluokassa omaa taloutta voi tasata vastaamaan nykyistä hintatasoa. 

Asuminen: Omistusasujien kulut nousseet eniten

On erilaisia nyrkkisääntöjä siitä, kuinka paljon asumiseen saisi kulua rahaa. Yleisimpänä rajana pidetään sitä, että käytettävissä olevista kuukausituloista saisi mennä asumisen kuluihin enintään noin kolmannes.

Asumisen hinta kuitenkin nousee. Kaikkiaan asumisen kulut ovat nousseet elokuun 2023 ja edellisen vuoden joulukuun välisenä aikana kahdeksan prosenttia. Vuokrat ovat nousseet noin kaksi prosenttia, mutta omistusasumisen kustannukset ovat nousseet kokonaisuudessaan lähes 21 prosenttia. 

Yleisten asumiskustannusten nousun lisäksi asuntolainojen korkojen nousu on muuttanut arkea niillä omistusasujilla, joilla on asuntolainaa. Asuntolainojen korot ovat nousseet edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna 257 prosenttia.

Asuntolainojen koron nousu johtuu Euroopan keskuspankin EKP:n tekemistä ohjauskoron nostoista, jotka ovat nostaneet asuntolainoissa yleisesti käytössä olevaa 12 kuukauden euribor-korkoa

Korkokustannuksista ja niihin vastaamisesta kannattaa ensisijaisesti keskustella oman pankin kanssa.

Joskus tilanne voi olla sellainen, että asumisen kulut näyttävät pysyvästi nousseen tasolle, joka ei omassa taloudessa ole enää kestävä. Silloin myös oman kodin myyntiä kannattaa ainakin harkita. Ehkä nykyisen kodin voi vaihtaa uuteen, jossa asumisen kustannukset ovat alhaisemmat.

Asumisen arjessa on lisäksi muutamia tuotteita, joissa hinnat ovat nousseet keskimääräistä inflaatiota nopeammin. Esimerkiksi kodin siivous ja puhdistustuotteet ovat kallistuneet 10 prosenttia ja keittiöpaperit 19 prosenttia.

Vaikka siivoustarvikkeet ja keittiöpaperit ovat asumisen kustannuksissa pieni tekijä, voi niitä korvata edullisemmilla tuotteilla. Talouspaperin voi korvata kankaisella talouspyyhkeellä, jonka voi valmistaa itse esimerkiksi vanhoista t-paidoista tai pyyhkeistä. Kodin puhdistusaineita voi tehdä itse edullisesti etikasta ja ruokasoodasta. Googlaamalla saa runsaasti helppoja ohjeita.

Lämmityskauden alkaessa on hyvä käydä läpi oman talouden energiasyöpöt. Onko lattialämmitystä mahdollista laskea, entä kuinka lämmin sisällä pitää olla? Lämmityskustannuksia voi pienentää omilla toimilla. Myös sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa.  

Ruoan hinnan nousu

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan elintarvikkeet ovat nousseet keskimäärin seitsemän prosenttia edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna. Elintarvikkeissa on tuotteita, joissa nousu on ollut merkittävästi suurempaa.

Esimerkkejä elintarvikkeiden hintojen noususta:

Tuote 

Kuinka monta prosenttia hinta on noussut tarkastelujaksolla

Viljatuotteet ja leipä10 prosenttia

Riisi

9 prosenttia

Pastat ja nuudelit 

10 prosenttia
Kahvileivät9 prosenttia
Keksit ja korput11 prosenttia
Voileipä- ja suolakeksit23 prosenttia
Pizzat22 prosenttia
Murot15 prosenttia
Pakastettu kala19 prosenttia

Päärynät

59 prosenttia
Sokeri42 prosenttia
Oliiviöljy28 prosenttia

Jäätelöt 

19 prosenttia

Jugurtti 

13 prosenttia
Kivennäis- ja lähdevedet8 prosenttia

Helpoin tapa vastata hintojen nousuun on vaihtaa edullisempiin tuotteisiin, kuten kaupan omiin merkkeihin. Lisäksi ruokamenoissa voi säästää ostamalla satokauden tuotteita, jotka ovat usein edullisempia.

Myös ruokalistan pohtiminen tarjoustuotteiden ympärille voi tuoda säästöjä. Osa on keksinyt myös siirtää kaupassa käyntiä myöhäiseen iltaan, jolloin hävikkituotteissa on lisäalennus.

Heräteostoksista kannattaa tinkiä: kauppaan kannattaa mennä kauppalistan kanssa ja pysyä listan tuotteissa. Jos itsellä on taipumusta kierrellä suurien kauppojen eri osastoilla, kannattaa vaihtaa kaupassa asioimisen reittiä suoraan ruokaosastolle, ellei muille osastoille ole tarvetta mennä.

Yksi tapa säästää ruokalaskussa on korvata kalliimmat elintarvikkeet edullisemmilla. Vaihda esimerkiksi jauheliha soijarouheeseen jauhelihakastikkeessa tai makaronilaatikossa.

Syksyllä voi myös kerätä osan omasta ruoasta itse metsästä. Sienissä on paljon proteiinia, ja niillä voi korvata lihaa ja kalaa. Muista kuitenkin poimia vain niitä sieniä, jotka tunnistat varmuudella ruokasieniksi. 

Ruokaloissa hinnat ovat nousseet edellisen vuoden joulukuusta noin 10 prosenttia. Lounaskustannuksissa voi säästää tekemällä kotona ruokaa myös työpäivän lounaalle. Korvaa työpaikan lounasravintolassa syöty lounas eväillä esimerkiksi kaksi kertaa viikossa. Laatikkoruoat ovat usein edullisia ja ne on helppo viedä evääksi töihin.

Lemmikkieläintalouksissa on havaittu myös lemmikkieläinten ruoan hinnan nousu. Hinnat ovat nousseet 17 prosenttia. Lemmikin ruokaa voi kokeilla hiljalleen muuttaa edullisempaan tuotteeseen.

Liikkuminen: Autoilussa voi muuttaa ajotapaa 

Junaliikenteen hinnat ovat nousseet elokuun 2023 ja edellisen vuoden joulukuun välisenä aikana noin kuusi prosenttia ja paikallislinja-autoliikenne kolme prosenttia. Autoilijoiden kukkarossa tuntuu jo aiemmin noussut polttoaineen hinta.

Työmatkaliikenteessä kannattaa vaihtaa julkiseen liikenteeseen, jos se vain on mahdollista. Jos on pakko autoilla, kannattaa kokeilla taloudellista ajotapaa

Matkailussa lentojen hinnat ovat nousseet elokuun 2023 ja edellisen vuoden joulukuun välisenä aikana eniten: kotimaan lentojen hinnat ovat nousseet 61 prosenttia ja ulkomaanlennot 25 prosenttia.  Valmismatkat ovat kallistuneet 23 prosenttia. Korona-aikana lähimatkailun suosio kasvoi, sitä voi jatkaa yhä.

Miten säästää arjessa? Lisävinkit

Omaa rahatilannetta voi yrittää helpottaa myös myymällä kaapeissa lojuvia turhia vaatteita tai tavaroita. Tavaroiden myyminen on helppoa esimerkiksi verkkokirppiksillä. (Kuinka saada käytetyt tuotteet kaupaksi netissä? 9 vinkkiä) 

Tulevaan jouluun voi myös valmistautua ajoissa tekemällä ainakin osan lahjoista itse. Jouluun ei kasaudu silloin niin paljoa menoja. 

Automaattisesti tililtä veloitettavat kuukausipalvelut voivat muodostaa suuren kuluerän. Yksi tapa säästää on luopua tarpeettomiksi jääneistä kuukausipalveluista ja siirtää summa esimerkiksi ruoan tai asumisen kasvaneisiin kustannuksiin.

Automaattisesti veloitettavia tilauksia, kuten suoratoistopalveluja, sähköä sekä puhelin- ja nettiliittymiä, voi halluta maksuttomalla Toistuvien menojen hallinta‍ -palvelulla. Se on OP Mobiilissa Talouden tasapaino‍ –toiminnon alla. 

Ylipäätään omien tilitietojen läpikäynti kannattaa. Meneekö sinulla tietämättäsi rahaa johonkin, josta voisit luopua?

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Täytä alla olevaan taulukkoon kuukausittaiset tulosi ja menosi. Se helpottaa sinua hahmottamaan, mihin rahasi kuluvat ja riittävätkö rahasi. 
Täytä taulukko excelissa
Täytä taulukko tulostettavassa lomakkeessa


Lue myös:

Jos korkojennousu kirpaisee, se ei ole mikään ihme

Näin säästät autokuluissa: 5 parasta vinkkiä

Kannattaisiko pikkurahat sijoittaa vai lotota? Katso laskelma