Pistätkö sinäkin kerran viikossa pari lottoriviä vetämään? Raha tuntuu pieneltä ja on hauska jännittää, osuuko jättipotti kohdalle. Toiveikkuus piristää arkea.

Mutta entäpä, jos sen pienen summan, esimerkiksi viisi euroa viikossa pistäisi sellaiseen sijoitukseen, joka lottoamista todennäköisemmin tuottaisi voittoa? OP:n kansainvälisten osakkeiden ja ETF:n asiantuntija Joona Heinola teki vertailulaskelmat.

Näin käy, jos sijoitat viisi euroa viikossa

Jos sijoitat viikoittaiset lottorahat, siis noin 5 euroa viikossa esimerkiksi osakerahastoon, jonka tuotto-odotus on 5 prosenttia, 20 vuoden kuluttua säästössä on 8 149 euroa*. Kolmessakymmenessä vuodessa pottia olisi kertynyt jo 16 374 euroa**.

Mikäli sijoittaisitkin rahastoon, jonka tuotto-odotus on 8 prosenttia, 20 vuodessa kertyisi 11 453 euroa ***ja 30 vuodessa peräti 28 352 euroa****. 

Voisi siis sanoa, että sijoittaminen osakkeisiin tai osakerahastoihin tuottaa vuosien saatossa todennäköisesti oikein mukavan potin.

*4 800 euroa omaa talletusta ja 3 349 rahaston tuottoa.
**7 200 euroa omaa talletusta ja 9 174 euroa tuottoa. 
***4 800 euroa omaa talletusta ja 6 653 euroa tuottoa.
****7 200 euroa omaa talletusta ja 21 152 euroa tuottoa.

Näin käy, jos veikkaat viikoittain kolme riviä lotossa

Lasketaan sitten, miten vastaavana aikana kävisi lotossa suurin piirtein samalla sijoitussummalla: pelataan viikoittain kolme riviä Plus-ominaisuudella, joka voi viisinkertaistaa voittosumman. 20 vuoden aikana lottoamiseen käytetään rahaa 4 680 euroa eli 4,5 euroa viikossa.

On selvä, että jos voittaa päävoiton eli seitsemän oikein lotossa, tulos on loistava mihin tahansa sijoitukseen verrattuna. Päävoiton mahdollisuus on kuitenkin vain 1/18,6 miljoonasta. 

Niinpä tavoitellaan hieman realistisempaa 6 oikein tulosta, jonka täysosuma olisi Plus-ominaisuudella noin 10 000 euroa. Jos lottoaa 20 vuotta kolme riviä, mahdollisuus voittaa 6 oikein on 3,75 prosenttia. Se tarkoittaa, että voitto-odotus olisi reilut 175 euroa, kun huomioidaan lototut varat (4 680 euroa) ja voittomahdollisuusprosentti (3,75 %).

Toki jos onnistuisi voittamaan kymppitonnin heti lottouran alussa, käteen jäisi selvästi suurempi potti, mutta se vaatisi jo melkoista onnea.

Sijoittamisen vs. lottoamisen riskit

Sijoittamiseen sisältyy aina riski, sillä esimerkkilaskelmissa käytetyt tuottoprosentit ovat oletuksia. Mahdollisuus voittoihin on silti hyvin paljon todennäköisempi kuin lotossa, jossa ei edes luvata voittoja. 

Sijoittamalla on mahdollisuus saada tuottoa säästölleen, kunhan valitsee sopivan sijoituskohteen, malttaa sijoittaa pitkällä aikavälillä ja välttää hätiköintiä esimerkiksi pörssikurssien heilahdellessa hetkellisesti.

Sijoittaja siis mahdollistaa itselleen sijoituksien arvon nousun ajan kuluessa, mutta lottoaja häviää lähes varmasti aina.

Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun:

Näin aloitat rahastosäästämisen‍

Näin aloitat osakesijoittamisen ‍

Jutun asiantuntija: OP:n kansainvälisten osakkeiden ja ETF:n asiantuntija Joona Heinola 

Lähde: Veikkaus.fi

Lue myös: 

Kolme helppoa säästöreseptiä eri kuukausituloille

Mitä rahastoja OP:n asiakkaat ovat tänä vuonna ostaneet eniten? Katso lista

Osakesäästötili on hyvä valinta lapselle säästämiseen – Listasimme suomalaisten ostetuimmat osakkeet lapsille

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.