Korkojen nousu on vastaus inflaatiolle, eli rahan arvon heikkenemiselle, joka lähti vuonna 2021 voimakkaaseen nousuun. Korot olivat pysyneet vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä lähtien hyvin matalalla tasolla, kun keskuspankit pitivät ohjauskorkonsa alhaisina ruokkiakseen talouden toipumista.

Koronan aiheuttamat tuotannon ja kysynnän epätasapainotilat ja Venäjän aloittaman hyökkäyssota käynnistivät inflaation, jota vastaan nyt taistellaan ohjauskoroilla. Keskuspankkien ohjauskorot eivät suoraan määritä suomalaisten asuntolainoissaan käyttämiä ohjauskorkoja, mutta ne ohjaavat niitä.

Korkojen taso on iso osa taloutta paitsi asuntolainaa maksaville, myös yrityksille. Siksi pankit pyrkivät ennustamaan korkotason kehitystä. Ennusteisiin vaikuttavat keskuspankkien teot ja puheet, mutta myös talouden iso kuva: miten inflaatio kehittyy, onko työllisyystilanne niin tiukka, että palkat nousevat ja niin edelleen.

Tällä hetkellä OP Ryhmä ennustaa, että 12 kuukauden euribor nousee yli neljän prosentin ja pysyy tällä tasolla vuoden 2023 ajan.

– Korkotasoa ennustetaan yleensä vuodeksi kerrallaan, koska tämän jälkeen ennusteiden luotettavuus heikkenee merkittävästi, sanoo OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.

Asuntolainan ottamisen tai asuntolainan korontarkastuksen kanssa aprikoiva voi siis olettaa, että korkotaso tulee pysymään tällä tasolla ainakin seuraavan vuoden, koska Euroopan keskuspankki EKP taistelee inflaatiota vastaan.

– Euroalueen tuoreimmat inflaatioluvut ruokkivat EKP:n inflaatiotuskaa ja paineita merkittäviä lisänostoja kohtaan. Kuluttajahintojen nousu hidastui helmikuussa vain vähän. Ennakoimme inflaation hidastuvan vähitellen vuoden loppua kohden edetessä talouden hiipumisen ja rahapolitiikan kiristymisen hyydyttäessä hintapaineita. Inflaation hidastuminen tulee olemaan pitkäkestoinen prosessi, ja EKP:llä on paljon työtä tehtävänä varsinkin palveluinflaation nitistämisessä. Inflaatioluvut eivät jätä tulkinnan varaa, vaan EKP:n on pakko jatkaa aggressiivista rahapolitiikan kiristämistä hintapaineiden hillitsemiseksi.

Korot ovat viimeksi olleet näin korkealla ennen finanssikriisiä vuonna 2008. 1990-luvulla korot nousivat jopa kaksinumeroisiksi. Korot eivät ole vielä saavuttaneet huipputasojaan, mutta 1990-luvun alun tasoihin ei olla palaamassa.

12 kuukauden euriborin ennuste lähivuosille

Pankkien ennusteiden lisäksi korkojen tulevaa kehitystä voi aprikoida markkinahinnoittelusta. Tämä tarkoittaa korkotasoa, jota markkinoiden toimijat olettavat lähivuosille. Markkinoilla on asuntovelallisille huonoja uutisia, mutta Hännikäisellä on myös rauhoittava viesti.

– Markkinat hinnoittelevat 12 kuukauden euriborin pysyvän kolmen prosentin yläpuolella ainakin 2035 vuoteen saakka. Markkinoiden odotukset kuitenkin muuttuvat paljon. On hyvä huomata, että vuosi sitten markkinat hinnoittelivat korkojen pysyvän todella alhaisissa lukemissa maailman tappiin. Markkinat eivät siis ole olleet lähiaikoina hyvä ennustaja.

Huolestuttaako korkojen nousu? Kokeile lainalaskurilla, miten korkojen nousu vaikuttaisi lainasi kuukausierään.

Lue myös:

Miten korkealle korot voivat nousta?

Korot nousevat: kannattaako asuntolainaa lyhentää säästöillä tai sijoituksilla?

3 + 1 tapaa varautua asuntolainan koron nousuun