Säästöhaaste on nyt virallisesti puolivälissä – hienoa, että olet yhä mukana! Jos löysit säästöhaasteen äärelle vasta nyt, niin kannustan sinua ehdottomasti hyppäämään mukaan.

Kysyimme säästöhaasteen osallistujilta viime kerralla erilaisia tuntemuksia säästämiseen liittyen, ja kyselymme mukaan 79,5 prosenttia vastaajista on pysynyt säästöhaasteen alussa asettamassaan säästötavoitteessa. Tuo luku on erittäin hieno! Kolikon kääntöpuolella se tarkoittaa kuitenkin, että joka viides vastaaja ei ole pysynyt säästötavoitteessaan. Jos olet yksi heistä, ei kannata lannistua. Säästöhaasteen puoliväli on hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa tavoitetta – onko tavoite realistinen? Kenties voit antaa itsellesi siimaa ja pyrkiä säästämään summan pidemmällä aikavälillä?

Tärkeintä säästämisessä on saada se osaksi arkea, minkä myötä siitä tulee tapa. Jos säästämistä ei ole tehnyt aiemmin, niin on varsin epätodennäköistä, että, rahaa jäisi helposti säästettäväksi. Sen vuoksi säästäminen vaatii valintoja arkisissa asioissa. Monelle päivittäin tehtävät asiat ovat helpoin säästämisvaihtoehto. Niinpä kannattaa pohtia, millaisia säästöjä voit tehdä arjessasi. Pyöräilenkö vai otanko taksin? Keitänkö kahvin termariin vai ostanko take awayna erikoiskahvin? Tilaanko digitaalisia palveluita, joita en oikeastaan edes käytä? Tärkeintä on, että muutoksen pitää lähteä omasta tahdosta, eli valinta on tehtävä itse. Kun toimii valintojen mukaan, niin säästöjäkin kertyy. Lopulta säästämisestä muotoutuu uusi tapa toimia. On kuitenkin hyvä muistaa, että säästämisestä ei kannata tehdä itselleen liian stressaavaa asiaa. Jos olet kipuillut säästämisen kanssa, niin voi olla paikallaan pysähtyä ja luoda uusi tavoite sekä miettiä omia valintoja uudelleen. Säästötavoitteen hienosäätäminen ei ole epäonnistuminen, vaan parhaimmillaan teet sen avulla säästämisestä osan arkeasi.

On varmasti myös hetkiä, jolloin säästäminen ei ole sinulle mahdollista. Kyselyn vastaajista joissain määrin tai kohtalaisen hankalaksi säästämisen arvioi hieman vajaa viidennes ja miltei mahdottomaksi 3,2 prosenttia vastaajista. Jos taloutesi on jo viritetty äärimmilleen pakollisten kulujen osalta, niin vaihtoehtoja säästöjen kerryttämiseksi ei välttämättä ole. Omaa taloutta ja rahankäyttöä kannattaa silti koko ajan seurata. Tietoisuus omista tuloista ja menoista on lähtökohta säästämisen onnistumiselle. Säästämistä edistäviä valintoja kannattaa tehdä joustavasti oman taloudellisen tilanteen mukaan. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi pieniltä tuntuvat valinnat viikkotasolla ovat hyvin merkittäviä vuositasolla. Säästäminen siis kannattaa jo muutamilla euroilla viikossa.

Moni kertoi kyselyssämme säästävänsä arjen talouspuskuria, lomamatkaa, joululahjoja ja muuttuvaa elämäntilannetta varten. Säästämisen pitääkin kummuta omasta arvopohjastasi ja sinulle merkityksellisistä asioista elämässä. Yritä löytää yhteys säästämisen ja omien unelmiesi välille, niin teet säästämisestä aidosti tavoitteellista ja merkityksellistä. Sen jälkeen kannattaa lähteä liikkeelle pienin askelin. Matkan varrella on hyvä välillä motivoida itseään ja nostaa esiin säästötavoitetta. Esimerkiksi säästötilin nimeäminen omaa unelmaasi vastaavaksi auttaa sinua pitämään tavoitteen kristallinkirkkaana, vaikka säästäminen ei joka päivä olisikaan ollut täyden kympin suoritus.

Säästöhaasteen viikko 8: Miten välttää heräteostokset? -katso tehtävät