Näin turkulainen kampaamoyrittäjä säästää joka kuukausi 600 euroa
Lisää aiheesta
Ansku Kivistö aloitti sijoittamisen jo kymmenen vuotta sitten. Yrittäjänä tulot heittelevät, mutta pienet menot mahdollistavat tavoitteellisen säästämisen.
36-vuotias Ansku Kivistö ei tule perheestä, jossa olisi harrastettu sijoittamista. Hän on itse kuitenkin laittanut säännöllisesti rahaa sivuun jo nuoresta saakka.
Kivistö aloitti sijoittamisen kymmenen vuotta sitten varsin pienillä summilla. Aluksi hän suosi varovaisia sijoitusinstrumentteja, kuten valmiita salkkuja.
Turussa asuva Kivistö haluaa sijoituksillaan muun muassa varautua eläkkeeseen. Hän on kahden alakouluikäisen lapsen äiti ja työskentelee kampaajayrittäjänä.
– Laskin, kuinka paljon minun tulee kuukausittain säästää, jotta voin eläkkeellä tehdä asioita, joita haluan, Kivistö kertoo.
Yrittäjänä Kivistön tulot heittelevät. Silti tavoitteena on joka kuukausi laittaa 600 euroa sivuun heti palkkapäivänä.
Pienet menot mahdollistavat paljon
Kampaajana työskenteleminen oli Kivistön haave jo nuorena. Hän pitää työstään ja toivoo, että pystyisi jatkamaan sitä työuran loppuun saakka.
Jos yrittäjän tulot jäävät jonain kuukautena heikommiksi, Kivistö laittaa hieman pienemmän summan syrjään. Hän kuitenkin pitää aina kiinni siitä, että heti palkkapäivänä raha siirtyy omalta käyttötililtä sijoitustilille.
Kivistö painottaa ennen kaikkea pienten menojen merkitystä. Ne mahdollistavat sen, että sijoittamiseen jää rahaa.
– En silti ajattele, että joudun kituuttamaan. Jos kokisin, että säästämiseni takia joutuisin tinkimään unelmistani, niin mieluummin miettisin, miten voisin kasvattaa tulojani.
Kivistö ei tykkää shoppailusta, eikä hänen perheessään osteta mitään turhaa. Mieluummin rahat käytetään elämyksiin ja matkoihin.
Sellaisina kuukausina, kun perheeseen pitää ostaa jotain isompaa, Kivistö saattaa jättää sijoittamatta. Hän ei kuitenkaan koske pääomaansa eikä myy osakkeitaan. Yllättäviin menoihin Kivistö varautuu pitämällä aina säästössä rahaa puskurirahastotilillä.
– Tavoitteenani on pitää osakkeeni sekä rahastoni ja hoidan salkkua siten, että se turvaa perheeni tulevaisuutta.
Muuten Kivistö ei kerro suunnittelevansa tulevaisuuttaan kovinkaan tarkasti. Hän haluaa pitää auki mahdollisuuden esimerkiksi jatko-opintoihin tai välivuoden pitämiseen.
– Koen, että on hyvä olla taloudellinen turva, joka antaa mahdollisuuden kävellä pois tilanteista tarpeen mukaan.
Ymmärrys maailmasta kasvaa
Motivaatiota sijoittamisen jatkamiseen Kivistö on saanut huomatessaan, että sijoitetut rahat tuovat tuottoa osakekurssien ajoittaisesta heittelystä huolimatta.
Kivistö ei odota salkultaan mahdotonta tuottoa, vaan on laskenut, että tasainen 5prosentin tuotto riittää hänelle hyvin.
– Olen tyytyväinen siihen, millaisen salkun olen saanut tuloillani säästettyä, Kivistö kertoo.
Sijoittamisen myötä Kivistö seuraa taloutta, uutisia ja politiikkaa entistä tarkemmin ja saa siitä älyllistä haastetta. Samalla ymmärrys maailman talouden tilasta on parantunut, ja Kivistö on saanut sijoitusharrastuksensa kautta myös hyviä ystäviä.
Matkan varrella nälkä on kasvanut, ja Kivistö on halunnut kokeilla erilaisia sijoittamisen tapoja.
– Aloin jossain kohtaa hajauttaa salkkuani ja olin valmis ottamaan enemmän riskiä. Kannustaisin ihan kaikki kokeilemaan sijoittamista.
Kivistön vinkit sijoittamisen aloittamiseen
1. Lue joku sijoittamisen alkeista kertova kirja. Aloittelevalle sijoittajalle voisi toimia esimerkkisi Merja Mähkän Sijoittajaksi 7 päivässä -teos tai myöhemmin vaikka Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin.
2. Ryhdy seuraamaan sijoittamiseen liittyviä blogeja. Kannattaa googlata ”sijoitusblogi aloittelijalle” – hyviä vaihtoehtoja löytyy paljon.
3. Liity sosiaalisen median sijoitusryhmiin. Siellä keskustelu on aktiivista ja jäseninä on sekä aloittelijoita että konkareita. Esimerkiksi Sijoituskerholla on myös alaryhmä "Miten aloitan sijoittamisen", jossa voi käydä keskustelua.
4. Ajattele sijoittamista arkisena ja järkevänä rutiinina. Myös Kivistön lapsilla on omat salkut, joita perheessä tutkaillaan yhdessä. Kivistö on halunnut selittää lapsilleen, miten osakkeet ja rahastot toimivat ja auttavat kasvattamaan omaisuutta.
5. Vaikka omatoiminen sijoittaminen voi alkuun tuntua pelottavalta, kokeile siitä huolimatta rohkeasti. Opit nopeasti uutta.
Lue seuraavaksi:
Paljonko voisit säästää kuukaudessa? Paljonko tavoittelet tuottoa? Kokeile korkoa korolle -laskuria ja katso, millaisia vaihtoehtoja kaltaisesi säästäjät suosivat.
Miten aloittaa sijoittaminen? Kokosimme oppaan aloittelevalle sijoittajalle