Veera Tuomaala säästää ahkerasti: ”On palkitsevaa nähdä, miten korkoa korolle -ilmiö kasvattaa säästöjä”
Veera Tuomaala, 30, innostui säästämisestä ostettuaan ensiasunnon. Nyt hän sijoittaa joka kuukausi useampaan eri rahastoon ja osakkeisiin, myös 5-vuotiaan tyttärensä puolesta.
Raahelainen Veera Tuomaala oli vasta 23-vuotias, kun hän osti itselleen ensiasunnon. Hän oli saanut itselleen vakituisen työpaikan, ja vanhemmat takasivat asuntolainan.
– Lainaneuvotteluissa pankin asiantuntija kysyi minulta, miten on säästämis- ja sijoituspuolen laita. Siitä se sitten lähti, Tuomaala muistelee.
Tuomaalalla ei ollut säästämisestä ja sijoittamisesta entuudestaan kovinkaan paljon tietoa. Alkuun hän turvautui OP:n sijoitusasiantuntijan neuvoihin, mutta myöhemmin hän alkoi innostua ja perehtyä sijoittamisen maailmaan itse.
Säästäminen on helppo aloittaa rahastoista
Tuomaala alkoi ensin säästää ja sijoittaa rahastoihin. Rahastot sisältävät useita eri sijoituskohteita, jolloin riski on hajautettu.
– Kun säästää useampaan eri rahastoon, hajauttaminen on vielä tehokkaampaa. Yritän minimoida sijoittamisen riskiä tällä tavoin. Jos yhdellä rahastolla menee vähän huonommin, toisella menee yleensä paremmin.
Tällä hetkellä Tuomaala sijoittaa kuukaudessa 300 euron edestä 10–50 euron suuruisia summia eri rahastoihin. Säästämisen hän on tehnyt itselleen mahdollisimman helpoksi automatisoimalla tilisiirrot kuukausittain suoraan valittuihin sijoituskohteisiin. Tätä kutsutaan kuukausisäästämiseksi.
Lisäksi hän laittaa joka kuukausi rahaa ETF-rahastoihin. ETF-rahastoilla (Exchange Traded Fund) käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eli niillä ei ole aktiivisia salkunhoitajia, vaan ne seuraavat valitsemaansa indeksiä.
Opittuaan rahastosijoittamisen salat Tuomaala alkoi sijoittaa satunnaisesti myös osakkeisiin. Osakesijoittamista hän ei ajattele varsinaisesti säästämisenä, ja summienkin on oltava hieman isompia, esimerkiksi vähintään 100 euroa.
– Vaikka viime vuodet ovat pääsääntöisesti olleet aika hyviä ja sijoitukset ovat kerryttäneet mukavasti tuottoa, viime vuoden markkinaheilahteluissa hieman hirvitti, Tuomaala myöntää.
Tuomaalalla on myös sijoitusasunto. Kun hän osti isomman asunnon, hän ei myynyt ensiasuntoaan, vaan laittoi sen vuokralle.
Kurssilaskut ja -nousut kuuluvat sijoittamiseen
Tuomaala seuraa aktiivisesti viikoittain OP-mobiilista, miten rahastoilla ja osakkeilla menee.
– On palkitsevaa nähdä, miten korkoa korolle -ilmiö kasvattaa säästöjä.
Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että korkoa kertyy paitsi säästetystä pääomasta, myös jo kertyneen koron päälle.
Sijoittamisessa ja säästämisessä säännöllisyys ja pitkäjänteisyys ovat avainasioita.
Sijoittajien mielestä nyt on juuri oikea aika ostaa rahastoja ja osakkeita, sillä samalla rahalla saa enemmän. Näin ajattelee myös Tuomaala. Hän on pitänyt suunnitelmastaan tiukasti kiinni ja jatkanut rahastosäästämistä entiseen tapaan.
– Sijoittamisessa ja säästämisessä säännöllisyys ja pitkäjänteisyys ovat avainasioita. Kun säästän joka kuukausi, varmistan sijoituksilleni myös ajallisen hajautuksen. Tällöin ei tule ostettua osakkeita ja rahastoja pelkästään silloin, kun ne ovat kalleimmillaan, ja samalla varmistan, että olen mukana parhaissa nousupäivissä.
Tuomaalan mielestä olisi huono ajatus kerryttää säästöjä pelkästään tavalliselle pankkitilille, jolloin inflaatio söisi rahan arvoa eikä tuottoakaan olisi odotettavissa.
Tuomaala sijoittaa myös tyttären puolesta
Tuomaalan 5-vuotiaalla tyttärellä Eleanoralla on ikioma sijoitussalkku, johon hän ostaa tyttären puolesta rahastoja.
– Eleanora ei saa vielä viikkorahaa, mutta hän säästää minulta ja mummolta saatuja kolikoita ja lahjarahoja säästönorsuun, ja käymme yhdessä tallettamassa rahat pankkitilille. Niillä sitten ostan hänelle rahastoja. Summat ovat pieniä, mutta kun säästöaika on pitkä, niistä kertyy Eleanoran kasvaessa mukava potti.
Veeran tavoitteena on samalla opettaa tyttärelleen rahataitoja. Hänen omassa lapsuudenkodissaan ei juurikaan puhuttu säästämisestä tai sijoittamisesta, joten Veera haluaa antaa omalle tyttärelleen mallia, että säästäminen kannattaa.
– Säästönorsun vieminen on hauskaa yhteistä tekemistä. Yritän opettaa Eleanoralle, että kun norsussa olevat rahat vie pankkiin ja ne sijoittaa, pitkällä aikavälillä raha kasvaa suuremmaksi. Vaikka tytär on innoissaan, joskus hän kysyy, miksei me voida ostaa niillä leluja.
Tuomaalan ja hänen tyttärensä sijoitukset ovat eri arvo-osuustileillä. Lapselle säästämisessä tarvitaan molempien vanhempien suostumus. On myös hyvä muistaa, että lapselle säästäminen on lahjoittamista: lapselle voi lahjoittaa verottomasti 138 euroa kuukaudessa tai kolmen vuoden aikana 4 999 euroa.
Säästäminen turvaa tulevaisuutta
Tuomaalaa motivoi säästämisessä oman talouden turvaaminen. Vaikka hän on vielä nuori, hän ajattelee jo pitkälle tulevaisuuteen.
– Haluan kerryttää säästöjä eläkepäiviä varten, koska silloin tulot ovat pienemmät kuin työelämässä. Kun säästöaika on pitkä, pystyn sijoittamaan myös korkeamman riskin kohteisiin ja tavoittelemaan näin korkeampia tuottojakin. Siihen kuuluvat nousut ja laskut, mutta pitkällä aikavälillä riski hajautuu.
Tuomaala on innostanut säästämiseen myös lähipiiriään, kuten omia vanhempiaan, veljiään ja ystäviään. Hän muistuttaa, että rahastot ja osakkeet ovat myös nopeasti realisoitavissa, jos elämäntilanne sitä vaatii.
– Pelkästään tieto säästöistä on minulle helpottava asia. Jos minulle tulisi jokin isompi hankinta, voisin helposti realisoida säästöjä. Eläkkeellä ainakin voin mukavasti matkustaa säästöjen avulla, Tuomaala pohtii.
Veera Tuomaalan säästö- ja sijoitusvinkit:
- Aloita aikaisin. Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän korkoa korolle -ilmiöstä hyötyy.
- Hyödynnä pankkien sijoitusasiantuntijat.
- Rahastosäästämisestä on helppo aloittaa. Kun taidot kasvavat, voit ottaa haltuun muitakin sijoitusmuotoja.
- Pienilläkin summilla pääsee alkuun. Sijoitettavaa summaa voi aina nostaa tai laskea elämäntilanteen ja tulojen mukaan.
- Sijoittamisen voi myös tauottaa tai lopettaa ilman, että rahoja nostaa.
- Säästöt kannattaa nostaa vasta, kun niitä oikeasti tarvitsee. Lunastaessa niin tappio kuin voitto realisoituvat.
- Ole kärsivällinen. Kurssilaskut ja -nousut kuuluvat sijoittamiseen.
Tällä hetkellä Veera Tuomaala työskentelee OP:lla varainhoidossa Copywriterinä.
Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun:
Näin aloitat rahastosäästämisen
Näin aloitat osakesijoittamisen
Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.