Asumisen kulut nousevat, ruoka kallistuu ja paikasta toiseen liikkuminenkin maksaa yhä enemmän. Jääkö säästettäväksi enää mitään? Useimmiten säästäminen on edelleen mahdollista, koska sitä voi mukauttaa omaan elämäntilanteeseensa monella eri tavalla.

Alä lopeta, vaan sopeuta

Säästämiseen pätee sama lainalaisuus kuin esimerkiksi liikuntaharrastukseen: aloittaminen voi tuntua hankalalta, mutta kun vauhtiin pääsee, alkaa tuntua hyvältä.

Siitä syystä säästämistä ei kannata kokonaan lopettaa, vaikka elämässä olisi meneillään hieman tiukempi jakso – voi nimittäin olla vaikea aloittaa uudestaan edes silloin, kun rahaa alkaa taas jäädä enemmän säästettäväksi. 

Karsi turhat säännölliset menot

Oma tulot ja menot -budjetti on hyvä apuri oman talouden hallinnassa, ja sen voi kirjata itselleen ylös vapaamuotoisestikin vihkoon tai vaikka Excel-taulukkoon. 

OP-mobiilissa on lisäksi Talouden hallinta -otsikon alla säännöllisten menojen kohta, joka paljastaa selkeästi toistuvat menot, kuten suoratoistopalvelumaksut, puhelinlaskut tai vaikka lehtitilaukset. Voit huomata päällekkäisyyksiä tai jopa käyttämättömiä palveluita, jotka pois jättämällä jääkin säästettäväksi yllättävän mukava summa joka kuukausi.

Vaikka euro kerrallaan

Säästölipas-palvelu OP-mobiilissa tarjoaa mahdollisuuden mikrosäästämiseen. Voit säästää pienen summan aina, kun maksat pankkikortilla ja määrittelemäsi summa kilahtaa säästötilille tai valitsemaasi rahastoon. Ruokaostoksilla on motivoivaa jättää turha herkku ostamatta, kun tietää, että korttia käyttäessä menee esimeriksi 2,5 euroa säästöön: jos käyttää korttia neljä kertaa viikossa, vuodessa jää säästöön 520 euroa.

Automatisoi säästäminen

Kun teet kuukausittaisen rahastosäästötoimeksiannon OP-mobiilissa tai verkkopankissa, tiedät aina etukäteen, mitä kuluja tulossa. Jos säästösumma on sopivan kohtuullinen, et edes ehkä huomaa säästöjen kertymistä. Rahastotoimeksianto kannattaa ajoittaa palkkapäivään.

Mukauta kuukausisäästämisen summaa 

Säästät ehkä rahastoihin kuukausittain. Tarpeen mukaan voit pienentää OP-mobiilissa tai verkkopankissa kuukausiveloitusta ilman kustannuksia. Kun rahaa taas alkaa jäädä enemmän yli, kannattaa nostaa kuukausisäästämisen summa entiselle tasolle ja kerryttää parempaa tuottoa.

Tauota rahastosäästäminen hetkeksi

Joskus tulee jaksoja, joiden aikana ei kerta kaikkiaan jää senttikään säästettävää. Esimerkiksi kesälomalla saatat tarvita enemmän rahaa kuin muuten. Silloin voi tauottaa säästämisen OP-mobiilissa tai verkkopankissa ja jatkaa heti, kun tilanne normalisoituu. 

Juttua varten on haastateltu Mikko Lahdenperää OP Varallisuudenhoidosta

Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -ilmiötä. Tutustu kuukausisäästämiseen rahastoihin op.fi-palvelussa.

Lue lisää: 

Kannattaako asuntolainan ohessa sijoittaa rahastoihin? Katso kaksi laskelmaa

Himankalaiset Juho ja Kirsi: ”Osakesäästötili on pitkäjänteistä säästämistä lapselle”

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.