Jouluna ollaan yhdessä. Tavataan perhettä, sukulaisia ja ystäviä ja syödään joululeipomuksia ja -ruokaa ja annetaan lahjoja. Kuluu rasioittain konvehteja, purkeittain pipareita ja litroittain glögiä – ja rahaa.

Pienillä valinnoilla syntyy suuria säästöjä:

Laita vähän sivuun

Tee tilannearvio käytettävissä olevista rahoistasi. Paljonko rahaa menee tavalliseen arjen pyöritykseen, kuten laskuihin ja ruokaan? Ota huomioon myös joulun jälkeinen aika.

Arvion laatimiseen riittää laskin, kynä ja ruutupaperi. Jos olet OPn asiakas, voit katsoa myös Tapahtumavirrastasi, mihin edellisenä jouluna kului rahaa ja mitä maksuja sinulla on vielä tulossa joulu- ja tammikuussa.

Kun laitat rahaa sivuun, sitä ei tule käytettyä niin helposti kuin jos se olisi kortin höyläyksen päässä. Säästöpaikaksi sopii joulusukanvarsi, säästötili tai muu tili, johon sinulla ei ole maksukorttia.

Esimerkiksi OPn asiakkaana voit avata op.fi-palvelussa maksuttoman Säästölippaan, joka on kuin sähköinen säästöpossu. Anna siis itsellesi joululahjaksi Säästölipas, jossa säästösi pysyvät tallessa.

Pienikin säästösumma voi olla iso apu, kun joulun jälkeinen arki alkaa.

Joulun jälkeen kiität itseäsi. Eihän sitä tiedä, vaikka tammikuun alennusmyynnistä sattuisi löytymään jotain kivaa ja hyödyllistä.

Ennakoi jouluähky

Ota pieni hetki ajatusleikille.

Muistatko, miltä tuntuu, kun on mättänyt konvehtirasiasta omat suosikit ja jäljellä ovat enää ne inhokkisuklaat? Ja että ennen suklaata söit kinkkua, laatikoita ja päälle vielä kuuman höyryävät glögit – puhumattakaan niistä vihreistä marmeladikuulista, jotka söit ennen kuin istuit joulupöytään.

Mieti etukäteen, paljonko edellisvuonna jouluruokaa meni roskiin ja suklaata jäi vielä pitkälle tammikuuhun.

Ehkä niitä konvehtejakaan ei tarvitse ostaa kymmentä rasiaa.

Jos tykkäät elää vaarallisesti, monet kaupat laittavat joulusuklaat alennukseen aatonaattona tai aattoaamuna. Jätä kuitenkin herkkujen osto viime tinkaan vain, jos kestät jouluruuhkaa ja sen, että lempisuklaastasi on jäljellä enää tyhjä pahvilaatikko kaupan hyllyllä.

Pyydä joululahjalista ja tee itse lahjoja

Montako lahjaa on tarpeeksi?

Askartele lasten kanssa joululahjatoivelistat, pyydä kavereitasi laittamaan toiveet vaikka emojeina ja jakakaa omat joululahjatoiveenne puolisosi kanssa.

Toteuta mieluummin se yksi lahjatoive, jonka lahjan saaja haluaa kuin viisi muuta, jotka eivät olleet toivelistalla. Säästät myös omaa kukkaroasi.

Jos tunnet lahjan saajan hyvin, saatat löytää hänelle sellaisen lahjan, jota hän ei toivonut, mutta joka on nappilahja.

Tai entäpä jos antaisitkin ystävälle tai puolisolle lahjaksi omaa aikaasi? Askartele kortti, jossa on lupaus mennä yhdessä kahville, elokuviin tai konserttiin. Se ei maksa paljoa, mutta tuottaa sitäkin enemmän iloa.

Sukulaisille ja ystäväperheille voit antaa vaikka itse tehdyn lahjan: leivo joululimppu, tee kotitekoista toffeeta tai konvehteja tai valmista itse glögiä. Jouluherkut on helppo laittaa tarjolle vaikka saman tien.

Pienillä valinnoilla syntyy suuria säästöjä: voit esimerkiksi säästää joululahjapapereiden ostossa ja tehdä ne itse. Katso kokoamamme vinkit lahjojen kierrätyskääreisiin.

Ota tähtäimeen joulu 2018

Joulu ei tule yllätyksenä. Kerää joululahjatoivelistaa pitkin vuotta. Pidä korvat auki toiveille ja kirjoita ne heti muistiin vaikka puhelimesi muistikirjaan.

Toivotut lahjat voivat tulla alennukseen missä vaiheessa vuotta vain, eli osta joululahjoja aina, kun löydät niitä. Saatat säästää satasia.

Vaikka tälle joululle tämä vinkki ei enää ehdi, mitäpä jos lähtisit jouluostoksille jo tänään, etkä vasta aatonaattona – säästäisit itseäsi joulustressiltä. Ensi joulun lahjoja voit ostaa jo hyvissä ajoin tammialesta alkaen.

Nauti kuitenkin ensin tästä joulusta.

Millaisia pieniä säästövinkkejä sinulla on jouluun?

Pieniä säästövinkkejä jouluun kokosivat OPn kehittämisen yksikön tonttujoukko.