Monissa luokissa ja kodeissa mietitään parhaillaan, miten tulevan leirikoulun kassaa voisi kartuttaa. Varainkeruuseen on tullut tarjolle uusia varainhankintatapoja, ja monet yritykset tarjoavat tuotteitaan nimenomaan leirikoulujen tai seurojen välitettäväksi. Hyvät ideat kokevat kuitenkin nopeasti inflaation. Ei enää yhtään myymätöntä keksi- tai sukkapakettia, kiitos!

Kulutustavara ei jää kodintäytteeksi

Hyvä varainkeruutuote ei jää nurkkiin pölyttymään. Kannattaakin valita myytäväksi tuote, joka tulee käytettyä nopeasti ja jonka ostaminen kauttanne on kätevämpää ostajalle. 

Esimerkiksi sukat tai aluskerrastot ovat kulutustavaraa, samoin vaikkapa vessapaperi tai pesuaineet, joiden raahaaminen kaupasta on monelle työlästä. Tai toisinpäin: mitä jos tarjoutuisitte hakemaan tyhjät pullot kodeista ja keräisitte varoja pullonpalautuksilla?

Sesonkitavara tekee kauppansa

Sesonki helpottaa myymistä. Kananmunia kuluu etenkin juhlapyhien alla, ja monet ovat valmiita maksamaan extraa suoraan tilalta hankituista tuoreista luomukananmunista. 

Helpottaisitteko kotien kiireitä järjestämällä esimerkiksi joulukuusimyynnin? Vai onko jollakulla suhteita kalastajaan tai lihatuottajaan? Pistäkää pystyyn koulun pihalle oma kinkku-, lammas- tai mätimyynti. Tilaukset ennakolta ja jakelu koulun pihalta keskitetysti tai suoraan koteihin, niin ette joudu miettimään välisäilytysratkaisuja!

Myös lasten itse askartelemilla joulu- ja pääsiäiskorteilla on yhä kysyntää.

Herkkuja laatikkokaupalla

Perinteiset karkki- ja keksirasiat löytävät yhä ostajansa. Kakkutukun keksit ovat tuttuja monessa perheessä, mutta välillä voi vaihtaa myyntiartikkeliksi esimerkiksi metrilakut tai Pandan makeiset.

Vai leipoako itse, ja järjestää koululla disko tai kevätmyyjäiset, johon kukin perhe voi leipoa sesongin tarjottavaa tai herkkuja kotiin vietäväksi? Näihin lapset voivat itsekin osallistua.

Aineeton lahja kiinnostaa

Moni haluaisi osallistua leirikoulun kassan kartuttamiseen, mutta välttää herkkuja tai turhaa tavaraa. Silloin teatteri-ilta voi olla oiva vaihtoehto. Esimerkiksi Kansallisteatterissa jo yli kymmenen hengen ryhmä saa teatterilippunsa halvemmalla, ja luokka voi kerätä itselleen erotuksen.

Vastuullinen vaihtoehto on myös oma nimikkopuu, joka sitoudutaan pitämään hiilinieluna 100 vuotta. Konkreettinen teko ympäristön hyväksi!

Omat taidot hyötykäyttöön

Keräättekö rahaa esimerkiksi urheilu- tai musiikkiluokalle? Valjastakaa joukkonne erityistaidot käyttöön: Pistäkää pystyyn kuorokiertue, tanssiesitys tai joulun alla esimerkiksi Tiernapoika-esitys, ja tarjotkaa sitä esiintyjäksi lähipiirin joulujuhliin tai seudun yrityksille. Viiniasiantuntija voi pitää maksullisen viininmaisteluillan vanhemmille, hapanjuurileipuri leipomiskurssin halukkaille.

Jos käsityötaitoja löytyy omasta takaa, havuista rakennetut havupallot, käsintehdyt kynttilät tai pääsiäisenä erilaiset noita-pääsiäismuna-rairuohokoristeet tekevät nekin hyvin kauppansa.

Hyödyntäkää joukkovoimaa

Paras varainkeruutapa on usein jotain sellaista, jota voi tehdä yhdessä, ja johon lapset voivat osallistua. 

Monet asiat vaativat joukkovoimaa. Lapset voivat osallistua vanhempien ohella esimerkiksi kertaluonteiseen postitus-, keräily- tai inventaariprojektiin, joka sujuu porukalla sutjakasti. Kannattaa kysellä lähiseudun yrityksiltä!

Vai luontuisiko teiltä esimerkiksi teemailta koulun pihalla auton tai polkupyörien renkaidenvaihdon tai auton sisäsiivouksen merkeissä? 

Miten avaat tilin leirikoulurahoille? Lue ohjeet op.fi:stä.