Koronakriisin myötä tietynlainen varovaisuus on lisääntynyt myös asuntosijoittamisen kohdalla, kiteyttää OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

– Koko yhteiskunnan taloudellinen tilanne on notkahtanut ainakin hetkeksi, ja ajat ovat epävarmat. Isoa joukkoa katsoessa asuntosijoittamisessa ei näy suurta muutosta, mutta yksittäisten sijoittajien kohdalla tilanne voi olla toinen, Palovaara sanoo.

Vallitsevan tilanteen myötä uusia potentiaalisia sijoituskohteita on tullut myös vähemmän tarjolle kuin normaalitilanteessa. Näin ollen asuntosijoittajia on vähemmän liikkeellä kuin tavallisesti.

– Kun hyviä sijoituskohteita on vähemmän tarjolla, voi seurata tilanne, jossa hyvistä sijoituskohteista kilpaillaan entistä kovemmin. Asunnosta voi joutua maksamaan jopa kovemman hinnan kuin normaalisti. Tämä on toki paikkakunta- ja aluekohtaista.

Asuntojen alennusmyyntejä koronavirus ei siis ole tuonut tullessaan. Asuntokauppa on hiljentynyt, ja asuntoja myydään vähemmän. Sijainnin merkitystä hän korostaa entisestään.

– Asunnon sijainti on kenties tärkein kriteeri sijoitusasuntoa ostaessa, eikä sen merkitys tule ainakaan vähentymään tässä tilanteessa.

Ostaako vai myydä – miten asuntosijoittajan pitäisi toimia tässä tilanteessa?

Jos hyviä sijoituskohteita on tällä hetkellä vähemmän ja hinnat voivat olla jopa kalliimpia, kannattaako tällä hetkellä ostaa uusia sijoitusasuntoja lainkaan?

– Asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa. Asuntosijoittajan ei kannata tällä hetkellä tehdä hätiköityjä päätöksiä kohteen ostamisen tai myymisen suhteen.

Palovaara muistuttaa myös, että jos sijoittajalla on tällä hetkellä halu ostaa uusi asunto ja hyvä kohde löytyy, ei estettä ostamiselle ole.

– Osto- tai myyntitarvetta ei kannata lykätä koronaviruksen takia. Mutta hätiköidysti tehtyjä paniikkiratkaisuja välttäisin. Omaa sijoitussuunnitelmaa kannattaa toteuttaa pitkäjänteisesti, vaikka nyt onkin poikkeustilanne.

Voimakasta velkarahalla sijoittamista Palovaara kehottaa harkitsemaan tässä tilanteessa tarkemmin. Riskejä on hyvä pohtia. Perusasioista huolehtiminen sijoitusasuntoa ostettaessa on tärkeää asuntomarkkinoiden ja yhteiskunnan tilanteesta huolimatta.

– Kun harkitsee uuden kohteen ostamista, on hyvä tarkistaa taloyhtiön kunto, pohtia, onko odotettavissa arvonnousua ja riittääkö vuokralaisia. Ihan perusasioita.

Vuokralaisista kannattaa huolehtia

Nykyisten sijoitusasuntojen vuokralaisista kannattaa pitää entistä parempaa huolta.

– Matkailun vähennyttyä myös asuntojen lyhytaikainen vuokraus on vähentynyt. Yhä useampi tarjoaakin asuntoaan nyt pitkäaikaiseen vuokraukseen, joten kilpailu vuokralaisista on entistä kovempaa.

Uusi koronatilanteen myötä esille noussut ilmiö on vapaa-ajan asuntojen ostaminen – niiden myynti on ollut vilkasta koko alkuvuoden. Syitä ilmiölle voi vain spekuloida.

– Kun ulkomaille ei voi reissata, moni voi päättää ostaa vapaa-ajan asunnon, jotta saa vähän vaihtelua omaan elinpiiriin. Toki myös etätöiden lisääntyminen voi vaikuttaa – kun toimistolle ei enää ole pakko lähteä, ihmiset saavat enemmän liikkumavaraa siihen, mistä päin työskentelevät. Tämä voi tarjota uusia mahdollisuuksia myös asuntosijoittajalle, Palovaara pohtii.

Lue lisää:

Haaveissa asuntosijoittaminen? Lue vinkit.