Toukokuussa Neste oli sekä OP:n henkilöasiakkaiden että varakkaimpien asiakkaiden netto-ostetuin osake. Nesteen kurssi laski negatiivisen tulosvaroituksen myötä, mutta osakedatan perusteella tämä sai sijoittajat ostolaidalle.

– Sijoittajilla ja analyytikoilla tuntuu olevan uskoa, että yhtiön kurssi kääntyy, vaikka yhtiö on aiheuttanut pettymyksiä markkinoilla. Mielenkiintoisena poimintana ostetuimpien listoille pääsi Optomed, joka löytyy varakkaimpien asiakkaiden suorista osakesijoituksista ja myös vakuutuskuoresta. Optomed tiedotti toukokuun alussa saaneensa FDA-luvan pitkän odotuksen jälkeen, kertoo OP:n varallisuudenhoidon asiantuntija Ville Rajala.

– Lisäksi OP:n henkilöasiakkaiden ostetuimpien osakkeiden listalle nousi toukokuussa esimerkiksi Faron Pharmaceuticals, joka on kotimainen lääkekehitysyhtiö. Sekä Optomedin että Faronin osakepoiminnat viestivät mielestäni siitä, että sijoittajien riskinottohalukkuus on kasvussa, sillä kyse on tällä hetkellä pinnalla olevista kiinnostavista potentiaalisista kasvuyhtiöistä, lisää Rajala.

Kiinnostus indeksirahastoihin ja lyhyen koron rahastoihin säilyy

Toukokuun asiakasdatan perusteella indeksirahastot ja lyhyen koron rahastot kiinnostavat edelleen OP:n asiakkaita. Moni hakee indeksirahastoilla hajautusta osakesijoituksiin.

– Puolestaan täyden valtakirjan osakemallisalkut kiinnostivat varakkaita asiakkaita ja niillä haettiin hajautusta Suomen markkinalle. Täyden valtakirjan sijoitukset tarkoittavat, että OP:n salkunhoitajat hoitavat suoria osakesijoituksia asiakkaan puolesta, avaa Rajala.

Henkilöasiakkaat ja varakkaat asiakkaat hyödyntävät datan perusteella aktiivisesti myös vakuutuskuoria. Näiden sisällä osakepainotteisemmat yhdistelmäsalkut, OP-Private Strategia 75 -sijoitusrahasto ja OP Premium 75 -sijoituskori, olivat toukokuussa ostetuimpia.

Lisäksi monet asiakkaat hyödyntävät strukturoituja sijoitusratkaisuja vakuutuskuorten sisällä. Kuorten sisällä varakkaat asiakkaat ostivat toukokuussa lisäksi OP-Reaaliomaisuusyhtiöt -sijoitusrahastoa.

– Tämä viittaisi uskoon, että koronlaskut kääntävät kiinteistömarkkinan nousuun, sanoo Rajala.

OP:n henkilöasiakkaiden ostetuimmat rahastot ja osakkeet toukokuussa 2024:

Rahastot

Osakkeet

 1. Neste
 2. Mandatum
 3. Kesko
 4. Outokumpu
 5. Tieto
 6. Faron Pharmaceuticals
 7. Kempower
 8. Nokian Renkaat
 9. Nvidia
 10. Finnair

OP:n varakkaimpien asiakkaiden ostetuimmat rahastot ja osakkeet toukokuussa 2024:

Rahastot

Osakkeet

 1. Neste
 2. Mandatum
 3. Optomed
 4. Nokian Renkaat
 5. Tieto
 6. Outokumpu
 7. Metso
 8. Kojamo
 9. Nvidia
 10. Kempower

Listoissa on kuukauden netto-ostetuimmat rahastot ja osakkeet. Netto-osto tarkoittaa, että osakkeesta tai rahastosta on vähennetty siitä kuukauden aikana tehdyt myynnit.

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.