Ari Triumf tapitti ruutua ja katsoi, kuinka osakkeiden hinnat romahtelivat. Päivämäärä oli 19.10.1987. Se tunnetaan nimellä Black Monday.

Silloin pörssi romahti. Maailmantaloudesta suli yhdessä päivässä eri arvioiden mukaan 1,71 biljoonaa dollaria.

Talousosuuspankissa meklarina työskentellyt Triumf oli uransa alussa.

– Asiakkailla oli paniikki, ja yritin rauhoitella heitä, mutta ei siinä mikään auttanut, Triumf sanoo.

62-vuotias pörssimeklari on nähnyt lähes neljänkymmenen vuoden urallaan monta kriisiä, laskua ja nousua.

Hän on oppinut seuraamaan maailmaa tietynlaisesta vinkkelistä – pörssin vinkkelistä.

Kassalta meklariksi

Nuorena Triumfille ei koulunkäynti maistunut.

– Opettaja kysyi lukiossa, miksi edes olen siellä, ja vastasin, että olen päiväkodissa.

Hän aloitti työt korkeimman hallinto-oikeuden arkistonhoitajana, kunnes totesi, että kyllä kai koulutuksesta voisi jotain hyötyäkin olla. Triumf opiskeli iltalinjalla itsensä ylioppilaaksi ja suoritti samalla kauppaopiston.

Jo silloin, kun olin pieni ja joku tavara oli hävinnyt, äiti kysyi, onko Ari myynyt sen.

Vuonna 1985 hän aloitti kassavirkailijana Talousosuuspankissa. Vuoden kuluttua Triumf ilmoitti varatoimitusjohtajalle, että hän haluaisi töihin arvopaperiosastolle, ja toive toteutettiin.

Siitä alkoi meklarin ura, joka johti eri työnantajien kautta takaisin OP:lle vuonna 2005.

Mitä meklari tekee?

Pörssimeklari on arvopaperinvälittäjä, joka käy kauppaa asiakkaan toimeksiannosta. Joissain yrityksissä meklari saa kaupanteosta provisiota, mutta Triumf on aina ollut provisiovapaa kuukausipalkkalainen.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei hän janoaisi hyviä kauppoja. Kaupanteko on hänellä verissä.

– Jo silloin, kun olin pieni ja joku tavara oli hävinnyt, äiti kysyi, onko Ari myynyt sen.

Ensimmäinen sääntö on, että asiakasta ei saa vedättää, koska luottamuksen voi menettää vain kerran, ja puskaradio toimii.

Aikoinaan kaikki pörssikaupat tehtiin puhelimella. Moni on nähnyt elokuvista, miten homma toimii: rahanahne meklari soittaa pahaa-aavistamattomalle asiakkaalle ja tarinoi, että nyt kannattaa ostaa hullun lailla tätä tai tuota osaketta.

Triumfin mukaan meklarin työ on tosielämässä jotain ihan muuta.

– Ensimmäinen sääntö on, että asiakasta ei saa vedättää, koska luottamuksen voi menettää vain kerran, ja puskaradio toimii.

Aikoinaan pieni keplottelu olisi ehkä voinutkin onnistua, sillä alan sääntely ja kaupanteon läpinäkyvyys olivat huonommalla tolalla kuin nykyään.

– Se oli villiä ja vapaata silloin.

Tiukan sääntelyn aika

Tänä päivänä kaikki kaupat hoidetaan sähköisesti, läpinäkyvästi ja pilkulleen sääntöjen mukaan.

Yleensä meklari pyrkii tekemään kaupat blokkikauppana eli ennalta sovittuna osakekauppana tai osakkeen kunkin pörssipäivän volyymilla painotetutulla keskihinnalla. Puhutaan VWAP:sta.

Tämä keskihinta varmistuu pörssipäivän päättyessä, ja silloin kauppoja yleensä tehdään. Pörssi on auki kello 10–18.25. Sen jälkeen on vielä pörssihuutokauppa.

Meklari voi tehdä kauppaa juuri sillä hetkellä, kun osakkeen hinta on todella alhaalla, jos hän veikkaa, että hinta tulee nousemaan päivän mittaan, mutta aavistus voi mennä pahasti harhaan.

Vakava valkoinen mies sininen kauluspaita ja musta takki päällä kivitalon edessä, talossa isoja ikkunoita.
Vapaa-ajallaan Ari Triumf tekee esimerkiksi hyväntekeväisyystyötä ja kalastaa.

Osake voi romahtaa vielä rutkasti lisää, jolloin kauppa tuli tehtyä paljon kalliimmalla kuin millaiseksi osakkeen keskihinta muodostuu päivän päätteeksi.

Meklarit on nykyään velvoitettu toimimaan yhteistyössä Finanssivalvonnan kanssa: jos joku edes epäilee väärinkäytöksiä, niistä pitää raportoida.

Nykyisessä työpaikassaan OP:llä Triumf ei saa tehdä kauppaa yksityisasiakkaille, vaan kaikkien asiakkaiden täytyy olla institutionaalisia, ammattimaisiksi määriteltyjä toimijoita.

– Minun täytyy voida varmistaa, että asiakas ymmärtää, mitä ollaan tekemässä, miten ja miksi.

Maanjäristys voi keikauttaa markkinoita

Eräänä päivänä Triumf katseli televisiosta CNBC-kanavaa. Lentokone oli juuri törmännyt pilvenpiirtäjän torniin. Moni alkoi pelätä terrorismia ja sotaa.

Kyllä nuo huolet Triumfinkin mielessä kävivät, mutta hän muisti myös, että tapahtumapäivänä 11.9.2001 oli Nokian tulospäivä.

– Nokian osake heilui tosi paljon, kun kukaan ei tiennyt, mitä terrori-iskusta seuraa.

Hän aavisti, että jos yritys laittaisi tehtaansa kiinni, se näkyisi kaikkialla, koska mikrosirujen saatavuus häiriintyisi.

Kun maailmalla tapahtuu, Triumf miettii aina, miten se vaikuttaa markkinoihin. Työrutiineihin kuuluu keskeisten medioiden seuraaminen.

Esimerkiksi 3.4.2024 Taiwanissa oli iso maanjäristys. Triumf muisti, että kaupungissa sijaistee maailman suurin puolijohdevalmistaja. Hän aavisti, että jos yritys laittaisi tehtaansa kiinni, se näkyisi kaikkialla, koska mikrosirujen saatavuus häiriintyisi.

– Kun lumipallo alkaa vyöryä, vaikutukset säteilevät myös suomalaisiin osakkeisiin, joiden kanssa minä teen kauppaa. Tällä kertaa selvittiin onneksi säikähdyksellä.

Turhauttavinta on, kun ei tapahdu mitään

Triumfin työpäivä alkaa palaverilla kello yhdeksän. Hän myös lähettää asiakkailleen aamutekstiviestin, jossa kertoo, mitä pörssin kannalta merkittävää yön aikana on tapahtunut.

Sen jälkeen työpäivä on lähinnä markkinoiden kyttäämistä näyttöpäätteiltä.

– Lounasta ja vessakäyntiä lukuun ottamatta päivystän siinä ruudulla käytännössä koko ajan. Tämä työ vaatii kärsivällisyyttä ja ymmärrystä eri asioiden yhteyksistä.

Mutta sellainen kuuluu pörssiin – hetket, jolloin ei vain ole mitään järkeä ostaa eikä myydä.

Päivän paras hetki on se, kun saa tehdä kaupat. Kovimpana päivänä Triumf teki kauppaa 16 eri osakkeella, joiden arvo oli noin 80 miljoonaa euroa.

– Hyvältä se tuntuu. Vaikkei se ole omaa rahaa, sillä haluaa tehdä mahdollisimman hyvää tulosta.

Turhauttavinta on se, kun ei tapahdu mitään.

– Se voi olla vähän stressaavaakin. Mutta sellainen kuuluu pörssiin – hetket, jolloin ei vain ole mitään järkeä ostaa eikä myydä.

Pörssi luo työpaikkoja

Joskus pörssimeklarin ammattia ja koko finanssialaa kritisoidaan. Lahjakkaat ihmiset houkutellaan työpaikkoihin, joissa he tekevät rikkaista rikkaampia, vaikka voisivat valjastaa älykkyytensä vaikkapa ilmastonmuutoksen ratkaisemiseen.

Triumf sanoo, että tästä näkökannasta unohtuu jotain: pörssi auttaa yrityksiä menestymään, ja kun yritykset – vaikkapa vihreään teknologiaan erikoistuneet – menestyvät, ne palkkaavat lisää ihmisiä.

Valkoinen mies aurinkolasit ja musta takki päällä nojaa kallioon ja pitää toisella kädellä toisesta kiinni.
Elokuvissa pörssimeklarit joskus jekuttavat asiakkaita, mutta se on Triumfin mukaan kaukana todellisuudesta. Nykysäätelyllä keplottelu ei edes onnistuisi.

Työpäivien vastapainoksi Triumf hiihtää, pelaa golfia ja kalastaa lohta. Hän on myös mukana Hurstin ruoka-aputoiminnassa.

– Olemme olleet vaimoni kanssa Hurstin joulujuhlissa 1990-luvulta lähtien. Viimeksi ne olivat Messukeskuksessa. Se on mahtavaa, kun menemme sinne aamukahdeksaksi ja päivän päätteeksi on oikeasti sellainen olo, että on tullut tehtyä jotain hyvää.

Seuraamalla pörssin kehitystä, voit reagoida paremmin pörssikurssien muutoksiin. Op.fi-verkkopalvelun Pörssikurssit tänään -osiosta (vain kirjautuneille) löydät vaihdetuimmat osakkeet, päivän nousijat ja laskijat, pörssin uutiset ja käyt kauppaa reaaliajassa.