Rahastonhoitaja Cathie Wood on kansainvälisten sijoittajapiirien superjulkkis, joka piipahti kevätkesällä Suomessa. Yhdysvaltalaisen Woodin perustama rahastoyhtiö Ark on tunnettu riskipitoisista sijoituksista uusiin teknologioihin: kuvaavaa on sähköautoyhtiö Teslan, kryptobisneksen ja verkkopeli Robloxin merkittävä painoarvo lippulaivarahastossa.

Korona-aikaan muhkeita tuottoja orkesteroinut ja maailmanlaajuiseksi some-ilmiöksi kasvanut Wood on tehnyt pitkän uran seuraavia pörssiraketteja haistellen. Työt veivät esimerkiksi ennen vuosituhannen vaihdetta useita kertoja Suomeen.

- 80- ja 90-luvuilla olin täällä aika usein Nokian vuoksi, hän kertoo.

- Olin silloisessa yrityksessämme ainoa analyytikko, joka halusi tutkia Yhdysvaltain ulkopuolisia yhtiöitä. Itse asiassa Nokia siivitti rakastumaan teknologia-alaan ja ymmärtämään, miten nopeasti se skaalautuu roihahtaessaan. Minua pyydettiin tänne katselemaan, mistä tässä aiemmin rengasvalmistajana toimineessa Nokiassa on oikein kyse.

Vuosikymmeniä myöhemmin Wood on yhä innostunut tietyistä eurooppalaisista yhtiöistä ja löytää nyt mainitsemisen arvoisia länsinaapurista Ruotsista.

- Spotify siirtyy musiikista kaikkeen äänimuotoiseen, ja se on kiinnostavaa. Klarna taas on ensimmäisiä yhtiöitä, jotka puhuvat vibe-koodauksesta - jos yksi osaa koodata, kuka tahansa osaa, eikä tarvita valmismallisia ohjelmistoyhtiöitä. Se on myös hyvin kiinnostavaa.

Tarkalla huomiolla parempia sijoituspäätöksiä

Woodin mukaan Ark perehtyy erityisen tarkkaan esimerkiksi siihen, millä aikavälillä tietyn toiminnan kustannukset tulevat halpenemaan ja kuinka paljon. Silti on esitettävä kysymys: miten rahastoyhtiö löytää kaikista maailman puljuista ne, joihin pitäisi sijoittaa?

Kuulemme mitä genomiikan analyytikko puhuu tekoälyanalyytikolle. Näin syntyy paljon ahaa-elämyksiä.

Cathie Wood paljastaa vastaukseksi ja intohimokseen Arkin jokaperjantaiset ajatusriihet, joihin hän haluaa välttämättä osallistua lomiltaankin.

- Analyytikot kertovat pääfuturisteillemme oman seuranta-alansa epätavallisimmista ideoista ja suurimmista läpimurroista. Koska kaikki analyytikot ovat paikalla, kuulemme mitä genomiikan analyytikko puhuu tekoälyanalyytikolle. Näin syntyy paljon ahaa-elämyksiä. Puolet osallistujista ovat ulkopuolisia kuten insinöörejä, yrittäjiä tai pääomasijoittajia.

Ehkä saavutettavampi tie tavallisen pulliaisen parempiin sijoituspäätöksiin liittyy Cathie Woodin somevinkkiin. Jos olet todella kiinnostunut jostain uudesta innovaatiosta kuten vaikkapa drooneista, älä seuraa vain "droonimies Samia". Seuraa, ketä droonimies seuraa. Seuraa, ketkä kommentoivat.

- On tärkeää kiinnittää aivan tarkkaa huomiota. Moni ei niin halua tehdä ja saa silloin apua rahastoyhtiöltä. Siitäkin alasta olen kiinnostunut!

Tämän materiaalin sisältämää tietoa ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Sijoituspalvelut tarjoaa osuuspankki.