Kokemattomampikin sijoittaja tietää, että ostopäätöksiä on helpompi tehdä yhtiöistä, jotka ovat itselle tuttuja. Sen takia moni käy kauppaa vain kotimaisilla osakemarkkinoilla. Suomalaisista yrityksistä kun on helppo löytää tietoa suomeksi.

Hajauttaminen myös kansainvälisiin yhtiöihin olisi kuitenkin fiksua. Löytyykö seuraava menestystarinayhtiö Suomesta vai kenties muualta? Maantieteellisen hajauttamisen etuna on myös se, että esimerkiksi paikalliset poliittiset kriisit eivät heilauta kaikkien salkun yhtiöiden arvoa kerralla.

– Esimerkiksi globaalin talouskriisin yhteydessä omaisuutta vedetään pois ensimmäisenä reunamarkkinoilta, kuten Suomesta. Osakkeet Helsingin pörssissä voivat laskea tällöin enemmän kuin muualla, kertoo ETF:istä ja kansainvälisistä osakkeista vastaava myyntipäällikkö Joona Heinola OP:sta.

OP:n kansainvälisten osakkeiden analyysi auttaa löytämään oikeat yritykset

Kansainvälisen sijoittamisen esteenä voi olla se, että sopivia yrityksiä ja niiden tulostietoja voi olla haastavaa löytää. Sijoituspäätökseen tarvittavien johtopäätösten tekeminen osavuosikatsauksista on luultavasti vielä haastavampaa. Siksi OP tarjoaakin ensimmäisenä Suomessa kansainvälistä osakeanalyysiä suomeksi.

Kansainvälinen osakeanalyysi on osa OP:n analyysipalveluja. Se kattaa 100 kansainvälisen yrityksen analyysin OP:n sijoittaja-asiakkaiden tueksi.

– Kyseessä on laaja otanta kansainvälisiltä markkinoilta. Mukana on isoja tunnettuja yrityksiä, kuten Tesla, Apple ja Alphabet eli Google, mutta myös kiinnostavia eurooppalaisia yrityksiä kuten Adidas, Louis Vuitton, L’Oreal ja Assa Abloy, Heinola kertoo.

Analyysin tuella teet oikeita ratkaisuja

Jos sinulla on OP:n säästäjän- tai sijoittajan palvelupaketti, neljä kertaa vuodessa julkaistavat analyysit ovat käytettävissäsi jatkuvasti. Yhtiöanalyysin avulla olet valmiimpi tekemään sijoituksia myös kansainvälisesti:

– Ennen tätä palvelua sijoittaja on joutunut etsimään englanninkielisiä analyysejä. Niiden löytäminen ja ymmärtäminen on voinut olla haastavaa, Heinola toteaa.

Analyysi koostuu yrityksen osavuosikatsauksien pohjalta tehdyistä analyyseista. Siinä on kuvattuna liiketoiminta, itse sijoitusidea sekä arvostusmenetelmät ja lisäksi analyysista löytyy liiketoiminnan ajurit sekä SWOT-analyysi.

Kansainvälinen sijoittaminen ei ole kallista ja vaikeaa. Kansainvälisten osakkeiden suomenkielinen analyysi auttaa tekemään perusteltuja ratkaisuja.

– Analyytikot kertovat, mihin kunkin yrityksen kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota. Onko se liikevaihdon kasvu vai katemarginaali, ja millaisia odotuksia yritykseen kohdistuu sekä mitkä ovat yhtiön tulevaisuuden näkymät.

Analyyseissä käydään läpi yhtiön vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat, joten kokonaisarvion tekeminen on paljon helpompaa, Heinola avaa.

– Voit tehdä perusteltuja valintoja ja muodostaa oman mielipiteen yhtiöstä, eikä tyytyä pelkästään kavereilta tai keskustelupalstoilta saatuihin vinkkeihin.

Mitä kansainvälisiin osakkeisiin sijoittavan tulee tietää?

Moni välttelee kansainvälisiin osakkeisiin sijoittamista siksi, että ajattelee sen olevan kallista ja vaikeaa. Ostoprosessi on kuitenkin samanlainen kuin suomalaisten osakkeiden kohdalla.

OP:n verkkopalvelussa sijoittaja voi valita haluamansa kohteen 14 eri markkinan yhtiöiden joukosta. Verkkopalvelu näyttää noteerausvaluutan euroissa sekä toimitusmaksun. Myös kustannukset ja kokonaissumma on selkeästi avattu.

– Toimitusmaksu on alkaen kahdeksan euroa. Hinta on varsin kilpailukykyinen, muualla toimeksiantopalkkiot voivat pyöriä kympeissäkin.

Nyt kansainvälisiä osakkeita voi ostaa kätevästi myös OP-mobiilissa. Kansainvälinen osakekaupankäynti toimii ensin OP-mobiilin Android-versiossa. Applen iOS-käyttöjärjestelmässä toimivaan OP-mobiiliin ominaisuus tulee myöhemmin syksyllä. 

Tee kansainvälistä osakekauppaa ja seuraa sijoituksiesi kehittymistä nyt myös OP-mobiilissa. Tutustu kansainväliseen osakesijoittamiseen op.fi-palvelussa

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kansainvälisten osakkeiden kohdalla pitää miettiä itselle sopiva tapa sijoittaa.

– Osakesijoittajan tulee tietää, miten osakemarkkinat toimivat ja ymmärtää sijoittamisen riskit. Nämä pätevät kotimaassa ja kansainvälisesti, eli ei se sen ihmeellisempää ole, Heinola rohkaisee.

– Hajauttaminen kannattaa aina. Liikaa yhden maan riskiä ei kannata kansainvälisestikään ottaa.

OP:n kansainvälisten osakkeiden analyysit ilmestyy kvartaaleittain. Osakeanalyysit kuuluvat lisämaksutta kaikkiin säästäjän ja sijoittajan palvelupaketteihin.

Lue lisää kansainvälisestä osakeanalyysista (vain kirjautuneille asiakkaille)

Artikkeli on julkaistu alun perin 2.6.2022 ja sitä on päivitetty 25.9.2023 tiedolla kansainvälisten osakkeiden ostamisesta OP-mobiilissa. 

Lue myös: 

Hajauttaminen: sijoittajan ainoa ilmainen lounas

Alueellinen hajauttaminen vahvistaa sijoitusten tuotto-odotuksia

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.