Nokia nousi 2000-luvulla Suomen talouden keulakuvaksi. Nopeaa kasvua seurasi kuitenkin jyrkkä pudotus. Sen jälkeen yrityksessä on tapahtunut paljon.

Nokia on luopunut matkapuhelinliiketoiminnasta, ja nykyään se tunnetaan verkkolaitevalmistajana. Käytännössä Nokia valmistaa laitteita, joilla käyttäjä kytketään internetin palveluihin.

OPn analyytikon Hannu Rauhalan mukaan ei ole mahdotonta, että yritys lähtisi jälleen nousuun. Tätä kehityssuuntaa tukee hänen mukaansa moni trendi.

Operaattoreiden on pian otettava käyttöön uusia langattomia taajuuksia, jotta asiakkailla on käytössä riittävästi kapasiteettia kasvavaan datakulutukseen. Puhutaan 5G:stä.

– Nokian menestykseen tarvitaan kasvua ja kannattavuuden parantumista. Tätä tukee lisensiointitoiminta, eli Nokia Technologies, jolle avautuu uusia markkinoita esimerkiksi autoteollisuudessa.

Toinen keskeinen tekijä on Rauhalan mukaan investointisyklin käänne.

– Tällä saralla on ollut hiljaisempaa, mutta sekä langattoman että perinteisen internetin käyttö on kasvanut koko ajan. Verkkoon tallennetaan dataa kasvavassa määrin, sillä monet suosituista palveluista, kuten Netflix, Youtube ja Facebook, perustuvat internettiin.

Verkkojen kehitystä ajaa myös esineiden internet (Internet of Things, IoT). Vähitellen esimerkiksi autoissa tai vaikka viljelyssä käytettävät sensorit alkavat yleistyä. Ne voivat itse ottaa yhteyden verkkoon. Vaikka yksittäinen sensori ei lähetä paljon dataa, niiden lukumäärä tulee olemaan valtava ja niiden lähettämä yhteenlaskettu datamäärä huomattava.

Myös vähitellen yleistyvä robotiikka ja älykaupunkien kehitys luovat Nokian tuotteille mahdollisen bisnespaikan. Samoin kehittyvien maiden teknologinen nousu tuo kasvumahdollisuuden.

Hiljainen sykli – oston paikka?

Teknologiatoimiala on Rauhalan mukaan syklinen ala. Kehitys etenee vauhdilla, ja muutokset voivat heijastua nopeasti alan toimijoihin. Parhaillaan käynnissä on hiljaisempi vaihe, jolloin investointeja ei ole juurikaan tehty.

Usealta tärkeältä markkina-alueelta on kuitenkin Rauhalan mukaan tullut signaaleja siitä, että operaattorit valmistautuisivat uuden teknologian käyttöönottoon. USA:ssa odotetaan 5G-teknologiaan perustuvien verkkojen rakentamisen käynnistyvän tämän vuoden aikana.

Muiden markkinoiden odotetaan seuraavan tätä kehitystä suhteellisen nopealla aikataululla. Isoissa hankkeissa aikamitta on kuitenkin Rauhalan mukaan ennemmin vuosi kuin neljännes.

Parhaillaan Nokian arvostus on Rauhalan mukaan keskivertoa matalammalla. Osakkeen hinta liikkuu viiden euron tienoilla.

– Jos Nokiaa vertaa yleensä teknologiaosakkeisiin, sen arvostus on alle verrokkiryhmän keskiarvon. Nokia on leimattu langattomien verkkojen toimittajaksi. Niiden markkina on laskenut rajustikin viime vuodet.

Nykyisin Nokian tuotesalkkuun kuuluu kuitenkin matkapuhelinverkkojen lisäksi kiinteän verkon tuotteita sekä ohjelmistoja ja palveluja.

Toimialaa valitessa sijoittajan kannattaa miettiä, onko hän itse kiinnostunut siitä ja uskooko sen nousuun. Nykyinen alan hiljaisempi kausi ei ole Rauhalan mukaan poikkeuksellinen, vaan vastaavanlainen kehityskaari on koettu esimerkiksi 3G- ja 4G-verkkojen kohdalla.

Hän myös muistuttaa, että verkkoteknologiayritysten joukosta löytyy Nokiaa nopeammin kasvavia yrityksiä. Tuolloin kuitenkin riskit ovat isommat.

– Kannattaa miettiä, millaisen riskiprofiilin haluaa itselleen. Nokiasta on monesti sanottu, että se on ”Best house in a bad neighbourhood”. Tällä viitataan verkkoliiketoiminnan ja langattoman verkon tämänhetkiseen tilaan.

Nopeita muutoksia nopealla alalla

Rauhalan mukaan Nokia on sijoittajan kannalta mielenkiintoinen kohde. Se maksaa osinkoja ja on osoittanut kykynsä uudistua.

Esimerkiksi päätös luopua matkapuhelinliiketoiminnasta oli strateginen – samoin johdonmukainen tavoite laajentaa liiketoimintaa uusille toimialoille, kuten autoteollisuuteen. Laajentaminen voisi tasata syklisyyden aiheuttamaa heiluntaa.

– Firmojen on pakko uudistua, koska teknologia menee eteenpäin. Kehitys on tällä hetkellä nopeaa. Matkapuhelimista luopuminen oli realiteettien hyväksyntää. Niille löytyi hyvä ostaja, ja Nokia sai hyvän korvauksen.

Rauhalan mukaan Nokia on kaiken kaikkiaan nopea reagoimaan muutoksiin.

– Nokia on osoittanut sen, että se on hakenut markkinaa. Jos suunta ei ole ollut kannattava, he ovat olleet valmiita luopumaan siitä.

Nykyään yrityksen liikevaihto koostuu tuotemyynnistä ja lisensseistä saatavista korvauksista.

– Nokia on uudistanut tuotevalikoimaansa siten, että se pystyy tarjoamaan tuotteitaan Googlelle, Facebookille ja Applelle. Nokian tuloksesta enemmän ja enemmän tulee lisensointituloista. Se on kehittänyt teknologiaansa ja panostanut siihen yhdessä ostamansa Alcatel-Lucentin kanssa yli 120 miljardia kahden viime vuosikymmenen aikana.

Rauhalan mukaan ajankohtainen kysymys on, kuinka Nokia pystyy pitämään tuotevalikoimansa riittävän monipuolisena.

Hän arvioi, että tähän mennessä Nokia on kuitenkin jo osoittanut taitonsa uuden teknologian kehittäjänä.

Lisää analyysia Twitterissä: @Rauhala_Hannu ja OP sijoitustutkimuksen palvelussa. Osakesijoittamisen voit aloittaa op.fi:ssä, tutustu palveluumme.

Esittelemme kuukauden osake -artikkelisarjassa arvo-osakkeita. Jutuissa ei anneta sijoitussuosituksia, vaan jokainen osto- ja myyntipäätös täytyy sijoittajan harkita itse. Osakemarkkinoiden luonteen mukaisesti maltillisetkin yhtiön toiminnan tai toimintaympäristön muutokset tai osakemarkkinoiden yleiset vaihtelut voivat aiheuttaa tuntuvia kurssimuutoksia. Osakkeen arvon aiempi kehitys ei myöskään välttämättä ohjaa sen arvon tulevaa kehitystä.