Suomalainen Nokian Renkaat on noussut vahvaksi kansainväliseksi toimijaksi varsinkin talvirengasmarkkinoilla. Yhtiön pohjoinen talvituntemus ja tuotteet soveltuvat niin Venäjän, Euroopan kuin Pohjois-Amerikan olosuhteisiin.

OPn analyytikon Jari Räisäsen mukaan kyseessä on toimialansa kannattavin rengasvalmistaja ja erinomainen osake.

– Yhtiö on Pohjoismaissa markkinajohtaja talvirenkaissa ja kesärengaspuolella. Se on myös Venäjällä markkinajohtaja erityisesti premium-luokan renkaissa, eli kalliimmissa talvirenkaissa. Yhtiöllä on vahvistuva asema myös muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Nokian Renkaat on Räisäsen mukaan hyvä osake myös sellaiseen salkkuun, jonka riskiprofiili ei ole kovinkaan korkea. Tuote on helposti hahmotettavissa, ja yhtiön renkaita näkee päivittäin. Tuloskehityksensä ja kannattavuustasonsa osalta yhtiö on Räisäsen mukaan kilpailijoihinsa verrattuna yksi maailman parhaista.

– Jos puolestaan katsoo taserakennetta, eli sitä, missä kunnossa yhtiö on rahoituksellisesti, niin sillä ei ole nettovelkaa ollenkaan. Se on myös erittäin hyvä osinkoyhtiö.

Osinko on noussut Räisäsen mukaan kahdeksan vuotta peräkkäin ja noussee myös jatkossa kohoavan tulostason tukemana. Osinkotuottoprosentti, eli nykyinen osinko jaettuna osakekurssilla, on vaihdellut Nokian Renkailla 4–7 prosentissa viime vuosien aikana. Räisäsen mukaan lähivuosina odotustasona voi pitää reilua neljää prosenttia.

Kilpailijoitaan ketterämpi

Nokian Renkaat on erikoistunut talvisiin oloihin ja nimenomaan kuluttajasegmenttiin. Nykyään yhtiön tuotevalikoimasta 70–80 prosenttia menee talvirengasmarkkinoille, ja loppu on kesärenkaita.

– Nokian kilpailijat ovat suuria rengasvalmistajia, kuten Michelin, Continental ja Bridgestone. Nokian Renkaat poikkeaa niistä siten, että se ei toimita renkaita autotehtaille, vaan kaikki renkaat menevät jälkimarkkinoille, eli suoraan kuluttajille.

Yhtiö on kyennyt vakuuttamaan kuluttajat tuotteidensa laadusta.

– Nokian Renkaat on perinteisesti pärjännyt rengastesteissä erittäin hyvin useilla markkinoilla ja useissa maissa. Kuten yhtiö itsekin sanoo, tärkeintä ei ole aina voittaa. Mutta kun pysyy kolmen parhaan joukossa jatkuvasti, se antaa mielikuvan kuluttajalle, että pystytään vuodesta toiseen tekemään erittäin hyviä renkaita.

Parhaillaan osakkeen hinta liikkuu 34 euron tietämillä. Yhtiön arvostus ja P/E-luku, eli osakkeen hinta jaettuna nettotuloksella, ovat selvästi sen kilpailijoita korkeammat.

– Yksi syy tähän on se, että yhtiöllä on paremmat kasvunäkymät. Niiden taustalla on sen merkittävä asema Venäjällä, jossa markkinakasvupotentiaali on suurempi. Toinen vielä merkittävämpi tekijä on yhtiön kannattavuus. Se on kaksinkertainen verrattuna suuriin kilpailijoihin.

Vahvat, kansainväliset markkinat

Venäjän kasvua selittää paikallisen autokaupan luonne. Kun Venäjällä ostetaan uusi auto, talvirenkaat eivät välttämättä kuulu kauppaan, vaan ne käydään ostamassa erikseen. Tämä luo hyvät mahdollisuudet Nokian Renkaille. Yhtiöllä on myös Venäjällä oma rengastehdas, josta se vie tuotteita muuallekin.

– Nokian Renkaat tuottaa vuositasolla Suomen tehtaalla Nokialla noin kolme miljoonaa rengasta ja Venäjän tehtaalla noin 17 miljoonaa rengasta, kun kapasiteetti on täyskäytössä.

Parhaillaan yhtiö on laajentamassa toimintaansa Pohjois-Amerikkaan ja käynnistämässä siellä tehdastoimintaa. Tämä on strateginen päätös laskea riippuvuutta Venäjän markkinoista ja tuotannosta ja samalla kasvattaa myyntiä Yhdysvalloissa. Amerikan tehtaan tuotanto tulee olemaan aluksi täydessä kapasiteetissaan noin neljä miljoonaa rengasta. Kapasiteettia voidaan kuitenkin laajentaa tulevaisuudessa.

Räisänen kertoo, että yhtiö tähyää myös Aasian markkinoille ja tekee parhaillaan erilaisia analyyseja siitä, kuinka siellä voitaisiin edetä. Todennäköisesti aikaa ehtii kuitenkin kulua vuosia, ennen kuin nähdään konkreettisia toimenpiteitä.

Esimerkiksi Kiina on potentiaalinen markkina. Maan kehittyessä entistä useampi voi olla valmis maksamaan renkaista premium-hintaa.

Sää ja lainsäädäntö ohjaavat kysyntää

Renkaat ovat kulutustuote, jonka kysyntä ei reagoi vahvasti talouden muutoksiin. Osake ei siis ole erityisen syklinen. Tuotteiden kysyntä on melko tasaista, ja keskimäärin renkaita vaihdetaan käytöstä riippuen 3–4 vuoden välein. Lähinnä kesän ja talven sääolosuhteet voivat vuositasolla heijastua myyntiin.

Yhtiön tuleviin vuosiin voi vaikuttaa erityisesti talvirengaslainsäädäntö.

– Se ohjaa luonnollisesti kysyntää hyvin paljon. Viime talvena nähtiin hyvinkin laajoja talvisia olosuhteita Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. On hyvin mahdollista, että talvirengaslainsäädäntö tiukkenee. Se parantaisi Nokian Renkaiden kysyntää.

Toinen kiinnostava kysymys on Räisäsen mukaan se, nouseeko esimerkiksi sähköautojen suosio ja tarvitaanko sen myötä entistä kevyempiä renkaita. Tämä voisi tuoda rengastuotantoon uudenlaisia vaatimuksia.

Kiinnostus ympäristövaikutuksiin kasvaa

Suuria kysymyksiä Nokian Renkaiden tulevaisuuden kannalta ovat myös autokaupan kehitys Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä sekä ilmastonmuutoksen eteneminen. Kiinnostus tuotteen ympäristövaikutuksiin on Räisäsen mukaan kasvava trendi.

– Euroopassa renkaissa on jo nykyään merkintä vierintävastuksesta. Mitä parempi vierintävastus renkaassa on, eli kuinka helposti se pyörii ja mitä vähemmän se kuluttaa tietä ja energiaa, sitä paremman merkinnän se saa. Tällaiset merkinnät todennäköisesti yleistyvät tulevaisuudessa.

Räisäsen mukaan yksi kiinnostava seikka Nokian Renkaissa on myös yrityskaupan mahdollisuus. Se nousee sijoittajien keskuudessa pintaan säännöllisin väliajoin.

– Bridgestone, yksi maailman suurimmista rengasvalmistajista, omistaa yhtiöstä noin kymmenen prosenttia. Se on sanonut, että kyseessä on heille finanssisijoitus. Aika ajoin herää kuitenkin spekulaatio tai huhuja siitä, olisiko esimerkiksi jokin toinen rengasyhtiö kiinnostunut ostamaan tämän ison osakeomistuksen tai olisiko Bridgestone itse joskus kiinnostunut ostamaan Nokian Renkaat.

Sijoittajille yrityskauppa voisi Räisäsen mukaan tarkoittaa osakkeen selkeää arvonnousua, koska nykyhinnalla Nokian Renkaita tuskin oltaisiin valmiita myymään.

Lisää analyysia Twitterissä: @jari_raisanen ja OP sijoitustutkimuksen palvelussa. Osakesijoittamisen voit aloittaa op.fi:ssä, tutustu palveluumme.

Esittelemme kuukauden osake -artikkelisarjassa arvo-osakkeita. Jutuissa ei anneta sijoitussuosituksia, vaan jokainen osto- ja myyntipäätös täytyy sijoittajan harkita itse. Osakemarkkinoiden luonteen mukaisesti maltillisetkin yhtiön toiminnan tai toimintaympäristön muutokset tai osakemarkkinoiden yleiset vaihtelut voivat aiheuttaa tuntuvia kurssimuutoksia. Osakkeen arvon aiempi kehitys ei myöskään välttämättä ohjaa sen arvon tulevaa kehitystä.