Vastuullinen sijoittaminen on noussut viime aikoina megatrendiksi, eikä edes koronapandemia ole hidastanut kiinnostusta. OP:n jo loppuvuodesta 2019 tekemässä kyselytutkimuksessa kolme neljästä suomalaisesta yksityissijoittajasta oli kiinnostunut vastuullisesta sijoittamisesta. Eikä ihme, sillä vastuullinen sijoittaminen tarjoaa mahdollisuudet tavoitella sekä omien arvojen mukaista elämää että taloudellista tavoitetta.

– Vastuullisesti sijoittaessa ei joudu luopumaan hyvistä tuotoista, mutta varoja voi suunnata vastuullisempiin yhtiöihin, ja pystyy tuomaan näkemyksiään esille sijoittamisen kautta, OP:n Head of ESG Annika Esono Manninen toteaa. 

Kuukausikatsauksesta vinkkejä

Eri rahastoja on saatavilla laajasti kaikkien riskitasojen sijoittajille ja summa ja aikajänne riippuvat täysin omista tavoitteista. Vinkkejä rahastoista ja niiden kehityksestä antaa kuukausikatsaus.

– Usein niin sanotun tavallisen säästäjän kannattaa sijoittaa pitkällä tähtäimellä. Lyhyellä aikajänteellä sijoittaessa riskin pitää olla korkeampi, ja se sopii vain heille, jotka ovat valmiita ottamaan isoja riskejä, Esono Manninen toteaa. 

Vaihtoehtoja on paljon, eikä rahastoihin sijoittaessa itse edes tarvitse ymmärtää sijoitusmarkkinoista kovinkaan paljoa. Mutta jos asia kiinnostaa ja aikaa ja energiaa löytyy, aina voi totta kai paneutua sijoittamiseen syvällisemmin.

Vastuullisuutta arvioidaan monella tavalla. Yleisimpiä vastuullisuuskriteerejä on ESG-arvosana (Environment, Social and Governance), joka kertoo, kuinka yhtiöt huomioivat toiminnassaan ympäristöön, sosiaalisen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyviä asioita.

– Rahastojen kuukausikatsaus kertoo myös esimerkiksi rahaston vastuullisuusmittarin, vihreän liiketoiminnan osuuden ja hiilijalanjäljen, Esono Manninen toteaa.

Sijoittamalla olet mukana ratkomassa maailman ongelmia

Itselle sopivan vastuullisen rahaston voi löytää OP:n Vastuullinen sijoittaminen -sivustolta.

Ympäristöaiheiset vastuullisuusrahastot sijoittavat yrityksiin, joiden tuotteet tai palvelut edistävät globaalien uhkakuvien torjuntaa ja antavat sijoittajalle mahdollisuuden osallistua maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuun halusi sitten panostaa vähähiiliseen maailmaan tai puhtaan juomaveden lisäämiseen.

– Tällä hetkellä OP Ilmasto on kaikkein suosituin nettomyyntiensä perusteella. Se johtuu varmasti siitä, että ilmastonmuutos on niin tapetilla, ja yhtiöt sekä myös valtiot asettavat hiilineutraaliustavoitteita. Ilmastonmuutos on läsnä oikeastaan kaikkien arjessa jollain tapaa ja jokainen osaa siihen jotain kommentoida, Esono Manninen pohtii.

Yleisesti kuitenkin vastuullinen sijoittaminen kattaa kaikki OP:n tarjoamat rahastot.

– Vaikka rahasto ei sijoitu varta vasten vastuullisen sijoittamisen alle, ei se tarkoita, etteikö se olisi vastuullinen. Painotamme yhtiöitä, joilla on parempi vastuullisuusarvosana emmekä sijoita kiistanalaisiin toimijoihin, Esono Manninen muistuttaa. 

Kaipaatko apua?

Vastuullisessa sijoittamisessa auttaa mobiilipalvelu OP Sijoituskumppani. Sijoituskumppani määrittelee vastauksiesi perusteella sinulle sopivan riskitason ja suosittelee rahastoja, jotka sopivat tavoitteisiisi ja tilanteeseesi. 

Tutustu OP:n vastuullisen sijoittamisen teemarahastoihin:

OP-Kestävä Maailma

  • Huomioi toiminnassa eettiset periaatteet ja valitsee yrityksiä, jotka ovat vastuullisuusasioissa toimialansa parhaiden joukossa

OP-Ilmasto

  • Sijoittaa yhtiöihin, jotka toimivat ilmastonmuutoksen eturintamassa
OP-Puhdas Vesi
  • Sijoittaa yrityksiin, jotka pyrkivät ratkaisemaan globaalia vesikriisiä
OP-Vähähiilinen Maailma
  • Tavoittelee puolta pienempää hiilijalanjälkeä kuin laajasti hajautettu globaali osakeindeksi

Näiden lisäksi voit sijoittaa myös vastuullisesti toimiviin asunto-, kiinteistö- ja metsärahastoihin ja hajauttaa säästöjä perinteisten osake- ja korkosijoitusten ulkopuolelle.

Kuuntele Sijoituskaverit-podcastia!

Mitä vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ja kuinka löytää sopiva vastuullinen rahasto omaan salkkuun? Merja Mähkän ja Julia Thurénin Sijoituskaverit-podcastissa paneudutaan vastuulliseen sijoittamiseen. Jaksossa on vieraana OP:n Annika Esono Manninen. Kuuntele jakso!
 

Lue myös:

Miten pääsen alkuun vastuullisessa sijoittamisessa? Lue asiantuntijan vinkit

Mitä tarkoittaa vastuullinen ETF-sijoittaminen?


OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisessa kannattaa muista myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta.
 
OP Sijoituskumppani -palvelun tarjoaa osuuspankki. Palvelussa tarjottavia rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.