Sijoittaminen sopii myös pienituloiselle ja sen voi aloittaa pienelläkin summalla, kuten 10 eurolla kuukaudessa. Miksi sitten aloittaminen tuntuu vaikealta? OP:n sijoittamisen viestintäpäällikkö Ville Rajala vastaa sijoittamisesta useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Menetänkö rahat, jos sijoitan ne?

Sijoittamisessa kannattaa muistaa siihen liittyvät riskit sekä arvonvaihtelut. Kun asetat sijoittamisen tähtäimen riittävän kauas, esimerkiksi 5—10 vuoden päähän. Matkan varrella sijoitusten arvo voi vaihdella, mutta useimmiten lopuksi olet saanut tuottoa rahoillesi. Helsingin Pörssi tuottaa keskimäärin vuodessa 7 prosenttia, muistuttaa Rajala.

Rahojen menettämisen pelkoa voi hallita purkamalla sitä osiin. Mitä oikeastaan pelkään? Millaista arvonvaihtelua olen valmis sijoituksissani sietämään? Haluanko paljon tuottoa isommalla riskillä nopeasti vai maltillista tuottoa hitaasti? Yleensä kun säästöaika on pitkä, säästöt eivät ole niin alttiita arvojen heilahteluille.

Jos varojen menettäminen pelottaa, niin kannattaa muistaa muutama sääntö. Kun säästät kuukausittain, niin et laita kaikkia varoja tuottamaan samanaikaisesti. Kuukausisäästämällä varmistat, että säästösi ovat ajallisesti hajautettu, toteaa Rajala.

Hajauta useampaan kohteeseen. Säästämällä rahastoon varmistat, että säästösi ovat hajautettu, sillä rahasto hajauttaa pienetkin summat eri kohteisiin. Joissakin tapauksissa yksi rahasto riittää, jos se on esimerkiksi maantieteellisesti tai toimialoittain hajautettu. Suosittelen valitsemaan muutaman rahaston kuukausisäästämisen kohteeksi, vinkkaa Rajala. Rahastoihin verrattuna osakkeisiin sijoitettaessa salkku tulee rakentaa itse. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sijoitukset kannattaa hajauttaa vähintään viiteen eri yhtiöön.

Tuntuu siltä, että sijoittaminen kuuluu rikkaille. Voinko sijoittaa, vaikka tienaan vähän?

Tämä mielikuva sijoittamisesta on aivan väärä. Jotta voisi aloittaa sijoittamisen, ei tarvitse olla valmiiksi varakas. Valtaosa aloittaa sijoittamisen nollista, ilman valmiita säästöjä.

Moni suomalainen sanoo, että en voi sijoittaa, koska kaikki rahat menevät elämiseen. Kuitenkin sijoittamisen aloittamiseen riittää, jos on laittaa rahaa sivuun edes 10 euroa kuussa. Isommalla säästösummalla, kuten 30 eurolla kuussa voit kerryttää jo 10 000 euron säästöt 18 vuodessa, jos keskimäärin tuottoa tulisi 5 % vuodessa.

2021-03_Lapselle_saastaminen_1310px.png

Kun säästät 30 euroa kuussa 18 vuoden ajan, voit kerryttää yli 10 000 euron säästöt. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta tuottoa voi kertyä 3 648 euroa, kertoo Rajala.

Kannattaako sijoittaminen, jos minulla on asuntolainaa?

Vaikka sinulla olisi asuntolainaa, voit hyvin aloittaa sijoittamisen. Jos laitat osan rahoista asuntolainan lyhennykseen ja pienen osan rahastoon, kokonaisvarallisuutesi kasvaa nopeammin kuin jos lyhentäisit vain asuntolainaa.

Säästämällä lainanmaksun ohessa turvaat talouttasi tuottavilla säästöillä. Halutessasi voit pitää kuukausimenosi ennallaan pidentämällä laina-aikaa ja säästämällä siitä vapautuvat rahat rahastoon.

 2021-01_Saastaminen_lainan_ohessa_1310px.png

Kun säästät lainan maksamisen ohessa, on sinulla laina-ajan jälkeen oma asunto ja hyvin tuottava summa säästettynä.

Miksi sijoittaisin, kun rahat ovat turvassa pankkitililläni?

Turvallisuuden tuntu on osin virheellinen, sillä inflaatio syö rahan arvoa hiljalleen. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli 7,8 % kesäkuussa 2022. Rahojaan voi varjella inflaatiolta sijoittamalla ne: vaikka rahaston tai osakkeen arvo muuttuisi, et ole silti menettänyt mitään niin kauan, kuin säästösi ovat sijoituksissa kiinni.

Haluan tuottoa rahoilleni, mutta en tiedä uskallanko ottaa riskejä. Mitä tehdä?

Kun aloittaa sijoittamisen, on hyvä selvittää, miten paljon riskiä uskaltaa ottaa. Oman riskinottokyvyn arviointi voi olla hankalaa. OP:n asiantuntijat auttavat sinua hahmottamaan, mikä sijoitustyyli on juuri sinulle sopiva. Sijoittajaprofiili‍ auttaa sinua hahmottamaan oman taloudellisen tilanteesi sekä tavoitteesi säästäjänä tai sijoittajana.

Jos kurssien laskiessa luotat siihen, että kurssit vielä nousevat ja sijoitusaikasi on pitkä, olet ehkä valmis ottamaan hieman enemmän riskiä ja tavoittelemaan parempia tuottoja, pohtii Rajala. Jos taas kurssien laskiessa myisit paniikissa, kannattaa harkita matalariskisiä sijoituksia.

Kuulin, että tuttuni sijoitti erääseen yhtiöön ja sai paljon voittoa. Voisinko tehdä samalla tavalla? Mistä sijoitusvinkkejä saa?

Kavereiden antamat vinkit ja neuvot keskustelupalstoilla voivat perustua täysin mututuntumaan, ja voivat sopia paremmin edistyneemmälle sijoittajalle. Usein sijoittajat kertovat toisilleen lähinnä onnistumisista, eivät epäonnistumisista. Pankin asiantuntijoiden neuvoihin voi luottaa, sillä he miettivät aina asiakkaan kokonaistilannetta ja sijoitustyyliä.

OP:n asiantuntijat ja analyytikot koostavat kuukausittain sijoitusideoita, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua, vinkkaa Rajala.

Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun: 

Näin aloitat rahastosäästämisen‍‍‍ 

Näin aloitat osakesijoittamisen ‍‍ 

Katso myös:

Miten päästä sijoittamisessa alkuun? Kuuntele 25.10. pidetyn Sijoittajaksi tunnissa -webinaariin tallenne, ja selvitä sinulle oikea tapa aloittaa sijoittaminen!

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.