Miten koronavirusepidemia vaikuttaa Suomen talouteen?

Koronavirusepidemian vaikutukset Suomeen heijastuvat tällä hetkellä erityisesti vientiyrityksiin, joilla voi olla ongelmia markkinoilla. Epidemia voi esimerkiksi aiheuttaa häiriöitä yritysten tuotantoketjuihin tai toimintamahdollisuuksiin erityisesti Aasiassa.

Millaisia vaikutuksia epidemialla on kotitalouksille?

Jos epidemia jää kohtalaisen lyhytaikaiseksi, epidemia ei vaikuta paljoakaan kotitalouksien tilanteeseen. Reaalitulot ovat kasvussa, eivätkä vaikutukset työllisyyteen nouse suuriksi. Lisäksi korot pysyvät matalana tai ne jopa laskevat. Ennustemuutos Suomen talouskasvuun on koronavirusepidemian takia aika pieni.

Mitkä asiat vaikuttavat siihen, miten koronavirus vaikuttaa talouteemme?

Kaiken A ja O on se, kuinka kauan epidemia jatkuu. Jos se on lyhytaikainen, myös talousvaikutukset ovat lyhytaikaisia. Jos tilanne Kiinassa ei ole palautunut normaaliksi juhannukseen mennessä, vaikutukset talouteen alkavat muodostua pitkäaikaisiksi.

Miten koronavirusepidemian vaikutuksiin voi varautua arjessa?

Taloudellisessa mielessä suomalaiset voivat olla rauhassa. Kyse on tässä vaiheessa yrityksiin kohdistuvasta epävarmuudesta. Sijoittajien on kuitenkin syytä seurata taloustilannetta ja sitä, miten tilanne kehittyy Kiinassa, ja arvioida tilanteen vaikutusta sijoituspäätöksiin.

Pitääkö tilanteesta olla huolissaan?

Tällä hetkellä koronavirusepidemiassa on kyse ensisijaisesti ihmisten terveyteen kohdistuvasta uhasta. Suomessa ei tarvitse olla erityisen huolissaan. Viranomaisten ohjeita terveyteen liittyen on tietenkin hyvä seurata.

Kysymyksiin vastasi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Lue lisää:

OP laskee ennustettaan Suomen talouskasvusta: Talousnäkymien epävarmuus poikkeuksellista

Koronavirus koettelee osakemarkkinoita ympäri maailman – miten piensijoittajan pitäisi reagoida tilanteeseen?

Korona-virus iski lomakohteeseen – voinko peruuttaa matkan ja saada korvauksia?