Kuusikymppinen vuorotyöläinen. Kahden lapsen isä, jonka elämäntavat ovat nostaneet vaa’an lukemaa. Terveellisiä elämäntapoja noudattava ikiliikkuja. Ahkera painonnostaja. Ja valtavan työtaakan kanssa tasapainoileva nelikymppinen.

Mikä heitä yhdistää?

Nopeasti mietittynä ei mikään. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Reija Antilaa, Marko Hannulaa, Ronne Ukonahoa, Sanna Väisästä ja Petra Kososta yhdistää halu elämänmuutokseen Duunikunto-ohjelmassa. Siihen elämänmuutokseen kuuluu myös merkittävänä osana kaikille täysin uusi harrastus ‒ juoksu.

Tarkemmin ottaen jokainen hakee polkujuoksun varjolla kokonaisvaltaista elämänmuutosta, johon kuuluu myös lihaskunto- ja kehonhuoltoharjoittelua, terveellinen ja säännöllinen ruokavalio sekä riittävästi unta.

Elämäntapamuutokseen he saavat apua Duunikunto-ohjelman asiantuntijoilta. Merkittävin tehtävä on juoksuvalmentaja Jukka Viljasella, jonka tarkoituksena on auttaa juoksijanoviisit alkuun uuden harrastuksen parissa.

Epäilyjä ennen muutosta

Viljasesta polkujuoksu on erinomainen kaveri elämänmuutokselle.

‒ Juoksun avulla voi pitää itsensä kunnossa. Parhaimmillaan se tarjoaa elämyksiä ja tuo energiaa päivään. Kun elämäntavat ovat paremmat, harjoittelu sujuu, tuloksia tulee ja jokainen jaksaa paremmin niin töissä kuin vapaalla, Viljanen lupaa.

Kuten Viljanen, myös kaikki Duunikunto-projektiin osallistuvat uskovat täysin juoksun tarjoamaan mahdollisuuteen. Siitä huolimatta, ettei heistä kukaan ole ennen Duunikunnon polkujuoksukoulua pitänyt harrastusta juuri minään. Projektilaisten joukossa on monta sellaista, jotka ovat joko vihanneet tai pitäneet juoksua tylsänä.

Epäilyjä ennen elämäntaparemonttia ja polkujuoksukoulua on riittänyt.

‒ Olen aina ihmetellyt, voiko ilman palloa tai mailaa oikeasti juosta, joukkueurheilua harrastanut Hannula kertoo.

‒ Joskus olen haaveillut juoksuharrastuksen aloittamisesta, mutta se on jäänyt omien tekosyiden alle. Joskus tarvitaan jotakin täysin uutta ja outoa, että sysäys muutokseen syntyy, Kosonen kuvailee.

‒ Minulle juokseminen taas on ollut aina pakkopullaa. Olen suorastaan inhonnut sitä, Väisänen kertaa lähtötilannettaan.

Asenne ratkaisee

Oma asenne on kuitenkin ratkaiseva muutoksessa. Kun antaa mahdollisuuden itselleen ja jättää vanhat ennakkoluulot taka-alalle, voi syntyä loppuelämän pituinen liitto. Sellainen on syntymässä kaikille Duunikuntoon osallistuville.

Jokainen on joutunut opettelemaan juoksemisen lisäksi uusia asioita ja muuttamaan tottumuksiaan niin keittiössä kuin makuuhuoneessa. Myös kehonhuolto, verryttely ja venyttely ovat vahvistaneet elämänmuutosta.

Tärkeää on ollut muilta saatu tsemppi. Sillä, että jokainen Duunikunto-projektiin osallistuvan tausta ja tavoitteet ovat erilaiset, ei kuitenkaan ole väliä. Positiivinen asenne ja muiden esimerkki on ollut tärkeä kannustin.

Innoittajana uusi alku

Hannulalle ja Antilalle juokseminen on tarjonnut hyvän tavan täyttää vanhojen huonojen elämäntapojen jättämä tyhjiö. Molemmat aikovat pitää juoksemisen osana elämäänsä niin kauan kuin se vain fyysisesti on mahdollista.

Taas paljon liikkuneille ja paljon urheilulle antaneille Väisäselle ja Ukonaholle polkujuoksun alkeet ovat näyttäneet, miten pienillä askelilla on suuri merkitys tuloksiin pääsyssä. Molemmille juoksu on ollut osa palautumista muusta harjoittelusta.

Ristiriitaiset tunteet ovat vaihtuneet kaikilla Duunikunnon kautta elämäntapamuutosta hakevilla positiivisuudeksi jo ennen uuden harrastuksen aloittamista. Parasta on ollut ajatus puhtaasta pöydästä ja uudesta alusta.

‒ Mitä tahansa voi saavuttaa, jos avaa mielestä rajoitteet, antaa kaikkensa ja keskittyy tekemiseen. Kaikki lähtee liikkeelle pienillä askelilla. Kun se pieni askellus on hiottu riittävän hyväksi, voidaan ottaa isompi askel, Ukonaho kuvaa ajatuksiaan.

‒ Elämäntapamuutos on aina myös omien rajojen testailua ja poistumista mukavuusalueelta. Juokseminen elämäntapamuutoksena onnistuu, jos sille antaa mahdollisuuden, Kosonen täydentää.

Duunikunto MTV3:n Huomenta Suomessa torstaiaamuisin