Kengitysseppä Anssi Valkonen on kengittänyt hevosia vuosien ajan perheensä tilalla Mäntsälässä ja ympäri Uuttamaata. Säännöllisiä hevosasiakkaita on ollut parhaimmillaan jopa parisataa.

– Se on fyysistä ja rankkaa hommaa, jossa työasento rasittaa selkää. Muutama vuosi sitten huomasin, että selkäni kipeytyi koko ajan vähän enemmän, mutta jatkoin kuitenkin pitkään hieronnan ja särkylääkkeiden voimalla, Valkonen kertoo.

Sitten tuli stoppi. Magneettikuvissa näkyi, että lannerangan välilevyt olivat murskana ja painoivat hermoja tuottaen jatkuvaa kipua. Valkonen ei voinut enää ohittaa tilannetta.

Ensin hän kokeili lääkärin ehdotuksesta työn vähentämistä. Se tarkoitti sitä, että Valkonen kengitti paljon vähemmän kuin ennen ja vain helposti kengitettäviä hevosia.

– Kuukausi kokeiltiin niin, mutta tilanne ei helpottanut. Selkäkirurgin konsultaation jälkeen jäin sairauslomalle. Pystyin jatkamaan hevosten parissa viemällä niitä tarhaan aamuisin, koska kävelyä lääkäri suositteli.

Anssi Valkonen tallipuuhissa.
Valkosen työ kengitysseppänä on fyysisesti raskasta, etenkin selälle. 

Kun tieto pitkästä sairauslomasta tuli, Valkonen otti yhteyttä AXAan, jolle OP on ulkoistanut takaisinmaksuturvien korvauspalvelun. Hän oli ottanut takaisinmaksuturvan asuntolainan yhteydessä noin kymmenen vuotta sitten, kun perhe hankki uuden kodin Mäntsälästä.

– Asiakaspalvelu oli äärettömän mukavaa, ja sain saman tien oikeat ihmiset kiinni. AXAssa on hyvä nettisivusto ja selkeä portaali, jonne voi viedä tarvittavat dokumentit. AXAan voi myös soittaa, ja sieltä vastataan nopeasti, Valkonen kiittää.

Mikä on takaisinmaksuturva?

Lainan takaisinmaksuturva on vakuutus, jonka vakuutuskorvauksella voidaan maksaa jäljellä olevaa lainaa osittain pois, jos tulot pienenevät esimerkiksi sairauden tai työkyvyttömyyden takia. Vakuutus korvaa lainan maksuerän (kuukausierän) suuruisia kuukausikorvauksia, kuitenkin enintään 2 500 euroa kuussa.

Uusi ammatti ja säännöllistä jumppaa

Takaisinmaksuturvan korvaus oli Valkoselle erittäin tärkeä apu työkyvyttömyyden aikana. Raha maksettiin kuukausittain tilille, josta hän lyhensi lainaa.

– Ilman vakuutuskorvausta olisimme olleet todella pulassa ja jopa joutuneet harkitsemaan hevostilan myyntiä, Valkonen sanoo.

AXAssa myös huomattiin, että Valkonen on oikeutettu saamaan korvausta vanhankin sairausloman ajalta.

– Olin hämmästynyt, kun käsittelijä huomasi vanhan kahden kuukauden sairausloman ja sanoi, että saan korvausta siitäkin. Minulla oli aikanaan olkapäävamma, mutta en tullut silloin hakeneeksi korvauksia.

Anssi Valkonen taluttaa hevosta.
Valkosen arkeen kuuluu nyt opiskelua ja kevyttä puuhaa hevosten parissa.

Luoton takaisinmaksuturvasta Valkoselle maksettiin hänen lainansa maksuerän suuruisia korvauksia hieman alle vuoden ajan, eli siihen asti, kunnes hän alkoi saada uudelleenkoulutustukea eläkevakuutusyhtiöstään. Tällä hetkellä hän nimittäin opiskelee. Tavoitteena on kirjanpidon ammattilaisen työt.

Rutiineihin kuuluu opiskelun lisäksi kevyttä puuhaa hevosten parissa ja säännöllistä voimistelua, etenkin vatsalihasten vahvistamista ja venyttelyä.

– Pystyn vähän kengittämäänkin ja tekemään tallihommia samalla, kun opiskelen merkonomiksi. Leikkaus on myös vältetty ja lainatkin saatu maksettua, joten kaikki on ihan hyvin, Valkonen sanoo.

Korvauksia 10 vuodelta takautuvasti

Myös hoitoalalla työskentelevä Taru Lantta on saanut korvausta Luoton takaisinmaksuturvasta sairauslomien ajalta. Hän otti miehensä kanssa asuntolainaa taloa ja autotallia varten vuonna 2010, ja samassa yhteydessä heille ehdotettiin takaisinmaksuturvan ottamista työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle.

Sen he ottivatkin, mutta sitten asia unohtui. Takaisinmaksuturvan vakuutusmaksut menivät kuukausittain automaattisesti tililtä, eikä Lantta sen enempää miettinyt asiaa. 

”Sairauslomat maksettiin 10 vuoden ajalta takautuvasti.”

Eräänä päivänä hänen mieleensä tuli kysymys: mitä luoton takaisinmaksuturva käytännössä tarkoittaa?

– Vakuutuksessa on 14 päivän omavastuu, mutta meillä oli ollut pidempiäkin sairasteluita, kuten olkapääleikkauksesta toipuminen miehellä ja tenniskyynärpää minulla. Sairauslomia oli siis pidetty, mutta kovasti epäilin, saisimmeko niistä enää mitään korvausta, kun aikaa oli kulunut, Lantta muistelee.

Lantta soitti AXAan ja yllättyi iloisesti: puhelimessa ei tarvinnut jonottaa ja Lantta sai hyvät neuvot sekä lupauksen, että sairauslomat maksetaan 10 vuoden ajalta takautuvasti.

– Se oli ihana yllätys! Onneksi kaikki sairauslomatodistukset olivat tallessa, Lantta kertoo.

Lanttaa neuvottiin lähettämään sairauslomatodistukset ja verokortit AXAan. Hän vietti kaksi työpäivää kotitoimistossaan skannaten dokumentteja 10 vuoden ajalta. Se kannatti: korvaussummasta muodostui lopulta mukavan suuri.

– Hakemuksemme käsiteltiin nopeasti ja rahat tulivat tilille viipymättä. Saimme muhkean joulubonuksen. Oli hienoa, että korvauksia maksettiin takautuvasti noin pitkältä ajalta. Tästä lähtien kyllä muistamme tehdä hakemukset saman tien, Lantta naurahtaa.

AXA hoitaa kaiken takaisinmaksuturvan vakuutus- ja korvauspalveluun liittyvän asiakaspalvelun Pohjola Vakuutus Oy:n ja OP-Henkivakuutus Oy:n puolesta.

Luoton takaisinmaksuturva -vakuutus on apunasi lainan maksuerien maksamisessa. Voit saada turvaa työttömyyden, työkyvyttömyyden, tapaturmaisen pysyvän haitan ja kuoleman varalle. Lue lisää.

Lue myös:

Kattoasentaja tippui 12 metriä betoniholvin päälle – kuntoutui takaisin työelämään

Markku sairastui vakavasti – läheisten ja työnantajan apu yllätti

Kannattaako terveysvakuutuksesta maksaa? Asiantuntija selventää henkilövakuutusten eroja