Kyyn puremaa koiralla ei voi hoitaa kotikonstein, vaan eläinlääkäriin pitää lähteä saman tien. Myrkyn leviämistä voi hidastaa pitämällä pistoskohtaa paikallaan. Jos koira on esimerkiksi saanut pureman jalkaan, se kannattaa kantaa autoon.

− Oireet riippuvat koiran koosta, sen perussairauksista ja siitä, kuinka paljon myrkkyä puremassa on ollut. Purema voi aiheuttaa koiralle voimakasta kipua, paikallista kudostuhoa, munuaisten akuuttia vajaatoimintaa ja sydänoireita, jopa sydämenpysähdyksen, Firstvetin johtava eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo. 

Koska nopea toiminta on tärkeää, esimerkiksi mökkireissulle lähtiessä on hyvä selvittää lähin päivystävä eläinlääkäri jo etukäteen. Matka eläinlääkärille voi olla pitkä ja moni miettii, voiko koiran oloa jotenkin helpottaa. Vettä voi yrittää juottaa, mutta kyypakkausta Tamminen ei suosittele ensiavuksi. Siitä ei ole apua ja sen sisältämä kortisoni rasittaa munuaisia lisää.

− Antaisin kyypakkauksen vain, jos purema on pään alueella. Silloin on vaarana, että koiran hengitystiet ahtautuvat.  

Eläinlääkärissä perushoitona kyyn puremaan on suonensisäinen nestehoito ja vahva kipulääkitys. Koiraa seurataan sydämen rytmihäiriöiden varalta. Koira voi tarvita nesteytystä useanakin päivänä. Mahdolliset munuaisvauriot selviävät muutaman päivän päästä verikokeilla.

Kyyn myrkkyyn on myös saatavilla vasta-aine, jonka käyttö arvioidaan eläinlääkärissä tapauskohtaisesti. Valtaosa ajoissa hoitoon päässeistä koirista selviää kyyn puremasta hyvin. 

Kyyn pureman koiralla tunnistaa turvotuksesta

Mistä tietää, että kyy on purrut, jos ei omin silmin todista tilannetta? Miten erottaa kyyn purema ampiaisenpistosta? 

− Puremaa voi epäillä, jos kuulee koiran vinkaisevan ja juoksevan karkuun. Puremakohta alkaa myös turvota näkyvästi. Pää voi mennä muodottomaksi tai jalka muuttua paksuksi tukiksi. Yleisvointiin purema ei välttämättä vaikuta heti, vaan koira voi olla ihan hyväntuulinen, Tamminen sanoo.

Yleensä pistoskohta on niin kipeä, että sitä ei voi koskea, joten pistoreiät voi jäädä näkemättä. Eikä niitä aina löydykään. 

− Jos on epävarma, kannattaa ottaa etäyhteys eläinlääkäriin. Hän osaa arvioida, onko todennäköinen syy kyy vai joku muu. 

Moni asia voi odottaa, mutta kyynpurema ei ole yksi niistä.

Vältä tilanteita, joissa kyy voi purra koiraa 

Parasta on tietysti ehkäistä purema jo ennalta.

− Ulkoillessa kannattaa karkottaa kyitä tömistelemällä. Ruohikko on omalla pihalla hyvä pitää lyhyenä, jotta se ei tarjoa käärmeille piilopaikkoja. Kannattaa välttää paikkoja, joissa kyitä on tai ainakin pitää niissä koiraa kiinni, jotta se ei työnnä nenäänsä esimerkiksi kallionkoloihin, joissa käärmeet saattavat piileksiä.

Yleensä kyyt välttelevät kontaktia. Keväällä käärmeet voivat olla vielä kohmeessa eivätkä pääse niin helposti karkuun. Siksi riski puremaan on keväisin suurempi.

Ennakointi on tärkeää varsinkin paikoissa, joista kestää kauan päästä eläinlääkäriin. 

− Moni asia voi odottaa, mutta kyyn purema ei ole yksi niistä. Jos tietää, että on menossa paikkaan, jossa on kyitä, varsinkaan jos kukaan ei ole ajokunnossa samana iltana, kannattaa harkita koiran pitämistä kiinni tai sisätiloissa, Tamminen suosittelee.