Voi ei, polvivaivat pahenevat. Joko on leikkauksen aika? Ei välttämättä.

Vielä parikymmentä vuotta sitten ajateltiin herkästi, että kipeä polvi vaatii parantuakseen leikkauksen. Olivathan leikkausten tulokset hyviä. Nykyään tiedetään, että samaan hyvään lopputulokseen päästään usein pelkällä kuntoutuksella.

– Leikkauksellakin hoidettu polvi tarvitsee saman kuntoutuksen jälkikäteen. Aikaa kuntoutukseen menee yhtä paljon, kuin mitä pelkkä kuntoutushoito yksinään kestää. Vaikuttaa siltä, että useissa tapauksissa leikkauksella on aika pieni rooli paranemisprosessissa, kertoo ortopedi Ari Itälä Turun Pohjola Sairaalasta.

On aina parempi, jos leikkaukseen ei jouduta. Nykyiset kuvantamismenetelmät ovat kehittyneet, ja on mahdollista selvittää polvivaivan syy entistä tarkemmin. Myös viimeaikainen tutkimustieto leikkaushoidon vaikutuksista on vaikuttanut hoitokäytäntöihin.

Aina ei tarvitse leikata

Aivan ensimmäisenä lääkäri määrittää yksityiskohtaisesti, mistä polvikipu johtuu. Se määrää hoidon.

Yleisiä polven vaivoja yli 50-vuotiailla ovat nivelen kulumisesta johtuvat rustovauriot. Ne kipuilevat, kun polvea rasittaa. Mahdollisimman pitkälle niitä hoidetaan kuntouttamalla: fysioterapeutin liikeharjoituksilla, laihduttamalla ja oikeanlaisilla liikuntaharrastuksilla.

– Rustovaurioiden päätepiste on nivelrikko. Tekonivelleikkaukseen joudutaan siinä vaiheessa, kun nivelessä on jatkuvaa leposärkyä ja yöt menevät valvoessa.

Ennen ajateltiin, että leikkausta ei tehdä, jos potilas on ylittänyt tietyn iän. Nykyisin taas tilannetta arvioidaan aina yksilöllisesti, potilaan aktiivisuuden perusteella.

Eivät polvikivut kuitenkaan ole vain yli 50-vuotiaiden vaiva. Nuorten yleisimpiä polvivaivoja ovat tapaturmista johtuvat vammat, joissa jokin rakenne polven sisällä on mennyt rikki. Silloin joudutaan tarvittaessa leikkaukseen. Yleisiä ovat eturistisideleikkaukset, joita tehdään yli 3 000 vuosittain.

– Tällä hetkellä keskustelun alla ovat kierukkavauriot. Valtaosa hoidetaan kuntoutuksella, ja ne ajan kanssa rauhoittuvat. Jos taas kierukkavaurioon liittyy epävakaus tai lukko-oire, silloin kierukkavauriota hoidetaan leikkauksella.

Kuntoutus tärkeää

Polven kuntoutusta johtaa fysioterapeutti, joka tekee alaraaja-analyysin. Usein hän suosittelee kävelyä, pyöräilyä ja uintia säännöllisesti tehtäviksi. Niiden lisäksi hän määrää lihas-, liikkuvuus- ja tasapainoharjoitteita.

Itälä suosittelee kaikille ennaltaehkäisevää asennetta polvivaivoihin. Kannattaa harrastaa monipuolista liikuntaa, josta ainakin osa keskittyy erityisesti keskivartalon hallintaan.

– Kaikki liittyy kaikkeen. Polvilumpion kipu johtuu usein lonkan alueen lihaksiston hallinnasta, joka taas tukeutuu lantioon, Itälä kertoo.

Keski-iässäkin on tärkeää keskittyä vartalonhallintaan ja erilaisiin liikkuvuusharjoitteisiin. Se on hyvä lisä treeniin joukkuelajien lisäksi.

– Varsinkin miehillä urheilu jää helposti siihen, että lämmittelyt ennen ja jälkeen pelin unohtuvat. Porukalla pelaaminen on hauskaa, mutta tärkeät keskivartaloharjoitteet koetaan turhiksi. Nämä asiat olisivat juuri ne olennaisimmat vammojen ennaltaehkäisyssä.