Kuluva flunssakausi pitää vahvasti otteessaan. Lasten hengitystieinfektioiden ja niiden korvaushakemusten kasvu on ollut erityisen kovaa verrattuna korona-ajan alkuun. Pohjola Vakuutuksen syksyn korvaushakemusten perusteella vaikuttaa siltä, että tilanne ei varsinaisesti parane tämän talven flunssakaudella, vaikka pahin korona-ajan jälkeinen piikki näyttää taittuneen.

Mielenkiintoista on se, että Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan flunssapiikit ovat saavuttaneet nyt myös aikuiset. Vuoden 2021 syksyllä aikuisten flunssamäärät olivat vielä alhaiset, mutta viime syksynä aikuisten hengitystieinfektioiden osalta palattiin normaalille, koronaa edeltävälle tasolle.

– Tämän perusteella voi sanoa, että aikuisten sairastavuus on kasvanut ja lasten laskenut, Pohjola Vakuutuksen henkilövakuuttamisesta vastaava johtaja Atte Erkamo sanoo.

Lapset sairastivat poikkeuksellisen paljon toissasyksynä

Kausi-influenssatapaukset lisääntyvät tyypillisesti syksyisin erityisesti pikkulapsilla. Pohjola Vakuutuksen tietojen perusteella hengitystieinfektioista johtuvia lääkärikäyntejä korvataan eniten lokakuun ja maaliskuun välisenä aikana ja vähiten kesän lämpimimpinä kuukausina eli lomakaudella.

Pandemia-aika oli kuitenkin poikkeus lasten infektioihin, sillä ne vähenivät selvästi. Vuosi sitten syksyllä määrät vastaavasti kasvoivat.

– Vuoden 2021 syksyllä nähtiin iso hyppäys, kun Pohjola Vakuutuksen tietojen mukaan lasten hengitystieinfektioista johtuvia lääkärikäyntejä oli yli puolet enemmän kuin vuonna 2019. Ensimmäisillä koronavuosilla oli varmasti suuri merkitys näissä muutoksissa, Erkamo sanoo.

Muistilista lasten flunssakaudelle

Tilastojen mukaan pieni lapsi sairastaa yleensä 510 hengitystieinfektiota vuodessa. Kun otetaan huomioon, että yksi tauti kestää noin viikon, siinä vierähtää hyvä osa syksystä ja talvesta. Kiinnitä huomiota näihin asioihin:

  • On tärkeää muistaa korona-aikanakin tutuksi tullut hyvä käsihygienia kaikilla. Jos sairastut tai lapsi sairastuu, on hyvä sairastaa kotona.
  • Pikkulasten yleisimmät sairaudet, joista haetaan korvausta, ovat hengitystieinfektiot, korvan tai nielun sairaudet ja ihon sairaudet. Osalla lapsista varsinkin hengitysinfektiot johtavat korvatulehdukseen. Tietyissä tilanteissa kannattaa aina hakeutua hoitoon.
  • Pohjola Terveysmestari -palvelua kannattaa hyödyntää vähemmän vakavien tilanteiden hoidon tarpeen arviointeihin.
  • Jos flunssa pitkittyy, kuume nousee uudelleen tai tulee kova yskä jälkitautina, on hyvä käydä lääkärissä.
Pohjola Terveysmestari on apunasi, jos mietit, kannattaako lääkäriin lähteä. Parhaassa tapauksessa vältät lääkärikäynnin kokonaan, ja saat terveysmestarilta selkeät ohjeet kotihoitoon. Lue lisää. 

Lue myös:

Helli vastustuskykyä – 8 vinkkiä flunssan torjuntaan

Kaaduin kadulla ja nyrjäytin nilkkani – Voinko mennä suoraan yksityiselle lääkäriasemalle?