Kuinka kesätöiden peruuntuminen on vaikuttanut arkeesi?

Elsa Suomalainen, hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon opiskelija

“Opiskelen Haaga-Heliassa hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa. Minulla oli jo hyvissä ajoin tiedossa kesätyöpaikka hotellityöntekijänä. Suunnitelmat menivät luonnollisesti uusiksi koronatilanteen takia ja sain jo maaliskuun lopussa tietää kesätöiden peruuntumisesta. Koronakriisin myötä koko hotelliala kuihtui ja työvoiman tarve väheni voimakkaasti, joten tilanne ei sinällään tullut niin suurena yllätyksenä. Olen tyytyväinen siitä, että sain kuulla töiden peruuntumisesta hyvissä ajoin.

Maaliskuussa tilanne ei ollut edennyt vielä niin pahaksi, joten en ollut vielä silloin kauhean huolissani töiden peruuntumisesta. Ajattelin, että asiat normalisoituisivat ennen kesää ja ehtisin saamaan työpaikkani takaisin. Ajan kuluessa ja koronan edetessä tilanne alkoi kuitenkin vähitellen realisoitumaan myös kesän osalta. Uusien kesätöiden hakeminen tuntui haastavalta ja lähes mahdottomalta, sillä huhtikuussa monet yritykset ovat normaalisti jo valinneet kesätyöntekijät.

Minulla on tällä hetkellä käytössäni näillä näkymin vain säästötilini varat, sillä töitä ei ole löytynyt. Joudun siis olemaan säästäväisempi ja miettimään, mihin rahani käytän. Toisaalta festareiden ja muiden tapahtumien peruunnuttua tiedossa ei ole suuria arjesta poikkeavia menojakaan. Kesällä aionkin viettää paljon aikaa ystävien ja perheen kanssa, sekä mennä kotikaupunkiini pidemmäksi aikaa. Työnhakuni jatkuu samalla, sillä ylimääräiselle rahalle olisi totisesti käyttöä.

Koska itselleni on kertynyt säästöjä, tulen huonossakin tapauksessa selviämään kesän yli. Tässä tapauksessa minun täytyy kuitenkin syksyllä etsiä työ opintojen ohelle, jotta saan kerrytettyä menetettyjä säästöjä takaisin. Olen kuitenkin tyytyväinen siitä, että minulla on kesällä enemmän aikaa ulkoiluun ja läheisten kanssa olemiseen."

Elsa Suomalainen

Jonna Mäkelä, liiketalouden tradenomiopiskelija

“Tarkoitukseni oli olla töissä huhtikuusta heinäkuun loppuun, jonka jälkeen suorittaisin pari etäkurssia loppukesän aikana. Sain tietää töiden peruuntumisesta jo maaliskuun loppupuolella heti, kun varmistui, että kesätyöprojektiani ei voidakaan toteuttaa täydessä laajuudessaan.

Olin osannut jo etukäteen varautua kesätyön peruuntumiseen projektin laajuuden vuoksi, joten tieto oli helpompi hyväksyä, koska se ei tullut täytenä yllätyksenä. Tilanne toki harmitti siitä huolimatta, koska kyseinen työ projektiassistenttina kuulosti juuri omalta jutulta. Rekrytointi hoidettiin todella hienosti ja minut pidettiin hyvin ajan tasalla koko prosessin ajan. Siitä jäi hyvä mieli peruuntumisesta huolimatta.

Nyt kun minulla ei ole kesäksi töitä, ilmoittauduin verkkokursseille, joten opiskelen koko kesän täysipäiväisesti. Opinnot etenevät nyt hieman suunniteltua nopeammin, kun kursseja oli mahdollista ottaa suunniteltua enemmän. Valmistun todennäköisesti hieman aikaisemmin kuin oli tarkoitus. Syksyllä aion tehdä opinnäytetyöni ja etsiä samalla mielenkiintoisia töitä koulun ohelle.

Rahan suhteen minulla on onnekas tilanne, sillä en hakenut töitä rahan takia, vaan siksi, että saisin oman alani työkokemusta ja osaamista. Toki joudun käyttämään säästöjä elämiseen, mutta en joudu taloudellisiin vaikeuksiin. Joudun hieman laskemaan budjettia uudelleen ja arvioimaan, kuinka pitkälle säästöt mahdollistavat elämisen ilman tuloja. Olen kuitenkin aina ollut fiksu ja säntillinen oman talouteni kanssa ja ajatellut, että aina on pidettävä puskuria pahan päivän varalle, jos se vain on mahdollista. Tällaisina aikoina kiitän itseäni tuosta taidosta.

Nyt kun en ole kesällä tiettyyn aikaan ja paikkaan sidottuna, aion hyödyntää vapauden ja viettää toisella paikkakunnalla asuvien ystävien kanssa enemmän aikaa.

Voin nauttia kesästä täysin rinnoin ja luoda juuri itselleni sopivat aikataulut. Ajattelin myös suhtautua kesään henkisenä latautumisena tulevaa pimeää syksyä varten.”

Jonna Mäkelä

Rosa Mäntylä, tarpeistonhoitaja, Suomen Kansallisooppera ja -baletti

“Toimin tarpeistonhoitajana Suomen Kansallisoopperassa ja -baletissa. Oopperatalo on kiinni kesän ajan, joten minun oli tarkoitus mennä Savonlinnan Oopperajuhliin pukijaksi kesällä kuuden viikon ajaksi. Huhtikuun lopussa sain kuitenkin tietää, että Oopperajuhlat peruuntuvat koronatilanteen vuoksi.

Aion nähdä kavereita ja perhettä enemmän, sekä mennä työporukalla Savonlinnaan lomailemaan. Lisäksi aloitin italian opiskelun verkossa. Kesätöiden peruuntuminen ei juurikaan vaikuta rahatilanteeseeni, sillä niinä kesinä, kun olen ollut Savonlinnan Oopperajuhlilla töissä, asumiskulujen jälkeen rahaa ei ole jäänyt paljoa yli.

En ole ollut vuosiin lomalla. Tämä tilanne tarjoaa mahdollisuuden lomailun opettelemiseen, vaikka mieluummin olisin töissä.”

Rosa Mäntylä