”En menisi töihin shortseissa”

”Kun aloitin työt pankissa viime kesänä, jouduin kiinnittämään aika paljon huomiota pukeutumiseen. Pankissa on paljon tiukempi pukukoodi kuin aikaisemmassa työpaikassani kenkämyyjänä. Kenkiä myydessä oma persoonallisuus sai näkyä enemmän ja pukeutuminen oli vapaampaa. Pukeuduin usein farkkuihin.

Pankissa farkkuja ei sovi käyttää, vaikka yhdistettynä bleiseriin ne ovat mielestäni siisti työasu. Pankissa ei myöskään sallita avonaisia kaula-aukkoja tai lyhyitä hameenhelmoja, eivätkä olkapäät saa näkyä.

Rakastan miettiä asukokonaisuuksia ja panostan mielelläni pukeutumiseen töissä. En missään nimessä laittaisi sandaaleita tai shortseja töihin. Pukeutumisen täytyy olla asiakasta kunnioittavaa. Jos pankin henkilökunta pukeutuisi konttorissa rantavaatteisiin, se ei antaisi kauhean luotettavaa mielikuvaa.

Aloittaessani nämä työt täydensin vaatekaappiani muutamilla suorilla housuilla. Tyylini oli jo ennestään klassinen ja siisti. Kesällä suosin töissä luonnonmateriaaleja ja pukeudun mekkoihin. Ei mitään liehuvaa rantamekkoa, vaan istuvaa bisnestyyliä.

Kuumalla säällä on mielestäni ok jättää sukkahousut pois, jos sääret ovat siistit ja ajellut. Tärkeintä on, että lopputulos on huoliteltu ja asiallinen.”

Elina Rahkala, 25, palveluneuvoja OP

”Paljaat sääret eivät ole edustavat”

”Pukeutumisella edustetaan aina sekä työpaikkaa että itseä. Sen merkitystä ei kannata väheksyä: asiallinen pukeutuminen voi jopa avata uusia työmahdollisuuksia.

Narutopit ja paljaat sääret eivät yleensä kuulu asiakaspalvelutehtäviin, sillä ne eivät anna yrityksestä kovin edustavaa kuvaa. Toisaalta pukukoodi saattaa vaihdella paljonkin eri toimialojen mukaan, ja viime kädessä jokainen yritys määrittelee itse, mikä on sopivaa.

Monissa paikoissa pätee business casual -pukukoodi, joka on samaan aikaan asiallinen ja rento. Miehillä voi olla trendikkäät tai kapeatkin housut yhdistettynä irtotakkiin tai bleiseriin, kunhan ne ovat siistit. Jos nainen on pukeutunut hameeseen ja istuu tiskin takana jalat piilossa, mikään ei estä jättämästä helteellä sukkahousuja pois, ellei se ole työpaikan pukukoodin vastaista.

Varsinkin jos ollaan tekemisissä raha-asioiden kanssa, pukeutumisen pitää olla vakuuttavaa. Siksi esimerkiksi sandaalit eivät yleensä sovi asiakaspalvelutyöhön. Hieman varpaita paljastavat sandaletit saattavat kuitenkin olla ok, jos kokonaisuus on huoliteltu. Toisaalta ne luovat helposti kevyen ja hulvattoman kuvan. Pukeutuessa kannattaa miettiä, millaisen asiakaspalvelijan kanssa itse haluaisi asioida.”

Kikka Seppä, 49, pukeutumisneuvoja

”Jos aamulla pitää miettiä, sopiiko asu töihin, se kannattaa vaihtaa”

”Perehdytän uuden henkilökunnan työhön, ja aina alussa käymme läpi pankin virallisen pukukoodin. Sen mukaan töissä tulee käyttää siistejä, yksivärisiä ja ajattomia sekä kuosiltaan hillittyjä vaatteita.

Kesän työasu ei eroa kovin paljon talvesta. Miehillä on suorat housut ja kauluspaita, mutta hihoja voi kääräistä halutessaan ylös. Naisilla tulee olla hihallinen paita ja yli polven ulottuvat housut tai hame. Varpaat kuuluvat kenkien sisälle, eli ei sandaaleita.

En ole pönöttämispukeutumisen kannalla, vaan omaa persoonaa voi korostaa pukeutumisessa esimerkiksi asusteilla. Tärkeintä on, että asu antaa fiksun kuvan.

Vastaamme työssämme talousasioista, ja siksi pukeutumisen tulee viestiä luotettavuutta ja turvallisuutta. Silloin kun ei olla asiakkaiden kanssa tekemisissä, pukukoodia ei tarvitse noudattaa yhtä tiukasti. Kauluspaidan voi korvata esimerkiksi siistillä neuleella.

Mielestäni hyvä ohjesääntö on, että jos aamulla täytyy miettiä, onko asu sopiva töihin, se kannattaa vaihtaa. Kesätyöläisten pukeutumisen kanssa meillä ei ole koskaan ollut ongelmia: nuoret ovat fiksuja ja osaavat noudattaa pankin pukukoodia.”

Tiina Kallinen, 32, perehdyttäjä OPssa

Tätä mieltä Facebook-tykkääjämme olivat

Kysyimme OPn Facebook-seuraajilta, mitä mieltä he ovat raha-asioita hoitavan asiakaspalvelijan kesäpukeutumisesta.

Puvussa ei tarvitse hautua helteillä

Monet vastanneista olivat sitä mieltä, että kesällä voi pukeutua talviaikaa kevyemmin, kunhan asu on siisti.

”Normaali kesäpukeutuminen eli siistiä, kevyttä saa yllä olla. Ja kesäsandaalit sopivat myös töihin. Jos on töissä pankki- tai vakuutusalalla kyllä vaatteilla voi irrotella eikä hiessä tarvitse kylpeä pankki- ja vakuutusalan työntekijöidenkään”, toteaa Seija.

”Minusta kaikki saavat pukeutua kesäisesti, kunhan muistaa hyvän maun! Mekot, hameet ja t-paidat kuuluvat kesään. En ymmärrä, miksi pitäisi olla helteellä jakkupuvussa”, komppaa Laura.

Varpaat vapaaksi tai sitten ei

Sandaaleiden nähtiin kuuluvan osaksi lämmintä vuodenaikaa. Niiden soveltuvuus asiakaspalvelutehtävissä jakoi kuitenkin mielipiteitä.

Maria ei näe sandaaleita ongelmana, kunhan jalat ja jalkineet ovat siistit: ”No, ei niitä jalkoja yleensä sieltä pöydän alta näy. Siistit jalat ja jalkineet eikä mitkään lipilapit, niin mun mielestä sopii ihan hyvin myös raha-asioiden hoitoon. Eihän niitä rahoja niillä varpailla lasketa.”

Myös Mari oli sitä mieltä, että sandaalit menevät, kunhan jalat ovat hoidetut. Miehillä hän ei kuitenkaan sandaaleita näkisi: ”Siistit sandaalit ja paljaat varpaat ovat ok, hoidetuissa jaloissa tosin. Naisilla saa olla lyhythihainen yläosa, muttei hihaton. Miehillekin kevyempää kesävaatetta, mutta kengät jalassa. Ja sortsit pankissa ovat ehdoton Nou Nou.”

Pirjo ei puolestaan toivoisi asiakaspalvelijoiden pitävän sandaaleita: ” Pankeissa on yleensä hyvä ilmastointi. Ei varpaat paljaana, eikä muutenkaan turhan paljastavissa asuissa. Katsokaa mallia muualta Euroopasta.”

Paljas pinta piiloon

Vaikka suurin osa vastaajista kannattaakin pankkivirkailijoiden kesäistä pukeutumista, meni raja monella avointen kaula-aukkojen ja shortsien kohdalla.

”Liian paljastava asu on järkyttävä - esim. rintavako piiloon ja hame niin pitkä, että reidet sentään peittyvät. Sitä voi pukeutua fiksusti kevyemminkin. Lyhyet hihat ovat ihan ok molemmilla sukupuolilla”, kommentoi Minna.

”Ei liian paljastavaa pukeutumista. Mielellään pitkät housut tai normaalimittainen hame tai mekko. Lyhyet hihat voi olla. Ei ole sopivaa, jos asiakaspalvelija kylpee hiessä”, toteaa myös Merja.