Siilinjärveläinen lukiolainen Riina Niskanen selaili maaliskuussa Kesäduuni OP:n piikkiin -sivuja ja löysi kiinnostavan kesätyöpaikan: Puijon pesis etsi pesäpalloleirille sosiaalisen median reportteria. Niskanen haki paikkaa ja jäi odottamaan vastausta.

– Hetkeen ei kuulunut mitään. Ehdin jo miettiä, että ehkä tästä tulee ensimmäinen kesä 10 vuoteen, kun en tee mitään, Niskanen kertoo.

Pieni viivästys johtui nopeasti muuttuneesta koronavirustilanteesta – pesäpalloleiriä ei voitu järjestää eikä työpaikkaa siksi täyttää. Hetken Niskasta ehti harmittaa, mutta sitten tilanne sai uuden käänteen.

– Pian leirin peruuntumisen jälkeen Puijon pesiksestä kysyttiin, tulisinko tekemään samaa työtä seuran pelitapahtumiin.

Kesätyöonni potkaisi – sittenkin!

Pesäpallo on Niskasen rakas harrastus.

Aikaa jää myös lomailulle

Kesätyöntekijänä Niskanen kuvaa Puijon pesiksen pelejä ja raportoi niistä sosiaalisessa mediassa yhdessä kahden muun kesätyöntekijän kanssa.

– Teen esimerkiksi peleistä seurantaa Instagram liveen. Minulla voi olla myös avustavia tehtäviä tapahtumissa, Niskanen kertoo.

Koska Niskasella on pitkä harrastushistoria lajin parissa, kesätyö oli mahdollisimman mieluisa.

– Pelasin Siilinjärven pesiksessä yli 8 vuotta ja vietin kaikki kesät harjoituksissa, peleissä ja leireillä. Kesätyö somejuttujen tekijänä oli sopiva, koska olisin halunnut leirille joka tapauksessa.

Kokemus on näyttänyt läpikotaisin tutusta lajista ihan uusiakin puolia.

– Kun ennen olen ainoastaan pelannut, on nyt ollut kiva nähdä seuran pyörittämiseen ja tapahtumien järjestämiseen liittyvää taustatyötäkin. Kaikkea sitä, mitä järjestäminen vaatii.

Niskasen kesätyö tapahtuu otteluiden aikaan pitkin kesää. Lomailuunkin jää aikaa. Sen lukion toiselle luokalle siirtyvä Niskanen käyttää liikkumiseen.

– Hirmu paljon vapaata makoiluaikaa ei jää, mutta en minä sellaista kesääni kaipaakaan. Lopetin pesäpallon viime syksynä, koska en ehdi treeneihin koulupäivän jälkeen, mutta harrastan tankotanssia ja ilma-akrobatiaa. Lisäksi luen mielelläni.

Rakkaus lajiin kestää

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, mutta mediatyö kiinnostaa Niskasta mahdollisesti myöhemminkin. Hän kuuluu jo nyt Savon Sanomien nuorten toimitukseen, joka julkaisee kerran kuussa nuorten sivuja.

– Olen kirjoittanut sinne esimerkiksi naisten asemasta videopelimaailmassa, Niskanen kertoo.

Tämä kesä kuluu kuitenkin pelikenttien tiiviissä tunnelmassa. Rakkaus vanhaan lajiin on edelleen voimissaan. Erityisesti Niskasta kiehtovat pesäpallossa lajin taktisuus ja tunnepitoisuus.

– Tiukat tilanteet ja tuomarin päätöksellä jaettavat pisteet saavat tunteet helposti pintaan niin kentällä kuin katsomossakin. Jokaisella päätöksellä toinen voittaa ja toinen häviää, ja se luo ihan omanlaisensa ilmapiirin. Tilanteet muuttuvat nopeasti.

– Mitään erityistä peliä en odota eniten. Kaikki ne ovat minulle tärkeitä.

Seuraa Puijon pesiksen pelejä Instagramissa @puijonpesis.

Jo seitsemättä kertaa toteutettavassa Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa osuuspankki maksaa 15–17-vuotiaan nuoren työllistävälle yhdistykselle nuoren palkan kahdeksi viikoksi.