Kesätyö on monelle nuorelle ensikosketus työelämään. Siitä saa paitsi rahaa, myös tärkeää työkokemusta. Duunitorin viestintäpäällikkö Maiju Karhunen antaa nuorille tärkeitä vinkkejä, miten onnistua kesätyöpaikan haussa. 

Voit löytää kesätyöpaikan vaikka somen avulla 

Suurin osa kesätyöpaikoista ilmoitetaan eri työnhakusivustoilla, jotka löydät Googlen avulla. Myös some on merkittävä kanava kesätyönhaussa. Esimerkiksi Duunitorin kesätyökyselyssä yhä useampi nuori kertoo törmänneensä kesätyöilmoituksen Tiktokissa. 

Seuraa somessa itseäsi kiinnostavia työnantajia. Voit myös itse tehdä videon tai postauksen työnhausta omiin somekanaviisi. Tutki myös somen lukuisia vinkkivideoita kesätyönhakuun.  

Nämä alat palkkaavat nuoria 

Nuoria paljon työllistäviä aloja ovat teollisuus, sote-, ravintola- ja rakennus- sekä kaupan alat. Esimerkiksi ravintola- ja kaupan alat tarjoavat matalan kynnyksen kesätöitä, jotka eivät vaadi koulutusta ja kokemusta.  

Suurin osa kesätyöpaikoista edellyttää 18 vuoden ikää. Jos olet vielä alle 18-vuotias, kysele rohkeasti töitä esimerkiksi kaupoista, jäätelökioskeista, puutarhoilta, varastoista sekä maa- ja marjatiloilta. Monet kunnat, kaupungit ja seurakunnat palkkaavat alle 18-vuotiaita.   

Nuori voi päästä kesätöihin myös kesätyösetelin avulla. Se on kaupungin tai kunnan myöntämä noin 300–400 euron arvoinen avustus, joka helpottaa nuorten työllistymistä ensimmäisiin kesätyöpaikkoihin. Kunta korvaa työnantajalle työntekijän palkasta setelin arvon verran.  

Kysy itse työpaikkaa työnantajilta 

Kaikista työpaikoista ei ilmoiteta julkisesti. Voit kysellä itseäsi kiinnostavia työpaikkoja suoraan työnantajilta puhelimitse, sähköpostilla tai yrityksen somekanavilla.   

Oma-aloitteisuus on plussaa ja kertoo työnantajalle aktiivisuudesta ja hyvästä asenteesta. Samalla se osoittaa, että olet kiinnostunut juuri tietystä työpaikasta.  

Voit ideoida työpaikan myös itse 

Jos kesätyöpaikka ei jostain syystä avaudu, voit tarjota tutuille ja naapurustoon apua lasten, eläinten tai esimerkiksi puutarhan hoidossa – vain luovuus on rajana. 

Erottaudu visuaalisella hakemuksella 

Käytä aikaa työhakemuksen ja CV:n laatimiseen. Kerro hakemuksessa, miksi haluat juuri kyseisen työn. Korosta motivaatiotasi ja vahvuuksiasi. Vahvuuksien listaamisessa voit tarvittaessa pyytää apua kavereilta ja vanhemmilta. 

Kerro CV:ssä, mitä työkokemusta sinulle on kertynyt. Älä pelkästään listaa työpaikkoja vaan kerro konkreettisesti, mitä kaikkea olet tehnyt. 

Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt, voit kertoa CV:ssä konkreettisia esimerkkejä osaamisesta ja siitä, miten se näkyy. Osaaminen on voinut karttua koulusta, harrastuksista ja esimerkiksi tet-paikoista. Kerro myös kielitaidostasi. 

Visuaalisuus ja persoonallisuus auttavat erottautumaan muista hakijoista. Verkosta löytyy valmiita hakemus- ja CV-pohjia, joita voit hyödyntää. Muista, että tekstin tulee olla helppolukuista. 

Luetuta hakemus ja CV ennen sen lähettämistä esimerkiksi vanhemmilla, ja pyydä heiltä rakentavaa palautetta.  

Varaa videohakemuksen tekoon aikaa 

Työnantaja voi pyytää tekemään videohakemuksen. Tee sitä varten ensin tiivis käsikirjoitus ja noudata annettua aikaraamia.  

Videohakemuksessa kannattaa noudattaa loogista järjestystä: Esittele itsesi, kerro, mikä työnantajassa kiehtoo, kerro taustastasi ja miksi juuri sinut kannattaa palkata, tiivistä vahvuutesi sekä lopeta videohakemus nasevasti. Lopetuksessa voit esimerkiksi toivoa pääseväsi haastatteluun kasvotusten. 

Muista hymyillä! 

Valmistaudu kertomaan vahvuuksistasi ja heikkouksistasi 

Valmistaudu työhaastatteluun yhtä huolella kuin hakemuksen ja CV:n tekemiseen. Kertaa ennen haastattelua, mitä työpaikkailmoituksessa luki, tutustu työnantajaan ja sen somekanaviin sekä käy vielä kertaalleen läpi hakemuksesi ja CV:si. 

Huomioi, että haastattelu voidaan tehdä myös videon välityksellä.  

Tutustu etukäteen yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin ja pohdi, miten vastaisit niihin. Kysymykset löydät googlaamalla ”yleiset työhaastattelukysymykset”. 

Lue Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjasta:

OP tarjoaa tuhansille 15-17-vuotiaille nuorille kesätyön