Eniten työtapaturmia aiheuttavat alasta riippumatta liukastumiset, kompastumiset ja kaatumiset. Tapaturmariski on suurempi pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Tapaturmia voidaan ehkäistä pienilläkin toimenpiteillä ja henkilöstön kouluttamisella.

– Usein kyse on siitä, ettemme ole itse hahmottaneet tilannetta ja sen riskejä, sanoo Pohjola Vakuutuksen työturvallisuus- ja työhyvinvointiasiantuntija Ulla Juuti.

Työmatkatapaturmat ovat viime vuosina lisääntyneet ja ne selittyvät pitkälti sääolosuhteilla. Myös kännykän käytön lisääntyminen näkyy tapaturmissa.

– Työmatkatapaturmat ovat yksi työpäivän vaarallisin osa. Valitettavan usein näkee ihmisiä, jotka kulkevat julkisilla paikoilla puhelimet kädessä ja saattavat katsella videoita. Välillä keskitytään vääriin asioihin.

Yksi työtapaturma maksaa yrityksestä ja toimialasta riippuen 250–350 euroa päivässä. Kustannuksiin vaikuttaa paitsi tapaturman vakavuus myös se, millaisia töitä tehdään ja voidaanko työntekijän tilalle palkata uusi työntekijä.

– Kyse on isoista rahoista, ja aina mukana on myös inhimillinen tekijä. Pahimmillaan vahingoista tulee elinikäisiä riesoja.

Kokonaisuudessaan tapaturman hinta voi nousta tuhansiin euroihin. Ulla Juutin mukaan työturvallisuudesta huolehtiminen on pohjimmiltaan välittämistä työpaikasta ja työntekijöistä.

Katso Yrittäjän 100 oppia -sarjaan kuuluvalta videolta, miten tyypilliset työtapaturmat aiheutuvat, mitä ne maksavat ja miten niitä voi ennaltaehkäistä.

Lataa avuksesi maksuton riskienhallinnan muistilista, jonka avulla voit kartoittaa työpaikan vaaranpaikat.

Muuta evästeasetuksiasi