Äiti ja yksinyrittäjä ‒ näin se onnistuu
Lisää aiheesta
Kati Kynnäs ja Marika Björklund halusivat äitiysloman lisäksi säilyttää menestyvän yritystoiminnan. Molemmat löysivät itselleen sopivan ratkaisun.
”Tee tarkat suunnitelmat ennen äitiyslomaa”
Kati Kynnäs, juristi ja yrittäjä
"Ryhdyin yrittäjäksi 2013, kun perustin oman lakiasiaintoimiston Kokkolaan. Minulla oli kaksi lasta, eikä silloin tuntunut ajankohtaiselta hankkia lisää. Muutaman vuoden yrittämisen jälkeen tuli kuitenkin olo, että haluaisin vielä yhden lapsen.
Olin saanut vakautettua yritystoimintani ja tiesin lapsen hankkimisen riskiksi. Jouduin miettimään paljon sitä, olisiko lapsen hankkiminen ylipäänsä mahdollista. Lapsen arvoa ei voi kuitenkaan verrata rahassa.
Eräs kollegani oli kiinnostunut yrittämisestä. Tarjosin hänelle mahdollisuuden jakaa vuokratun toimitilani ja muita juoksevia kuluja.
Vain noin kaksi kuukautta ennen lapsen syntymää kollega yllättäen peruutti suunnitelmansa. Sen jälkeen valvoin öitä ja mietin, miten ratkaisisin pulman. Eräänä yönä otin kynän ja paperia tehdäkseni laskelmat siitä, kuinka paljon on saatava rahaa, jotta selviän yritystoiminnan lisäksi yksityistalouden kuluista.
Loppujen lopuksi päätin ostaa oman liiketilan. Se lisäsi myös joustavuutta, koska vauvan kanssa kaikkea ei voi tietää etukäteen. Laskin, että lyhennysvapaan järjestäminen olisi äitiyslomalla helpompaa kuin vuokranmaksu.
Tärkein oppini onkin ennakointi. Yrittäjän kannattaa laskea, mitä äitiyslomalle jääminen maksaa. Suunnittelin tarkasti, mistä syntyy kuluja ja miten suhde asiakkaisiin säilytetään. Näin löysin itselleni parhaan vaihtoehdon.
Olen työskennellyt äitiyslomalla, ja ilmoittanut muut kuin sunnuntaitunnit Kelaan. Olen pyrkinyt sellaisina päivinä tekemään töitä mahdollisimman paljon. Kun lapsellamme oli esimerkiksi unikoulu, rauhoitin työtahtiani. Pisimmillään olen ollut työn äärestä poissa parisen viikkoa.
Mieheni on lisäksi pitänyt kaikki isyysvapaansa, jolloin olen itse työskennellyt. Nyt hän alkaa tehdä osittaista työaikaa, jolloin voimme jakaa lapsenhoidon. Tärkeää on myös tukiverkosto, jolta saa hoitoapua.
Vaikka äitiyden ja yrittämisen yhdistäminen on raskasta, haluan sanoa, että se on täysin mahdollista. Ymmärrän hyvin, että jokaisella on erilainen tilanne ja esimerkiksi huoli asiakkaiden säilymisestä pakottaa pohtimaan omia valintoja tarkasti.
Olen ilmoittanut vain Facebookissa, että otan vastaan vähemmän toimeksiantoja. Puhelimeen olen vastannut koko ajan voidakseni valita työt, jotka sopivat parhaiten tilanteeseeni.
Osittainen yrittäminen äitiyslomalla kuitenkin auttaa jaksamaan arjessa. Työ on sitä äidin kaipaamaan omaa aikaa. Kun rutiini on äitiyslomalla säilynyt, töihin paluu on helpompaa. Yrittäjänä minulla on vapaus valita, miten ja millä aikataululla palaan työelämään.
Vaikka matkaan mahtui vaikeuksia, tämä kannatti."
”Osa työstä pitää tehdä uudelleen äitiysloman jälkeen”
Marika Björklund, yrittäjä
"Minusta on tullut yrittäjä olosuhteiden pakosta, sillä työtä, jota teen ei ole tarjolla muualla. Kesäisin pyöritän ekomajataloa Porvoossa ja talvella teen keikkatöitä eri luontaistuotekauppoihin.
Äitiysvapaalle jäin viime vuoden maaliskuussa ja nyt olen hoitovapaalla. Sitä, koska palaan täysin työelämään, en ole vielä päättänyt. Menen nyt lapseni ja hänen kehityksensä ehdoilla.
Olen koko äitiyslomani ajan tehnyt sunnuntaisin töitä. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman lapseni isän sekä sukulaistemme joustavuutta ja apua.
Nyt kun olen hoitovapaalla, teen töitä niin paljon kuin se on mahdollista. Esimerkiksi hotellisiivoukset hoidan poika kantorepussani.
Raskausaikana olin todella stressaantunut ja epäilin päätöstäni olla laittamatta yritystoimintaani tauolle. Myös ensimmäisen työntekijän palkkaaminen ahdisti.
Erään tuttavan kautta löysin itselleni tuuraajan. Hän oli ollut työttömänä pitkään, joten sain hänen palkkaamiseensa palkkatukea. Se oli yksinyrittäjän näkökulmasta suuri helpotus.
Yritys on vertauskuvallisesti kuin lapseni, joten sen antaminen toisen käsiin oli vaikeaa. Hankalinta on luottaa siihen, että toinen henkilö toimii, kuten haluan. Ei ole itsestäänselvää, että olisin löytynyt hyvän ja luotettavan henkilön, mutta minun tapauksessani kaikki meni onneksi hyvin.
Työntekijän palkkaaminen äitiyslomani ajaksi oli minulle ainut vaihtoehto, sillä majatalo ei pyöri ilman työntekijää.
En usko, että kukaan yrittäjä voi noin vain jättää yritystään äitiyslomansa ajaksi. Vähän aikaa voi olla ajattelematta sitä, mutta onhan se tiedettävä, miten omalla silmäterällä menee. Yrityshän on juuri yrittäjän tärkein käyntikortti. Ilman hyviä asiakaskokemuksia ei tule menestystä.
Äitiyslomalle jääminen tarkoittaa joidenkin asiakkaiden menetystä. Onneksi on sellaisia asiakkaita, jotka palaavat takaisin. Silti on varauduttava siihen, että osa jo tehdystä asiakashankinnasta on tehtävä uudestaan.
Yrittämisen ja äitiyden yhdistäminen on haasteellista. Mikään ei kuitenkaan voi korvata lapsen arvoa, ei edes yritystoiminta. En muista ensimmäisistä kuukausista yrittäjänä ja äitinä mitään. Aivokapasiteettini oli koetuksella, mutta sen jälkeen helpotti.
Koen, että äitiys on helpompaa yrittäjänä. Voin esimerkiksi pistää lapseni vain osapäivähoitoon ja olla hänen kanssaan enemmän. Aika lapsen kanssa on mielestäni arvokkaampaa kuin raha tai yrittäminen."