Puolison ja neljän lapsen lisäksi yrittäjä Annukka Cederlöfin, 39, perheeseen kuuluu noin seitsemänkymmentä lemmikkiä. Vihdissä sijaitsevalla maatilalla asustelee kissoja, koiria, pupuja, vuohia, kanoja, ankkoja, hevosia, aaseja ja poneja sekä possupariskunta Ilona ja Antero.

Tilan emäntä hoitaa eläinlaumaa ja järjestää tilalla tapahtumia maaseudusta ja eläimistä kiinnostuneille. Lisäksi Cederlöf tekee sisältöjä suosittuun Tiluksilla-blogiin ja sosiaaliseen mediaan.

Eläinkatraan vuoksi perhe ei paljoa reissaa. Viimeksi he matkustivat pari vuotta sitten pojan syntymäpäiväreissulle Yhdysvaltoihin. Silloin eläintenhoitajat löytyivät lähipiiristä.

– Kun on valinnut tämän elämäntavan, kokemuksia haetaan omasta pihapiiristä. Se on asia, mistä tykkään, Annukka Cederlöf sanoo.

Yhteinen maalaisunelma

Vielä neljä vuotta sitten perhe asui rintamamiestalossa Helsingin Länsi-Pakilassa. Cederlöf työskenteli vanhempana konstaapelina.

Läpi elämän hänen matkassaan oli kulkenut haave asua maalla ja pitää eläimiä. Toteutumista oli jarruttanut pelko tuntemattomasta, sillä Cederlöf ei ollut päässyt tutustumaan maalaiselämään esimerkiksi mummolan muodossa.

Lopulta ajatus kypsyi.

– Tajusin, etten voi jossitella loputtomiin. Halusin mieluummin kokeilla ja palata takaisin maitojunalla kuin harmitella jälkeenpäin. Myös miehellä oli ollut aikeena muuttaa korpeen ennen tapaamistamme, joten unelmaa oli helppo lähteä toteuttamaan yhdessä.

Vahingossa Vihtiin

Vihdistä löytyi puolivahingossa paikka, joka vastasi molempien toiveita. Tilaa ympäröivät pellot ja kumpumainen maisema hurmasivat. 40-luvulla rakennetussa navetassa olisi remontin jälkeen mahdollisuus pitää eläimiä. Lisäksi tila oli tarpeeksi lähellä Helsinkiä, jossa molemmat kävivät töissä.

Perhe muutti keväällä 2016. Kesän aikana he saivat konkreettisen kosketuksen luontoon.

– Koimme ensimmäistä kertaa kunnolla muuttolintuaurojen äänen ja voiman. Monena aamuna juoksimme koko perhe kuistille, kun kurjet huusivat tai kauriit juoksivat pellolla.

Pian muuton jälkeen Cederlöf perusti Tiluksilla-blogin, koska halusi jakaa kokemuksiaan muille. Tilan eläinten seikkailut ovat keränneet muutamassa vuodessa valtavan määrän seuraajia.

Neljä vuotta kahden maailman välissä

Vaikka tilan arjen ja sosiaalisen median pyörittäminen kävi työstä, Cederlöf siirtyi täysipäiväiseksi maatilan emännäksi vasta kesäkuussa 2020.

– Elin neljä vuotta kahden maailman välissä ja ravasin Helsingissä töissä emännöinnin lisäksi. Se alkoi verottaa ja lopulta piti päättää, kumpaa himmataan, Cederlöf muistelee.

Vakituisen työpaikan ja säännöllisten tulojen jättäminen oli Cederlöfille vielä hurjempi päätös kuin maalle muutto. Uranvaihto vaati rohkeutta ja oli monen tekijän summa.

Organisaatio, jossa Cederlöf työskenteli, ei enää vastannut hänen arvojaan. Samaan aikaan hän sai paljon viestejä, joissa seuraajat kertoivat, kuinka tilan kuulumiset ja eläimet toivat iloa vaikeisiin päiviin.

– Olin aiemmin töissä lääketieteen labrassa, enkä jaksanut sitä, että työn tuotos oli pelkkä palkka. Haluan, että tekemästäni työstä on hyötyä muille.

Entinen työpari samoilla tiluksilla

Uraloikka on tuonut rentoutta tilan hoitamiseen ja aikatauluihin. Työvuorojen ja lasten harrastusten yhteensovittamisen palapeli on nyt historiaa. Uudessa elämäntyylissä Cederlöfin on yllättänyt se, kuinka paljon aikaa hupenee yritystoiminnan ja yhteistyökuvioiden suunnitteluun.

Blogin yhteyteen on vasta auennut hyvän mielen verkkokauppa, jossa myydään kotimaisia, ekologissävytteisiä tuotteita. Myös tilan eläimiä hyödynnetään tuotteiden kuvituksessa; suunnitteilla on muun muassa Ilona-possun oma spa-sarja.

Lisäksi Cederlöf järjestää tilalla Iltatee-tapahtumia, joiden vieraat pääsevät viettämään aikaa maalla omalla tyylillään.

Emäntää työmäärä ei ahdista.

– Olen tyyppinä sellainen, että inspiroituessani jostakin saatan puuhata monta päivää yhden asian parissa. Siksi koen, että tämä elämäntyyli sopii minulle.

Tilalle on hiljattain muuttanut myös toinen entinen poliisi. Kyseessä on eläköitynyt poliisihevonen Derkun, jonka kanssa Cederlöf työskenteli ratsupoliisivuosinaan. Työpari raportoi, että Derkun on oppinut hyvin talon tavoille.

– Tuolla se möllöttää muiden kanssa. Nyt se saa vetää hermonsa nollille ja nautiskella kesästä.

Lue myös:

Maatilalla asuvien Jalkasten arkea korona ei sotke: ”Elämme muutenkin karanteenimaista elämää”

Ratsastuksenopettajan ura vaihtui matkaoppaan töihin: ”Alanvaihdon myötä aloin elää uudestaan”