Antti Ketonen on tehnyt montaa työtä pienestä pitäen, nytkin puolitoista vuotta putkeen ilman lomaa. Nyt hän aloittanut Salon torin kupeessa olevan Jokipaatti-jokilaivan toisena yrittäjänä, ja vaihtanut samalla myös levy-yhtiötä ja tuottajaa.

– Muutosten tekeminen elämässä on luontaista, ja se auttaa osaltaan pysymään liikkeessä, hän sanoo.

Mistä lapsuudenkodin opeista on ollut hyötyä työelämässä?

– Olen lama-ajan lapsi. Elimme aika normaalia elämää siihen asti, kunnes 90-luvun laman myötä rakentaminen loppui kuin seinään. Sitten yritettiin pärjätä ja selviytyä. Ostettiin sitä ruokaa mitä voitiin, ja kouluruoka maistui eri tavalla.

Olen nähnyt läheltä yrittäjän arjen, miten yhtäkkiä voi sukeltaa tosi syvälle. Minulle se opetti, että kaikkea ei kannata laskea yhden kortin varaan. Sitä olen toteuttanut alusta asti omassa yrittäjyydessäni.

Ensimmäinen kesätyöpaikkasi?

– Soitimme lapsuudenystäväni, Neljänsuora-yhtyeen kitaristin Juha Mäen kanssa lauantaisin Lohjan torilla, kun olin 14-vuotias. Samoihin aikoihin äänitin Radio Lännentielle sunnuntaiaamun seurakunnan jumalanpalveluksia sekä olin viikonloppusiivoojana, tehtävänäni siivota Lohjan keskusaukio lauantai- ja sunnuntaiaamuisin.

Tykkäsin olla ulkona myöhään ja täytyy myöntää, että nuo siivoushommat jäivät usein äidille. 

Miten työllistit itsesi aikuistuttuasi?

– Meillä oli vuodesta 1998 asti Neljänsuora-yhtye. Voitin vuonna 2001 iskelmän Suomen mestaruuden, ja tein ensin laulunopettajan opintoja Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä, mutta se oli enemmän hauskanpitoa kuin opiskelua.

Hain rakennusinsinöörikouluun suoraan armeijasta, mutta samaan aikaan Neljänsuora lähti lentoon, ja teimme 150-200 keikkaa vuodessa. Opinnot jäivät kolmekymmentä opintoviikkoa vajaaksi.

Mikä innosti sinut mukaan nykyiseen yrityskuvioon?

– Olen käynyt juontamassa kesätorstaisin Salon iltatorilla ja katsonut torin vieressä Salonjoessa olevan Jokipaatti-jokilaivan meininkiä, että tuohon olisi kiva päästä mukaan. Kun toinen omistaja jäi yrityksestä pois, pääsin paattiin yrittäjäksi. On ollut mahtavaa ideoida sinne ohjelmaa, kuten samppanjajoogaa.

Antti Ketonen Jokipaatti-laivan kannella
Antti Ketonen on innoissaan uudesta aluevaltauksesta, jokilaivayrittäjyydestä Salossa sijaitsevalla Jokipaatilla.

Oppi, jonka haluat jakaa?

– Älä laske tunteja, se turhauttaa, koska yrittäjä on aina töissä. Jos tuntuu, ettet jaksa, niin tuntien laskemisen sijaan ota mieluummin tauko.

Ihminen, jolta olet oppinut eniten?

– Eniten olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta.

Miten artistin ura on auttanut muussa yrittämisessä?

– Artistius on muistuttanut siitä, että aina ei voi onnistua. Olen esimerkiksi muutaman kerran ollut varma, että jostain biisistä tulee hitti, ja erehtynyt. 

Vaikeissa paikoissa minua artistina on auttanut se, että on ollut myös muita bisneksiä. Epäonnistumisiin ei voi jäädä vellomaan, vaan pyörät on pidettävä pyörimässä.

Miten saat pidettyä tasapainon yrittäjyyden ja siviilielämän välillä?

– Olen nyt tehnyt töitä puolitoista vuotta ilman pidempää lomaa, mutta nyt olen varannut itselleni viikon loman. Jos unensaanti on huonoa, pyrin nukkumaan sitten tarpeeksi, kun uni taas tulee.

Mikä pitää sinut liikkeessä?

– Työllistän tällä hetkellä parikymmentä henkeä. Joskus kiirettä pukkaa, mutta uskon, että johtamisestani ei ole pahaa sanottavaa. On tärkeää ympäröidä itsensä luotettavilla ja inspiroivilla tyypeillä. Parasta on, kun työntekijöiden kanssa tulee se tunne, että onnistumme yhdessä. 

Sijoitatko? Vai miten olet varautunut tuleviin eläkepäiviin?

– Olen sijoittanut yrityksiini ja asuntoihin, mutta en aio jäädä eläkkeelle koskaan. 

Lähikuva Antti Ketosesta
Antti Ketonen, 45, on laulaja, laulunopettaja ja yrittäjä. Pyörittää Jokipaatti-jokilaivaa Salossa yhdessä yhtiökumppani Aleksi Burtsovin kanssa.